Pittige barbecuesaus met sriracha, lekker als saus, dip of in een marinade. Barbecuesaus (of bbq saus) is een rode kruidige saus met een ‘smokey’ smaak. Dit past goed bij gegrild of geroosterd vlees maar het is ook lekker als glaze over gehaktbrood of spareribs. Het is ook lekker in combinatie met tahoe of tempeh. Met deze saus kun je eigenlijk alle kanten op maar wat ik mistte was een beetje pit. Daarom maakte ik mijn eigen versie van pittige barbecuesaus met sriracha.
Eerder deelde ik al een recept voor BBQ saus (hier vind je het recept). Deze saus is vrij basic en bevat tijm en gerookt paprikapoeder wat deze saus zijn kenmerkende ‘smokey’ smaak geeft. Zelf ben ik meer fan van een Aziatisch getinte barbecuesaus. Deze variant is vaak wat donkerder van kleur, pittiger en kruidiger van smaak. Als je van dit soort sauzen houdt dan is dit recept voor smokey barbecue marinade ook een aanrader.
Pittige barbecuesaus met sriracha
Deze barbecuesaus gebruik ik op verschillende manieren. Het is lekker als dip bij krokante stukjes kip of tofu nuggets. Gemengd met mayonaise is het een lekker sausje voor bij (zoete aardappel) friet. Meng de saus door pulled pork of gebruik het als glaze op gehaktbrood of spareribs. Deze saus is altijd handig om in de koelkast te hebben, vooral in het barbecue seizoen!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige barbecuesaus met sriracha
6
porties10
minuten5
minuten15
minutenZelfgemaakte pittige barbecuesaus met een vleugje sriracha. Het is ook lekker als dip of glaze.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
8 eetlepels tomatenketchup (0% suiker en zoetstoffen)
50 milliliter water
halve eetlepel pittige mosterd
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels azijn
2 eetlepels rietsuiker
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel sriracha (of meer naar smaak)
1 steranijs
vers gemalen zwarte peper
BEREIDING
- Neem een steelpan en doe hier als volgt in: 8 eetlepels tomatenketchup, 50 milliliter water, een halve eetlepel pittige mosterd, 1 eetlepel rietsuiker, 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 2 theelepels uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en 1 eetlepel sriracha (of meer naar smaak). De steranijs mag er in zijn geheel in. Deze vis je er later weer uit.
- Verwarm de saus op een laag vuur voor 5 tot 10 minuten en roer af en toe. Laat het kort bubbelen tot het indikt en zet het vuur uit. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
- Proef of de smaak van de saus naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe. Wil je meer pit, voeg dan meer sriracha toe. Wil je het iets zoeter, voeg dan een snufje suiker toe. Blijf proeven tot de saus naar jouw smaak is.
- Schep de saus over in een schone glazen pot. Verwijder de steranijs, laat het afkoelen en bewaar de saus in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Als je van pittige sauzen houdt dan vind je piri piri saus misschien ook lekker. Deze saus kun je ook heel eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept. Chinese hete mosterd is ook een pittige saus die je met mosterdpoeder snel zelf kunt maken. Bekijk hier het recept.