Eetspiratie » Falafel
Falafel

Falafel

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Falafel, heerlijke krokant gefrituurde of gebakken balletjes van kikkererwten, kruiden en specerijen. Serveer falafel met couscous en een salade, of in een pita met een frisse yoghurtsaus. Falafel is heel eenvoudig zelf te maken, en dan bij voorkeur met kikkererwten die je zelf geweekt hebt. Het enige dat je daarvoor moet doen is de avond van te voren de kikkererwten in een kom doen en die te vullen met een beetje water. De volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.

Dit gerecht verveelt nooit. Het is lekker, gezond (als je het bakt in plaats van frituurt), eiwitrijk en makkelijk te maken. Zelfgemaakte falafel is het allerlekkerst en het liefst moet de binnenkant mooi felgroen zien. Dit komt door het gebruik van verse kruiden, zoals koriander en peterselie. Hou je niet van koriander, gebruik dan een dubbele hoeveelheid peterselie. Serveer de falafel met een frisse yoghurtsaus of saus op basis van tahin maar een pittige chilisaus zoals sriracha past er ook prima bij.

Falafel

Zoals aangegeven in de inleiding kun je falafel het beste maken van gedroogde kikkererwten die je minimaal 8 uur of een nacht hebt geweekt. De volgende dag pureer je ze, voeg je specerijen en verse kruiden toe en vorm je ze tot balletjes. Je hoeft ze na het weken dus niet te koken. Je zou er zelfs burgers van kunnen maken die je uiteindelijk serveert op een broodje. Traditioneel wordt falafel gefrituurd. Maar met de moderne apparatuur van tegenwoordig – zoals de airfryer – kun je ze ook eenvoudig bereiden, maar dan met een stuk minder olie. De oven is ook een goede optie voor als je minder vet wilt gebruiken. Kies de bereiding die je zelf het lekkerst vindt.


Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Dit recept is ook handig voor mealprep want je kunt de falafel makkelijk invriezen. Vorm de balletjes en spreid deze uit op een bord of dienblad. Zet deze in de vriezer en als de balletjes compleet bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje doen. De falafel kun je daarna bevroren bereiden. Het hoeft dus niet eerst ontdooit te worden.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Falafel Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Falafel

Falafel

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Lunch, Hoofgerecht, SnackKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

4

(20 stuks)
Voorbereding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Rusttijd

8

uren 

30

minuten
Totale tijd

9

uren 

20

minuten

Zelfgemaakte falafel van gedroogde en geweekte kikkererwten. Voeg verse kruiden en specerijen toe, frituur of bak de falafel in de airfryer en serveer met een simpele salade, in een pita of in een wrap. Drizzle je favoriete saus erover, zoals een frisse yoghurtsaus, een romige saus met tahin of een pittige saus zoals sriracha.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram gedroogde kikkererwten

  • 1 liter water

  • 1 rode ui, grof gesneden

  • 2 tenen knoflook, grof gesneden

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel gemalen koriander

  • chilipoeder naar smaak

  • 50 gram verse peterselie

  • 50 gram verse koriander

  • 1-2 eetlepels bloem of kikkererwtenmeel

  • halve biologische citroen (de rasp)

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Weeg 250 gram gedroogde kikkererwten af. Spoel ze af onder de kraan en doe ze in een kom met 1 liter water. Dek de kom af met een bord en laat ze minimaal 8 uur tot een nacht weken.
  • Giet de volgende dag de kikkererwten af en spoel ze af onder de koude kraan. Verspreid ze op een schone theedoek en wrijf ze droog. Zet ze apart tot gebruik.
  • Snijd een ui en 2 tenen knoflook grof en rasp de schil van een halve biologische citroen. Doe de geweekte kikkererwten in een foodprocessor en pulseer een aantal keer om ze te vermalen.
  • Voeg de ui, knoflook, citroenrasp, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel gemalen koriander, chilipoeder naar smaak en 50 gram verse peterselie en 50 gram verse koriander toe met een snuf peper en zout.
  • Pulseer dit een aantal keer tot alles goed vermengd is. Het mengsel mag best grof blijven.
  • Doe het mengsel over in een kom en zet deze voor 30 minuten in de koelkast. Ruim ondertussen de keuken op en zet alvast een pan met olie of de airfryer klaar.
  • Vorm ongeveer 20 balletjes van het mengsel en frituur (8 minuten op 180 graden) of bak ze in de airfryer (10 tot 15 minuten op 180 graden) tot ze rondom bruin zijn.
  • Serveer met je favoriete saus en doe ze in een wraps, in een pita of serveer de falafel met een salade.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!