Kokos curry met kipgehaktballetjes Crock-Pot Express

Kokos curry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express)

Scrollend door mijn eigen website kwam ik een van mijn eerste recepten uit 2013 tegen, gehaktballetjes in kokosbouillon. Dit gerecht barst van de lekkere smaken! Alleen omdat het recept al wat ouder is, is hij een beetje op de achtergrond geraakt. Toen kreeg ik een idee, wat nu als ik er een nieuwe variant voor de Crock-Pot Express van maak?

Heb je geen Crock-Pot Express? Geen probleem, in een simpele stoofpan of de slowcooker kun je dit gerecht ook prima maken. De CPE is wel een handig hulpmiddel om mee te koken. Ik schreef een uitgebreide review over dit apparaat.

Lees hier het artikel over de Crock-Pot Express multicooker.

Wil je dit gerecht bereiden in de slowcooker? Bereid dan de balletjes volgens recept. Bak ze aan en doe ze over in de slowcooker. Maak in dezelfde pan de saus zoals beschreven. Voeg de saus bij de balletjes en zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op low.

Wat is een curry?

Als je houdt van zachte gehaktballetjes in een heerlijke geurige aromatische kokos saus (curry) dan is dit een gerecht voor jou! Maar wat is een curry nu precies?

Een curry is een gerecht dat barst van de kruiden en specerijen!

Je kunt een curry maken met een currypasta uit de supermarkt of je kunt hem zelf maken. (Zie mijn recept voor gele currypasta). Vaak is een curry mild tot pittig van smaak en wordt er kokosmelk of bouillon (of beide) aan toegevoegd. Je kunt in principe van alles een curry maken. Een vegetarische curry van linzen of een kruidige curry met vlees zoals vindaloo. Je serveert curry meestal met rijst of brood. Als frisse tegenhanger serveer je er yoghurt (als saus, dressing of dip) en een simpele salade (van bv komkommer) bij.

Schrik niet van de ingrediënten

De ingrediëntenlijst ziet er lang uit, maar het recept is heel eenvoudig. Als je alles van tevoren alvast afmeet en klaar zet dan valt het allemaal best wel mee. Dit recept bestaat uit twee delen, de gehaktballetjes en de kokos curry. Op het eind voeg je ze samen. Ook al maak je dit in de CPE, je gaat nog steeds echt koken. Uit dit recept haal je ongeveer 20 gehaktballetjes. Draai je de balletjes wat kleiner dan kun je er nog meer uithalen.

Extra tip: voeg een paar hardgekookte eieren toe aan de curry als deze klaar is. De saus is combinatie met de eieren is echt heel erg lekker.

Kokos curry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Oosterse receptenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Kokos curry met kipgehaktballetjes is een heerlijk zacht, geurig en aromatisch gerecht. Lekker met rijst of brood om mee in de saus te dippen.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor de gehaktballetjes?
  • 600 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 verkruimelde boterham zonder korst

  • 2 eetlepels melk

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel chili flakes

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 snufje zout

  • 1 snufje peper

  • Wat heb je nodig voor de curry?
  • 2 theelepels ketoembar

  • 1 theelepel kurkuma

  • halve theelepel chili flakes

  • 4 kardemom peulen geplet

  • halve theelepel kaneel

  • 2 stengels sereh gekeusd (citroengras)

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 3 plakjes verse gember gekneusd

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 200 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • sap en rasp van een limoen

