Eetspiratie » Boerenkoolstamppot met tempeh
Boernkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh, een verrassend lekkere combinatie. Tempeh heeft een hartige, beetje nootachtige smaak. Gecombineerd met ketjap geeft dit een beetje het idee van spekjes en jus maar dan vegan. Daarnaast is tempeh gezond en vriendelijk voor je portemonnee. Vergeet dus boerenkool met spekjes en rookworst, tempeh it is!

Dit recept bestaat uit twee delen, de boerenkoolstamppot en sambal goreng tempeh (bekijk het recept). Het handigst is om te beginnen met het bakken van de reepjes tempeh. Dit kun je doen in een pan met olie of in de airfryer. Zet de reepjes apart en bereid de rest van de ingrediënten voor. Je maakt de tempeh pas af als de boerenkool klaar is, zo blijft het nog een beetje knapperig. Paksoi en palmkool zijn ook lekkere groenten voor deze stamppot als variatie op boerenkool.

Wil je dit gerecht vegan maken, laat dan de trassi uit de sambal goreng tempeh weg. Vervang ook de boter en melk in de stamppot voor een plantaardige variant.

Boerenkoolstamppot met tempeh

Als alles voor de tempeh is voorbereid ga je de stamppot maken. De aardappels kun je koken in een pan met water maar ook prima garen in de Crock-Pot Express. De boerenkool kook ik niet maar meng ik er rauw doorheen. Dit heb ik geleerd van mijn moeder. Boerenkool bewaar ik ook altijd in de vriezer. Na aankoop vries ik het direct in. Ik gebruik het voor soepen, stamppotten en smoothies. Het blijft op deze manier langer houdbaar. Het enige is dat de felgroene kleur ietsjes minder wordt als hij ingevroren is geweest. Dit komt doordat de boerenkool rauw is ingevroren en niet eerst is geblancheerd.

Boerenkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Boerenkoolstamppot met tempeh? Ja! De combinatie van de stamppot met het pittige van de sambal en het zoete van de ketjap is echt superlekker!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo 1,5 aardappelen

  • 500 gram 500 (bevroren) boerenkool

  • 1 eetlepel 1 (plantaardige) boter

  • 4 eetlepels 4 (plantaardige) melk (of meer indien nodig)

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder

  • halve theelepel halve gedroogde chili flakes (of meer naar smaak)

  • 1 snufje 1 vers gemalen zwarte peper

  • 1 snuf 1 zout

  • sambal goreng tempeh volgens bovengenoemd recept

Bereiding:

  • Begin met het bakken van de tempeh en bereid de rest van de ingrediënten voor. Zet dit allebei apart.
  • Schil de aardappels en was deze. Kook ze gaar in ruim water met een snufje zout. Giet ze vervolgens af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Voeg de boter en de melk toe. Roer dit goed door de puree.
  • Meng de (bevroren) boerenkool er doorheen. Schep alles om tot het goed vermengd is.
  • Breng de boerenkoolstamppot op smaak met het groentebouillonpoeder, zout, peper en chili flakes. Voeg indien nodig nog een beetje melk toe en zet de pan nog even op een laag vuur om het goed op te warmen.
  • Ondertussen maak je de sambal goreng tempeh af zoals aangeven in het recept.
  • Schep de boerenkool op de borden en daarop een flinke schep van de tempeh. Serveer er extra sambal bij. Je hebt verder geen jus voor dit recept nodig. Selamat makan!

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)