Chinese nasi (fried rice) of Chinese gebakken rijst. Maar misschien beter bekend als de nasi goreng van het plaatselijke Chinese restaurant. Een wit bakje gevuld met rijst, een plakje ham en een eitje erop. Het is een simpel gerecht en bij veel mensen favoriet. Het past namelijk overal bij! Het gerecht ziet er eenvoudig uit maar heeft toch een specifieke smaak. Ik heb mijn eigen versie van de nasi zoals bij de ‘Chinees’ gemaakt en deze is prima gelukt.
Er zijn veel manieren om Chinese nasi te maken. Nasi ‘zoals bij de Chinees’ is natuurlijk vernederlandst en lijkt totaal niet op het gerecht dat ze in China serveren. Dit recept is dus gebaseerd op de smaken zoals je die vindt in een Chinees restaurant in Nederland. Om de smaken een beetje na te bootsen wordt in het ene recept de rijst gekookt in kippenbouillon en in andere recepten wordt kruidenolie gebruikt om de rijst op smaak te brengen. Er zijn recepten die gemaakt worden met meerdere bouillonblokjes en recepten waaraan vet-sin (MSG) is toegevoegd. Bij je lokale Chinese restaurant zit er waarschijnlijk vet-sin in de gebakken rijst. Dit geeft de fried rice die lekkere smaak en dat is de reden waarom mensen gek zijn op dit gerecht. Vet-sin komt overigens ook van nature voor in tomaten en Parmezaanse kaas. Maar je hebt deze smaakversterker niet perse nodig om dit gerecht lekker en smaakvol te maken.
KoRo | Bio groentebouillon 600 gram
Deze groentebouillon is volledig zonder smaakversterkers en andere toevoegingen.
Chinese nasi (fried rice)
Dit gerecht is ideaal als je even geen ‘Eetspiratie’ hebt. Makkelijk te maken en met veel andere gerechten te combineren. Lekker met kip, groente, ei-gerechten en zelfs bij Chinese tomatensoep. Ook een lekkere aanvulling bij dumplings of deze snelle dumplingsalade met komkommer en edamame.
Het is wel aan te raden om afgekoelde rijst te gebruiken om dit gerecht te maken. Kook dit dus in de ochtend of de dag van tevoren zodat het goed kan afkoelen. Dit recept is voor een redelijk grote hoeveelheid zodat je de volgende dag nog restjes hebt. Het is ook goed in te vriezen. Ik kook rijst altijd in de multicooker. Dit is én handig, en de rijst komt er altijd mooi en fluffy uit. Lees hier hoe je rijst kookt in de multicooker.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chinese nasi (fried rice)
6
porties25
minuten25
minuten50
minutenHoe maak je nu Chinese nasi (fried rice)? Het is een ideaal bijgerecht, niet te overheersend van smaak zodat je het met veel gerechten kunt combineren.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
400 gram witte rijst
250 gram hamblokjes
1 liter kippenbouillon (vers, uit een pot of van een blokje)
3 tenen knoflook, in plakjes gesneden
200 gram diepvries doperwten
1 bosje lenteui/bosui
1 eetlepel groentebouillonpoeder
6 eieren
halve tot hele eetlepel sesamolie
halve eetlepel sojasaus
zout en peper naar smaak
50 milliliter olie
optioneel: 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
BEREIDING
- Was de rijst en breng verse kippenbouillon (of bouillon gemaakt van een blokje) aan de kook. Kook hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst (indien nodig) af, spreid het uit op een bord of dienblad en laat het volledig afkoelen.
- Snijd 3 tenen knoflook in dunne plakjes, de hele bos lenteui snijd je in ringetjes. Leg het witte en het groene gedeelte apart.
- Giet 50 milliliter olie in een grote koekenpan of wok en bak hierin op laag vuur de plakjes knoflook, laat ze niet verbranden. Je maakt deze knoflookolie om de rijst straks in te bakken.
- Haal de gefrituurde knoflook uit de pan (deze kun je later als topping over de nasi strooien) en laat ze uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Bak nu 250 gram hamblokjes in dezelfde pan aan. Zet het vuur niet te hoog om verbranden te voorkomen. Voeg nu het witte gedeelte van de lenteui toe en bak dit even kort mee.
- Voeg nu de afgekoelde rijst toe en meng alles goed door elkaar en blijf steeds omscheppen. Als alles vermengd is schep je er 200 gram bevroren doperwten er doorheen.
- Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder en een halve tot hele eetlepel sesamolie toe en meng goed door elkaar. Kluts 6 eieren in een kom samen met een halve eetlepel sojasaus en verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
- Als de koekenpan goed heet is giet je het eimengsel erin. Maak er lekkere fluffy scrambled eggs van. Dit doe je door het ei te bakken in een hete pan en met een spatel steeds een beetje ei van buiten naar binnen te schuiven.
- Als het roerei gaar is (dit duurt ongeveer 3 minuten) voeg je deze toe aan de rijst. Schep het er goed doorheen. Als laatste voeg je het groene gedeelte van de lenteui toe. Door deze later toe te voegen blijft hij mooi groen van kleur. Breng eventueel op smaak met een extra drizzle sesamolie en garneer met de stukjes gebakken knoflook.
AANTEKENINGEN
- Wat ik het allerliefst eet ik bij deze fried rice is een stukje gebakken kip en scallion oil, oftewel een olie met gember en bosui. Dit is wat mij betreft onmisbaar bij dit gerecht. Kijk hier voor het recept van de olie.