  • om op smaak te brengen: Thaise vissaus en suiker

  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Hoe maak je de gehaktballetjes?
  • Doe het kipgehakt in een grote kom samen met het uienpoeder, knoflookpoeder, chili flakes, peper en zout.
  • Verkruimel de boterham en schep hier de melk op. Laat dit even weken. Meng ondertussen met je handen (ik gebruik altijd handschoentjes) het gehakt door elkaar. Knijp het brood uit en voeg dit bij het kipgehakt. De melk die overblijft gebruik je niet.
  • Knijp alles goed fijn en draai balletjes van het gehakt ter grootte van een golfbal. Doe 2 eetlepels bloem in een kom en rol de balletjes er een voor een doorheen. Zet de balletjes afgedekt apart tot gebruik.
  • Hoe maak je de curry?
  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of eventueel wat stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de binnenpan erin zit en controleer of de ring in de deksel zit.
  • Doe de droge kruiden/specerijen alvast in een kommetje. Plet de kardemom, de peulen mogen er in zijn geheel bij. Kneus de sereh, djeroek poeroet en de gember, deze gaan straks in zijn geheel in de pan. Zet kokosmelk, water en groentebouillonpoeder alvast klaar. Ook de limoen heb je zo meteen nodig.
  • Druk op sauté en op start. Schenk een eetlepel olie in de binnenpan en leg er 10 balletjes in. Bak deze aan totdat ze rondom licht verkleurd zijn. Haal ze met een tang uit de pan en leg ze op een bord. Bak nu de andere balletjes aan, haal eruit en leg erbij op het bord.
  • Druk op stop zodat de sauté functie stopt. Doe de inhoud van het kommetje (kruiden /specerijen) in de CPE met de sereh, djeroek poeroet en de gember en schep dit even om. Schenk er een scheutje kokosmelk bij om het mengsel wat losser te maken.
  • Als de geuren goed zijn vrijgekomen schenk je de rest van de kokosmelk erbij. Voeg ook het water en het groentebouillonpoeder (of half verkruimeld blokje) toe.
  • Rasp nu de limoen boven de pan en roer alles goed door elkaar. Leg de gehaktballetjes in de saus. Doe de deksel op de pan en zet meteen het ventiel dicht. Druk op manual en stel de tijd in op high voor 30 minuten. Er verschijnt heat op de display. De pan gaat druk opbouwen dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan eventueel wat stoom ontsnappen.
  • Als de druk is opgebouwd hoor je een signaal en gaat de CPE terugtellen van 30 naar 0. Als de 30 minuten verstreken zijn hoor je nogmaals een signaal. Je doet nu niets en laat de pan 10 minuten zelf zijn stoom kwijtraken (natural release).
  • Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig (eventueel met behulp van een lange lepel het ventiel). Als alle stoom weg is open je voorzichtig de deksel.
  • Als je de saus dik genoeg vindt kun je de saus op smaak gaan brengen. Proef en voeg limoensap, suiker en Thaise vissaus naar wens toe. Wil je de saus nog meer laten indikken? Druk dan op de sauté stand en op start. Laat de saus inkoken totdat het voor jou de gewenste dikte heeft. Breng de saus hierna op smaak.
  • Omdat je kurkuma hebt gebruikt is het aan te raden om zo snel mogelijk de ring uit de deksel goed af te wassen. Anders heb je kans dat de geur er een beetje in blijft hangen.

Aantekeningen

  • Het fijne van dit recept is dat je het na bereiding op smaak gaat brengen zoals jij het lekker vindt. Proef de saus en breng deze op smaak met suiker, Thaise vissaus en limoensap.
  • Ik maakte naan (platbrood) bij dit gerecht en dat is echt een overheerlijke combinatie. Met het brood kun je lekker in de saus dippen. Ook serveerde ik er een simpele kruidensla bij.
  • Wil je meer weten over de Crock-Pot Express multicooker? Dan moet je zeker dit artikel eens lezen.
  • Heb je de smaak een beetje te pakken gekregen? Mijn recept voor gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express is ook een gerecht wat je misschien lekker zult vinden! Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Kokos curry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express)

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

1 Reactie

  1. Peter Harskamp

    Dit wordt de eerste die ik ga proberen, kleine uitleg. Ik ben van gedeeltelijke indo afkomst. Pfeeww mijn moeder in de keuken. Ze kon daar dagen bivakeren.. voor een avond bagamal. Ze dulde niemand in haar keuken. Zelfs mijn vader werdt er uit geschopt. Maar ze vond het waard om mij te leren. (Schiet bijna vol als ik eraan denk, ze is niet meer in het land der levenden) En ze heeft mij een hoop geleerd. En dan vindt ik het nu zo fijn jouw blog gevonden te hebben. om te herleren..

    Een hoop dingen hebben wat denken nodig. Ik woon in sweden. Voorbeeld ketoembar kennen ze hier niet, maar gemalen koriander is geen probleem :). Maar zoals gezegd. Ik ga ze allemaal proberen.

    Heb een fijn weekend.
    Peter

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*