Falafel, heerlijke krokant gefrituurde of gebakken balletjes van kikkererwten, kruiden en specerijen. Serveer falafel met couscous en een salade, of in een pita met een frisse yoghurtsaus. Falafel is heel eenvoudig zelf te maken, en dan bij voorkeur met kikkererwten die je zelf geweekt hebt. Het enige dat je daarvoor moet doen is de avond van te voren de kikkererwten in een kom doen en die te vullen met een beetje water. De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.
Dit gerecht verveelt nooit. Het is lekker, gezond (als je het bakt in plaats van frituurt), eiwitrijk en makkelijk te maken. Zelfgemaakte falafel is het allerlekkerst en het liefst moet de binnenkant mooi felgroen zien. Dit komt door het gebruik van verse kruiden, zoals koriander en peterselie. Hou je niet van koriander, gebruik dan een dubbele hoeveelheid peterselie. Serveer de falafel met een frisse yoghurtsaus of saus op basis van tahin maar een pittige chilisaus zoals sriracha past er ook prima bij.
Falafel
Zoals aangegeven in de inleiding kun je falafel het beste maken van gedroogde kikkererwten die je minimaal 8 uur of een nacht hebt geweekt. De volgende dag pureer je ze, voeg je specerijen en verse kruiden toe en vorm je ze tot balletjes. Je hoeft ze na het weken dus niet te koken. Je zou er zelfs burgers van kunnen maken die je uiteindelijk serveert op een broodje. Traditioneel wordt falafel gefrituurd. Maar met de moderne apparatuur van tegenwoordig – zoals de airfryer – kun je ze ook eenvoudig bereiden, maar dan met een stuk minder olie. De oven is ook een goede optie voor als je minder vet wilt gebruiken. Kies de bereiding die je zelf het lekkerst vindt.

Dit recept is ook handig voor mealprep want je kunt de falafel makkelijk invriezen. Vorm de balletjes en spreid deze uit op een bord of dienblad. Zet deze in de vriezer en als de balletjes compleet bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje doen. De falafel kun je daarna bevroren bereiden. Het hoeft dus niet eerst ontdooit te worden.
