Broccoli met sojadressing en knoflookchips

Broccoli met sojadressing en knoflook chips

In ons huis wonen geen broccoli liefhebbers, behalve ik dan! Ik wil wel eens iets anders dan alleen maar sperzieboontjes. Ik zocht naar een oosterse dressing om de broccoli wat aantrekkelijker te maken en hopelijk mijn gezinsleden enthousiast te maken. Bij een tv programma van Jamie Oliver zag ik een recept met broccoli voorbij komen en daar heb ik mijn eigen variant op gemaakt. Het is echt een superrecept om je broccoli op te pimpen! 

Wat heb je nodig?

  • 1 grote stronk broccoli
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
  • 3 eetlepels (rijst) olie om in te bakken
  • 5 cm gember geraspt
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • sap van een citroen
  • snufje gedroogde chilivlokken of een theelepeltje sambal oelek

Hoe maak je het?

Ik heb de broccoli gestoomd want dat vind ik lekkerder dan gekookte broccoli. Ik heb geen stoompan maar ik heb een pannetje water gevuld met kokend water en daarop een vergiet gezet met de broccoli erin. De broccoli stoomt zo langzaam gaar. Je kunt ook een bamboe stoommandje gebruiken. Rooster ondertussen in een koekenpan de sesamzaadjes.

Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak/frituur de plakjes knoflook. Houd de pan een beetje schuin (tip van Jamie) zodat de plakjes goed gebakken worden en lekker bruin en krokant zijn. Laat ze niet verbranden anders smaakt de knoflook bitter. Haal de knoflookplakjes uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Maak ondertussen de dressing.

Maak de dressing gewoon in dezelfde pan, het vuur kan uit.

Giet eerst een beetje van de knoflookolie weg en hou ongeveer 2 eetlepels over in de pan. Voeg nu de sojasaus en de sesamolie toe. Rasp de gember boven de pan en voeg de chilivlokken of de sambal en het citroensap toe. Meng het met een spatel goed door elkaar en proef of de dressing naar wens is.

Je kunt altijd nog extra citroensap toevoegen. Het proeft een beetje zout door de sojasaus maar als het door de broccoli gemengd is dan is de smaak precies goed. Schep de broccoli in een grote schaal en giet de dressing eroverheen. Schep dit goed om en garneer met de sesamzaadjes en de stukjes gebakken knoflook.

De broccoli is erg lekker bij pittige gehaktballetjes.

Tip: door een flinke theelepel kurkuma aan je kokende (zilvervlies)rijst toe te voegen krijg het een mooie gele kleur! Of maak er nasi kuning bij, dit is een feestelijk rijstgerecht met sereh en kokosmelk. Lees hier het recept.

Broccoli met sojadressing en knoflookchips

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Ellen Ohoioeloen

    He Simone,
    Allereerst complimenten over je website!
    Zojuist deze broccoli gegeten, heerlijk!!
    Ondertussen staat de indo pulled pork in de oven, deze is voor morgen, ben benieuwd.
    Ik ben fan je!
    Hartelijke groetjes Ellen

  2. Hi Simone, jij hebt het vaak over sojasaus in een recept, maar bedoel je dan de Japanse of ketjap?

    Ik hoor het graag!

    PS: Ben erg blij met al je recepten by the way! Ik heb zelf ook Indische roots en ben erg kritisch qua smaak, maar alles wat ik tot nu toe heb gemaakt is erg lekker (en ook best wel snel klaar)!

    • Hoi! Bedankt voor je leuke reactie!
      In mijn recepten bedoel ik met sojasaus bijvoorbeeld Kikkoman. En dan heb je ook nog de donkere en de lichte variant (indien nodig vermeld ik dat er specifiek bij). Daarnaast noem ik ook wel eens tamari, dat is een glutenvrije variant van sojasaus. En als het ketjap is dan zet ik het in het recept als ketjap en indien nodig zet ik erbij of het manis of asin moet zijn. Soms wel veel om uit elkaar te houden maar ik begrijp je vraag want sojasaus en ketjap smaakt totaal verschillend :-)
      Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*