Wat is orzo en hoe bereid je het? Ik ben een foodblogger die niet echt de ’trends’ volgt. Zo heb ik pas geleden orzo ontdekt terwijl dit natuurlijk allang bestaat. Het internet staat vol met orzo recepten maar er zijn ook veel mensen die dit nog niet kennen, zoals ik. Dus ik kocht een pak orzo, kookte het en was meteen fan! Met deze pasta in de vorm van rijstkorrels kun je heel veel lekkere gerechten maken.
Orzo is een pastasoort die eruit ziet als rijst. Orzo betekend in het Italiaans ‘gerst’. Ook wordt het verkocht onder de naam ‘risoni’. Het wordt veel gegeten in de Italiaanse, Griekse en Turkse keuken. Het wordt gemaakt van (harde) tarwe net zoals veel andere pastasoorten. Het is ook te koop in een volkoren variant.
Wat is orzo en hoe bereid je het?
Nu weet je wat orzo is, maar hoe bereid je het? De gebruiksaanwijzing staat natuurlijk gewoon op de verpakking. Je kookt de orzo in ruim water met een snufje zout, zoals je bij pasta ook doet. De orzo heeft ongeveer 10 minuten nodig om gaar te worden. Je kunt het ook iets korter koken dan blijft de korrel ‘al dente’ of je kookt het iets langer zodat je een beetje de structuur van risotto krijgt. Orzo bereiden in een gewone pan gaat prima, maar ik heb een nog snellere manier gevonden! Ik bereid mijn orzo in de Crock-Pot Express multicooker (klik hier voor meer informatie), ik leg het hieronder uit in de bereiding.
Orzo koken in een pan: ruim water aan de kook brengen, een kooktijd van 10 minuten voor zachte orzo en 8 minuten voor al dente.
Orzo uit de multicooker: 1 deel orzo op 1 deel water en een kooktijd van 4 minuten op manual (high) met een quick release (houd rekening met een paar minuten extra tijd om de pan op druk te laten komen)
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Wat kun je niet maken met orzo, dat is misschien een betere vraag! Het recept wat ik deel in dit artikel is een basisbereiding in de Crock-Pot Express. Met deze basis kun je elk orzo recept maken waar jij zin in hebt. Ik ga uiteraard meer recepten delen met dit lekkere product, maar ik geef je alvast wat ‘Eetspiratie’.
Met gekookte orzo kun je veel verschillende gerechten maken. Ik deel hier het basisrecept.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
275gramorzo (dit is de inhoud van een doosje)
1-2eetlepelsolijfolie
snufzout (naar smaak)
1ui
2teentjesknoflook
vers gemalen zwarte peper
400milliliterwater
BEREIDING
Snipper de ui zo fijn mogelijk en hak 2 tenen knoflook heel fijn. Zet de Crock-Pot op een stevige ondergrond en check of de ring in de deksel zit en of de binnenpan erin zit.
Druk op brown/sauté en start en doe een eetlepel olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui en de knoflook aan. Doe 275 gram droge orzo in de pan en schep dit even mee om.
Druk op stop om de sauté stand uit te schakelen. Voeg het water en een snuf zout (naar smaak toe). Sluit de deksel en draai direct het ventiel dicht.
Kies manual en stel een kooktijd van 4 minuten in en druk op start. De pan gaat nu druk opbouwen en er kan stoom uit de pan ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 4 naar 0.
Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal. Druk op stop. Je gaat nu voorzichtig het ventiel openen (quick release). Doe dit met behulp van een ovenwant of een lange lepel. Duw voorzichtig het ventiel open, kijk uit want er komt hete stoom uit!
Als alle stoom uit de pan is ga je voorzichtig de deksel eraf halen. Doe dit altijd van je af want er komt veel hete stoom uit de pan.
De orzo is nu gaar. Roer het even door met een spatel. Voeg naar smaak eventueel nog een snufje zout, vers gemalen zwarte peper en een extra scheutje olie toe. De orzo is nu klaar voor verdere verwerking. Wil je het koud eten? Spoel het dan af onder de koude kraan, besprenkel met een scheutje olie en leg het op een bord om af te laten koelen.
AANTEKENINGEN
Naast orzo kun je ook perfect rijst koken in de Crock-Pot Express (klik hier voor het recept). Maar wat je ook heel goed kunt bereiden in deze handige multicooker is bulgur (klik hier voor het recept). Met deze basisrecepten kun je weer heel veel andere lekkere recepten maken.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten.
Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.