Lekkere tahoe recepten uit de Indonesische keuken op een rijtje gezet. Tahoe verdient een plekje in de spotlight! En als je nu denkt: wat is tahoe? Wellicht ken je de term ’tofu’, dit is exact hetzelfde product. Alleen de Indonesische benaming is tahoe of tahu en in dit overzicht vind je recepten met tahoe als hoofdingrediënt. Gerechten die ik eet sinds mijn jeugd en recepten die ik leerde van mijn oma en van mijn moeder.
In de Indonesische en Indische keuken is tahoe een veelgebruikt ingrediënt. In de Westerse keuken zien veel mensen tahoe als een vleesvervanger, maar het is echt een product dat op zichzelf staat. Het wordt ook veel gebruikt in de vegetarische, plantaardige en vegan keuken. Het is ontzettend veelzijdig, betaalbaar, lekker en eiwitrijk. In dit uitgebreide artikel leg ik alles uit over tahoe/tofu. Hierin kun je lezen wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt doen.

De lekkerste recepten met tahoe
Lalab – Indonesisch groentegerecht met sambaldip
Een dienblad vol met groenten, fruit, gebakken tempeh en tahoe die je dipt in een vers gemaakte frisse sambal. Lalab is een kleurrijke groenteschotel waarbij sambal de hoofdrol speelt. Van wortel, reepjes komkommer tot partjes granny smith, vul deze ‘lalab platter’ met wat jij lekker vindt.

Sambal goreng tahoe
Gebakken of gefrituurde blokjes tofu geserveerd in een pittige sambalsaus. Sambal goreng tahoe is een gerecht dat redelijk snel op tafel staat. Heerlijk met rijst en een frisse acar van komkommer.
Pittige sperzieboontjes met tahoe
Een bekend gerecht uit de Indonesische keuken is sambal goreng boontjes. Sperziebonen opgebakken in sambal. Door blokjes gebakken tahoe toe te voegen krijg je een lekkere variatie op dit recept, pittige sperzieboontjes met tahoe. Je voegt ook meteen een mooie portie eiwitten toe. Gecombineerd met rijst is het een complete maaltijd.
Soto no ayam – Indonesische soep met tahoe
De Indonesische kippensoep, soto ayam, is een populair en geliefd gerecht. Je kunt van deze soep ook makkelijk een vegan variant maken met tahoe. De basis van de soep is hetzelfde als die van de variant met kip. Maar de kip vervang je heel simpel door een blok tahoe. Zo maak je eenvoudig een lekkere en smaakvolle vegan soto zonder kip. Maak de soep af met de lekkerste toppings zoals prei, gebakken uitjes en emping.

Tahoe ketjap
Dit recept is het tegenovergestelde van het sambal goreng tahoe recept. In plaats van pittig is het lekker zoet door de saus van ketjap manis. Tahoe ketjap is een makkelijk recept dat heerlijk is met rijst. Garneer met verkruimelde emping of cassave kroepoek en fijngehakte selderij voor die typische smaak.
Gebakken tahoe met pindasaus
Naast pittige sambalsaus en ketjapsaus kun je tahoe ook goed combineren met pindasaus. Daarom is tahoe zo’n fijn ingrediënt, het neemt goed alle smaken op. De combinatie van gebakken tahoe en pindasaus vind je ook terug bij het gerecht gado gado, een Indonesische salade met groenten.
Kentangbowl met buncis en tahinsaus
Een heerlijke bowl met gebakken aardappeltjes, boontjes en gebakken blokjes tahoe met een makkelijke tahinsaus. Een goedgevuld en compleet gerecht met groenten, aardappel, eiwitten in de vorm van tofu, een lekkere saus en knapperige komkommer.

Asinan – zoetzure salade met tahoe
Asinan is een zoetzure salade met onder andere komkommer, taugé en gebakken blokjes tahoe. Het is een beetje vergelijkbaar met een pickle. Een verfrissend gerechtje als contrast voor de vaak kruidige en pittige gerechten uit de Indonesische en Indische keuken.
Gado gado – Indonesische salade met groenten en pindasaus
Gado gado is een van de meest bekende salades uit de Indonesische keuken. Geblancheerde groenten, stukjes aardappel, gebakken en gebakken blokjes tahoe, overgoten met pindasaus en getopt met gebakken uitjes. Wat mij betreft het ultieme zomergerecht. Een heerlijk gerecht om te delen of te serveren voor een grotere groep. Naast tahoe kun je er eventueel ook voor kiezen om er sateetjes bij te doen.



