Stoofvlees recept – 12 heerlijke variaties die je maakt in een stoofpan of slowcooker. Van Indonesisch stoofvlees, tot een runderstoof met bier, een Japanse of Vietnamese variant of een versie met kip. Er staat vast een lekker recept voor je bij. Stoofvlees gerechten zijn heerlijk het hele jaar door, maar extra lekker in het herfst en winterseizoen. Ik zet 12 heerlijke recepten met stoofvlees op een rij.
Op Eetspiratie zijn er inmiddels een hoop recepten voor stoofvlees te vinden. Het is daarom handig om deze recepten eens bij elkaar op een rijtje te zetten. Zo kun je zien welke verschillende soorten gerechten er allemaal zijn en welke je een keer wilt gaan uitproberen. Sinds ik jaren geleden ben begonnen met slowcooken en later met koken in de multiooker onder hoge druk maak ik veel vaker stoofgerechten dan voorheen. Heb je deze apparaten niet, geen probleem! Een ouderwetse stoofpan werkt ook prima.
Een gerecht maken in een stoofpan heeft iets gezelligs, het is knus en een stukje nostalgie. Een gerecht dat uren heeft staan sudderen, de heerlijke geur in huis en daarna een lekker bordje eten. Vooral in de herfst en winter kun je hier extra van genieten.

Stoofvlees recepten
Elk gerecht dat je in een slowcooker kunt maken, kun je ook gewoon maken in een stoofpan. Het voordeel en het gemak van de slowcooker is dat je er niet bij in de buurt hoeft te blijven. Je doet wat voorbereidend werk en de pan doet de rest. Ideaal voor gerechten die lekker low en slow bereid worden.
1. Vietnamees stoofvlees – Bo kho
Een verrassend lekker rundvlees gerecht uit de Vietnamese keuken, Bo kho. Simpele ingrediënten, makkelijk te bereiden en je serveert deze stoof met brood of noedels. Dit gerecht zit tussen een soep en stoofschotel in. Aromatsiche bouillon met malse stukjes vlees en groenten. Maak het compleet met verse groene kruiden en een drizzle limoensap.

2. Japanse stoofschotel met rundvlees
Als je de ingrediënten van deze Japanse stoofschotel bekijkt dan lijkt het verre van Aziatisch. Het is een fusion gerecht met zowel Aziatische als Westerse invloeden. Het wordt ook wel ‘Hayashi rice’ genoemd en het heeft iets weg van hachee zoals wij dat in Nederland kennen. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten voor dit recept al gewoon in je voorraadkast staan.
3. Daging roedjak – rundvlees in kokosmelk
In de Indische en Indonesische keuken zijn er veel verschillende stoofgerechten met rundvlees te vinden zoals daging roedjak. Waar veel gerechten uit de keuken vaak pittig zijn is dit een vrij mild gerecht. In dit vleesgerecht zitten eigenlijk alle smaken, zoet, zuur, zout en pittig. Je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt. Serveer de smoor met rijst en groente zoals gestoomde paksoi of sperzieboontjes.
4. Daging setan – duivels rundvlees
Duivels rundvlees, een gerecht uit de Indonesische keuken met een beetje pit. Niet alleen pepers of sambal oelek geven spice aan dit gerecht maar ook mosterd en mosterdzaadjes zorgen voor een beetje hitte. Maak deze stoof zo pittig als je zelf ‘aankunt’. Heerlijk met witte rijst en voor het contrast is een zoetzure acar van komkommer een verfrissende toevoeging.

5. Indonesische rundvlees rendang
Rendang, een van de meest bekende en geliefde recepten uit de Indonesische keuken. Een stoofgerecht vol kruiden en specerijen gestoofd in kokosmelk dat je kunt maken in een slowcooker of stoofpan. Het is een heerlijk gerecht voor een rijsttafel, maar ook lekker geserveerd met rijst en groente.
6. Indische hachee
Hachee maar dan met een kleine Indische touch. Door specerijen toe te voegen – zoals nootmuskaat en kruidnagel en een beetje zoete ketjap – krijgt het een beetje die Indische warme smaak. Ook wordt er bij dit gerecht vaak laksa (glasnoedels) toegevoegd in combinatie met aardappels. Ik heb het lekker simpel gehouden en serveer mijn hachee met wortelstamp, sambal en gebakken uitjes.

7. Gestoofd rundvlees in kokosmelk
Dit gerecht maak je heel makkelijk onder hoge druk in de multicooker. In minder dan een uur tover je een bordje met mals stoofvlees op tafel. Uiteraard kun je dit recept ook prima maken in de slowcooker of stoofpan, maar dit gerecht is een voorbeeld van hoe het ook kan onder hoge druk. Serveer deze stoof met gele rijst en broccoli. Een snel en makkelijk stoofgerecht dat bij veel mensen in de smaak valt.
8. Daging smoor – rundvlees gestoofd in zoete ketjap
Naast rendang is daging smoor ook een geliefd en populair gerecht. Deze stoof is iets minder bewerkelijk dan rendang en er komt ook geen kokosmelk aan te pas. Ook is het gebruikelijk om gebakken aardappeltjes mee te laten sudderen in de smoor, zo maakte mijn oma het altijd. Daging smoor serveer je met rijst en een frisse acar van komkommer.

9. Griekse stifado
Stifado is een Grieks stoofvleesgerecht en dit recept is authenthiek. Ik heb het gekregen van een chef tijdens onze vakantie op Corfu. Met wat kleine aanpassingen maakte ik deze stoof ook geschikt voor bereiding in de slowcooker. Heerlijk met een Griekse boerensalade en pitabrood.
10. Frietje stoofvlees met bier
Patatje stoofvlees of frietje stoofvlees, maakt niet uit hoe je dit gerecht noemt, het is vooral lekker. In deze stoof zit bier, maar wil je dit liever niet dan kun je het vervangen voor appelsap. Het zorgt ervoor dat het vlees zacht en mals wordt. De botehammen met mosterd in dit recept lossen volledig op en zorgen tevens voor binding van het gerecht. Serveer met friet (of patat) en romige mayonaise.

11. Runderstoof met paprika
Dit recept is simpel en bestaat uit eenvoudige ingrediënten. Het is een basis stoofvleesrecept van Jamie Oliver dat ik aanpastte naar de slowcooker. Een makkelijke stoof waar je maar een klein beetje voorbereidend werk voor hoeft te doen. Deze runderstoof is lekker met rijst, pasta, aardappelpuree of brood.
12. Stoofvlees van kip
Stoofvlees hoeft natuurlijk niet perse van rund te zijn. Je kunt ook heel goed een stoof maken van kip. Dit gerecht is hier thuis favoriet. de combinatie van kerrie, met ketjap en kokosmelk is verrassend lekker. Deze kipstoof smaakt goed met gebakken aardappeltjes, hete frietjes maar ook met rijst. Heerlijk met een frisse salade of gestoomde of gewokte groenten.




