Eetspiratie » Boerenkoolstamppot met tempeh
Boernkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Boerenkoolstamppot met tempeh, een verrassend lekkere combinatie. Tempeh heeft een hartige, beetje nootachtige smaak. Gecombineerd met ketjap geeft dit een beetje het idee van spekjes en jus, maar dan vegan. Daarnaast is tempeh gezond, eiwitrijk en vriendelijk voor je portemonnee. Vergeet dus boerenkool met spekjes en rookworst, tempeh it is!

Van alle stampotten is boerenkool mijn favoriet. Ik at het vroeger met rauwe ui, sambal en vaak serveerde mijn moeder er rookworst bij en een paar uitgebakken spekjes. De rauwe ui en sambal eet ik er nog steeds bij. De rookworst en spekjes heb ik vervangen door iets anders wat ik erg lekker vind, namelijk: tempeh! De combinatie van de pittige sticky tempeh met de boerenkool is geniaal, al zeg ik het zelf!


Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Vegan boerenkoolstamppot met tempeh

Sinds ik mijn multicooker heb kook ik mijn aardappels voor stamppot altijd onder hoge druk. Het werkt makkelijk, snel en je hoeft er niet bij in de buurt te blijven. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe. De boerenkool kook ik niet, maar meng ik er rauw en zelfs bevroren doorheen. Dit heb ik geleerd van mijn moeder. Een zak gesneden boerenkool bewaar ik altijd in de vriezer. Na aankoop vries ik het direct in. Ik gebruik het voor soepen, stamppotten en smoothies. Het blijft op deze manier langer houdbaar. Het enige is dat de felgroene kleur ietsjes minder wordt als hij ingevroren is geweest. Dit komt doordat de boerenkool rauw is ingevroren en niet eerst is geblancheerd. Het doet verder niks af aan de smaak.

Serveer de boerenkool zoals je gewend bent maar dan in plaats van rookworst en spekjes schep je er een royale hoeveelheid tempeh bovenop. Door plantaardige boter en melk te gebruiken in dit recept, is dit gerecht geheel vegan.

Boerenkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 4 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten

Boerenkoolstamppot met tempeh, een lekker en verrassend gerecht. Vegan, eiwitrijk met de heerlijke smaak van boerenkool gecombineerd met zoet/pittige reepjes tempeh.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de stamppot
  • 1,5 kilo aardappelen

  • 500 gram (bevroren) boerenkool

  • 1 eetlepel plantaardige boter

  • 4 eetlepels plantaardige melk (of meer indien nodig)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • halve theelepel gedroogde chilivlokken (of meer naar smaak)

  • peper en zout

  • voor de tempeh
  • 250 gram tempeh, in reepjes gesneden

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve eetlepel sambal oelek

  • 1 theelepel suiker

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • halve theelepel laos

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (optioneel)

  • olie

BEREIDING

  • Snijd 250 gram tempeh in dunne plakjes en snijd de plakjes in reepjes. Verwarm een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan en bak de reepjes hierin bruin. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier en bestrooi met een snufje zout. Zet dit apart tot gebruik.
  • Snipper een ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Fruit dit aan in een klein beetje olie samen met een halve eetlepel sambal oelek, een halve theelepel laos en 1 theelepel suiker. Voeg optioneel 2 blaadjes djeroek poeroet toe en fruit deze mee aan.
  • Als de ui zacht is voeg je 4 eetlepels ketjap manis toe en warm je deze saus even op tot hij gaat bubbelen. Voeg vervolgens de tempeh toe en schep alles goed om. Zet het vuur uit en ga verder met de stamppot.
  • Schil 1,5 kilo aardappels en was ze goed. Kook ze gaar in een pan met ruim water en een snuf zout of kook ze in de multicooker. Giet de aardappels af vervolgens af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Voeg 1 eetlepel plantaardige boter en 4 eetlepels plantaardige melk toe. Roer dit goed door de puree.
  • Meng de 500 gram (bevroren) boerenkool er doorheen. Schep alles om tot het goed vermengd is.
  • Breng de boerenkoolstamppot op smaak met 1 eetlepel groentebouillonpoeder, zout, peper en chilivlokken. Voeg indien nodig nog een beetje melk toe en zet de pan nog even op een laag vuur om het goed op te warmen.
  • Schep de boerenkool op de borden en daarop een flinke schep van de tempeh. Serveer er extra sambal bij. Selamat makan!

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!