Eetspiratie » Snelle courgettedip – geïnspireerd op baba ganoush
Snelle courgettedip geïnspireerd op baba ganoush

Snelle courgettedip – geïnspireerd op baba ganoush

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Snelle courgettedip – geïnspireerd op baba ganoush, een makkelijk en snel recept. Deze dip zou zomaar eens je nieuwe favoriet kunnen worden. Hij is namelijk heel eenvoudig te maken, sneller klaar dan baba ganoush van aubergine en misschien zelfs wel ietsjes lekkerder. Ik serveer deze romige dip met geroosterde pijnboompitjes, crispy chili olie en een snufje sumac. Heerlijk om platbrood of pita doorheen te ‘swipen’.

Ik heb het al eerder geschreven, ik zou kunnen overleven op brood met dips! Er is niks lekkerder dan een stuk brood en een romige dip met verse kruiden en een drizzle olie. Deze combinatie eet ik dan ook regelmatig als lunch of zelfs als avondeten als ik even geen zin heb om uitgebreid te koken. Een goede dip bestaat wat mij betreft uit iets romigs, een zuurtje, een krokante topping, verse kruiden voor kleur en smaak en een drupje olie. Hummus, tarator en muhammara zijn goede voorbeelden van dit soort lekkere dips.


Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Snelle courgettedip

Deze dip is geïnspireerd op het Libanese gerecht baba ganoush. En alhoewel dit een heerlijk gerecht is, is de versie met courgette iets sneller te maken. Ik bereid bijvoorbeeld de courgette in de airfryer en vervolgens pureer ik deze met de rest van de ingrediënten. Deze dip kan in een half uurtje op tafel staan. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en je maakt het extra lekker met de toppings. Serveer er pita, naan (platbrood) of crackertjes bij.

De courgettedip is lekker als onderdeel van een mezze, serveer het bij een borrelplank of als voorgerecht. Maar het is ook een prima lunchgerecht of avondmaaltijd. Ook is het lekker als een spread getopt met bijvoorbeeld gebakken zoete aardappel en kikkererwten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Snelle courgettedip geinspireerd op baba ganoush Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Snelle courgettedip – geïnspireerd op baba ganoush

Snelle courgettedip – geïnspireerd op baba ganoush

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Dip, Bijgerecht, Lunch, Borrelhapje, Voorgerecht, MezzeKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Maak deze heerlijke romige dip van courgette geïnspireerd op het gerecht baba ganoush. Serveer met geroosterde pijnbppmpitjes, crispy chili olie, verse kruiden en een snufje sumac.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 1 biologische courgette (ongeveer 400 gram)

  • 2 eetlepels vloeibare tahin

  • 1-2 eetlepels citroensap

  • 1 theelepel citroenrasp van een biologische citroen

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1/4 theelepel zout

  • 2 eetlepels pijnboompitjes, geroosterd

  • crispy chili olie naar smaak

  • 1 eetlepel peterselie of koriander, fijngehakt

  • oliespray

BEREIDING

  • Was de courgette en snijd deze in grove blokjes. Doe ze in de airfryer samen met 2 pompjes oliespray. Bak ze op 200 graden voor 12 tot 15 minuten tot ze bruin verkleurd zijn. Schud halverwege de baktijd een keertje om zodat ze gelijkmatig bakken.
  • Terwijl de courgette bakt, bereid je de rest van de ingrediënten voor. Doe rechtstreeks in een hakmolen of foodprocessor, 2 eetlepels tahin, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 1 tot 2 eetlepels citroensap, 1 theelepel citroenrasp en 1/4 theelepel zout. Laat dit even staan tot de courgette klaar is.
  • Rooster in een droge koekenpan 2 eetlepels pijnboompitjes tot ze verkleuren. Hak 1 eetlepel koriander of peterselie fijn. Zet dit even apart.
  • Als de courgette gaar is, doe je deze in de halmolen of foodprocessor. Blend dit nu tot een romig geheel. Schraap tussendoor een keer de zijkanten schoon met een spatel. Maak de dip zo grof of fijn als je zelf wilt.
  • Schep de courgettedip in een mooie ‘bowl’ en smeer het uit met de achterkant van een lepel. Garneer met de geroosterde pijnboompitjes, vers gehakte kruiden en drizzle er crispy chili olie overheen. Serveer met pita of platbrood.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!