Bananen chocoladecake, bananen en chocolade zijn een perfecte combinatie. Doe er een aantal andere ingrediënten bij en maak er een lekkere cake van. Het is ook een perfecte manier om die (over)rijpe bananen een smakelijk tweede leven te geven. Deze cake is ideaal als je een keer zin hebt in iets zoets. Als lekkernij bij de koffie of om als tussendoortje om mee naar school of naar je werk te nemen.
In dit recept gebruik ik naast bloem ook amandelmeel. Dit notenmeel wordt vaak gebruikt in baksels. Amandelmeel voegt niet alleen een nootachtige smaak toe, maar ook een rijke textuur aan de cake. Het is alleen niet heel lang houdbaar en dat is zonde. De oplossing is om je amandelmeel in te vriezen. Zo kun je het langer bewaren en gebruiken voor andere recepten zoals bij voorbeeld een taartbodem of een pannenkoek. Ook kun je er lekkere hartige crackers van bakken.
Bananen chocoladecake
Als je (vegan) chocolade en plantaardige melk gebruikt, dan is dit recept volledig plantaardig. Er zit geen (room)boter of ei in zoals bij veel cakerecepten wel het geval is. In plaats daarvan gebruik ik appelmoes en een beetje olie. Deze aanpassingen zorgen voor een iets compactere structuur, meer richting een brownie, maar zonder afbreuk te doen aan de heerlijke smaak.
In veel cakerecepten zit een grote hoeveelheid suiker, soms wel 200 gram. Ik gebruik ‘maar’ 50 gram suiker en vul dit aan met Medjoul dadels om de cake te zoeten. Vergeet niet van tevoren de pit te verwijderen. Medjoul dadels zijn voor dit soort baksels het lekkerst. Ze zijn zoet en smaken karamelachtig. Door de vooraf te weken in heet water worden ze zacht en zijn ze makkelijker te verwerken in je cake.





