Van alle stampotten is boerenkool mijn favoriet. Ik at het vroeger met rauwe ui, sambal en vaak serveerde mijn moeder er rookworst bij en een paar uitgebakken spekjes. De rauwe ui en sambal eet ik er nog steeds bij. De rookworst en spekjes heb ik vervangen door iets anders wat ik erg lekker vind, namelijk: tempeh! De combinatie van de pittige sticky tempeh met de boerenkool is geniaal, al zeg ik het zelf!

Vegan boerenkoolstamppot met tempeh
Sinds ik mijn multicooker heb kook ik mijn aardappels voor stamppot altijd onder hoge druk. Het werkt makkelijk, snel en je hoeft er niet bij in de buurt te blijven. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe. De boerenkool kook ik niet, maar meng ik er rauw en zelfs bevroren doorheen. Dit heb ik geleerd van mijn moeder. Een zak gesneden boerenkool bewaar ik altijd in de vriezer. Na aankoop vries ik het direct in. Ik gebruik het voor soepen, stamppotten en smoothies. Het blijft op deze manier langer houdbaar. Het enige is dat de felgroene kleur ietsjes minder wordt als hij ingevroren is geweest. Dit komt doordat de boerenkool rauw is ingevroren en niet eerst is geblancheerd. Het doet verder niks af aan de smaak.
Serveer de boerenkool zoals je gewend bent maar dan in plaats van rookworst en spekjes schep je er een royale hoeveelheid tempeh bovenop. Door plantaardige boter en melk te gebruiken in dit recept, is dit gerecht geheel vegan.