Gewokte Romaine sla, een verrassend lekker en simpel gerecht. Wokken of roekbakken met sla? Ja! Sla is niet alleen geschikt om rauw te eten in een salade. Je kunt deze ook heel goed grillen, roerbakken en je kunt er zelfs soep van maken. Niet elke slasoort is hiervoor geschikt. Een stevige sla zoals (baby) Romaine sla, little gem of ijsbergsla zijn prima om mee te roerbakken. Je hebt voor dit gerecht maar een paar ingrediënten nodig. Het is lekker met rijst, maar ook als gerecht op zich. De gefrituurde knoflookstukjes geven dit gerecht extra smaak en crunch.
Deze slasoort (ook wel bindsla genoemd) is zonder twijfel mijn favoriete groente. Dat kun je lezen in dit groente inspiratie artikel! Ik kan een hele stronk met gemak in mijn eentje opeten. Wekelijks bestel ik drie stronken bij de boodschappen en daarnaast kweek ik ze ook in mijn moestuin. Er is ook een kleine variant van Romaine sla, deze wordt ‘little gem’ genoemd. De smaak is iets zoeter dan de grote variant. De little gem is ideaal voor op de grill of BBQ. Serveer het met een lekkere pittige dressing (bekijk hier het recept). Romaine sla is de lekkerste slasoort voor het maken van een salade. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt in de beroemde Caesar salade. Ik maak er vaak een simpel bijgerecht van met een dressing van tahin en kappertjes. Bekijk hier het recept.
Gewokte Romaine sla
Romaine sla blijft langer goed dan voorverpakte sla in een zakje. Je kunt het heel makkelijk ‘mealpreppen’. Je gaat eerst snijden en wassen. Vervolgens maak je het volledig droog met behulp van een ‘ouderwetse’ slacentrifuge.

Vervolgens bewaar je het in een bak of glazen pot met een stukje keukenpapier. Zo blijft het vers en knapperig. In dit artikel leg ik uit hoe je dat doet. Je kunt nu de sla direct gebruiken op een broodje, in een wrap of er een salade van maken. Maar je kunt het dus ook roerbakken. Als je nog nooit Romaine sla ‘gewokt’ of ‘geroerbakt’ hebt, dan ga je het misschien na het lezen van dit recept misschien proberen. Als je houdt van simpele Aziatische gerechten met rijst dan is dit iets dat je waarschijnlijk erg lekker zult vinden.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gewokte Romaine sla
4
porties10
minuten10
minuten20
minutenGewokte Romaine sla, simpel en smaakvol gerecht. Serveer deze gewokte sla bij rijst of noedels. Makkelijk te maken en verassend lekker. Heerlijk met een topping van gefrituurde knoflook.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
2 stronken Romaine sla, in grove stukken gesneden
2 – 2,5 eetlepels oestersaus of vegan paddenstoelensaus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 tenen knoflook fijngehakt
1 eetlepel olie
snufje zout
BEREIDING
- Hak 2 tenen knoflook zo fijn mogelijk. Ga er goed met je mes doorheen zodat je kleine stukjes krijgt. Snijd 2 grote stronken Romaine sla in grove stukken, was de stukken onder de kraan en dep ze droog met een theedoek of maak het droog met behulp van een slacentrifuge.
- Zet een bord klaar bekleed met een stukje keukenpapier. Verwarm een eetlepel olie in een wok en leg de fijngehakte knoflook in de olie. Bak de knoflook lichtbruin op een laag tot matig vuur voor ongeveer 6 tot 8 minuten. Blijf omscheppen zodat het niet verbrand. Als de knoflook licht verkleurd is schep je het over op het bord bekleed met keukenpapier. Spreid de gebakken knoflook uit en laat dit uitlekken en drogen. Bestrooi met een snufje zout.
- Doe de Romaine sla in de pan (er zit nog voldoende olie in) en roerbak deze voor ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Voeg 2 tot 2,5 eetlepels oestersaus of vegan paddenstoelensaus (naar smaak) toe en schep alles goed om. Voeg daarna 2 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel sesamolie toe. Roerbak dit voor 2 tot 3 minuten op hoog vuur.
- Schep de gewokte sla uit de pan op een bord en strooi de gebakken knoflook eroverheen. Serveer direct. Dit gerecht is het lekkerst met witte rijst.