Weer een tempeh recept! En niet zomaar een, maar een recept voor sticky tempeh. Verwar dit gerecht niet met het Indische sambal goreng tempeh want dat is totaal iets anders. In beide gerechten gaat het om plakkerige/kleverige tempeh maar in dit sticky tempeh recept worden iets andere ingrediënten gebruikt dan in de Indische versie. Het is ook nog eens geheel vegan, er wordt namelijk geen trassi in gebruikt.
Sticky tempeh is een heel handig gerecht om in je kookrepertoire te hebben. Het is een goede bron van eiwitten en het is zowel warm en koud lekker. Je kunt het combineren met rijst en groenten maar ook met aardappels. Je kunt het eten op een broodje of mengen door een salade. Het is daarom altijd handig om een voorraadje tempeh in huis te hebben. Je koopt tempeh in de supermarkt en toko. Met een pakje tempeh in huis kun je altijd iets lekkers maken!
Tempeh recept
Er zijn verschillende manieren om tempeh te bereiden. Je kunt het stomen, grillen, rullen (als gehakt) en bakken in de oven. Maar hoe bak je tempeh krokant? In de Indische/Indonesische keuken wordt tempeh meestal gefrituurd in een ruime hoeveelheid olie. Zelf vind ik het lekkerder om het ‘lichtjes’ te frituren. Ik gebruik hiervoor een koekenpan en zorg dat de hele bodem van de pan bedekt is met een laagje olie (rijstolie of zonnebloemolie). Als de olie goed warm is bak ik de tempeh rondom bruin, ik laat het uitlekken op een bordje met keukenpapier en bestrooi het met zout.
Een andere manier om de tempeh te bakken in de airfryer of de oven. Hier komt weinig tot geen olie aan te pas en de tempeh wordt lekker bruin en krokant. De smaak is iets anders dan de variant die gebakken is in olie maar voor het sticky tempeh recept maakt dat niet zo heel veel uit. Het is gewoon een handige manier om tempeh te bakken zonder olie.

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tempeh recept (sticky tempeh)
4
personen15
minuten30
minuten45
minutenSticky tempeh, een heerlijk gerecht van gebakken tempeh met een zoet/pittig kleverig sausje van ketjap en chilisaus. Serveer dit gerecht met rijst, op een broodje, met gebakken aardappeltjes of eet het als snack.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram tempeh, in blokjes of driehoekjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
halve rode puntpaprika, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels zoete chilisaus
2 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd
optioneel: 1 steranijs
sambal oelek naar smaak
ruim olie om in te bakken
snufje zout naar smaak
garnering: ringetjes bosui en/of sesamzaadjes
BEREIDING
- Snijd 500 gram tempeh in blokjes, reepjes of driehoekjes (wat je zelf mooi vindt). Bak de tempeh bruin en krokant in een laagje olie of bak ze in de airfryer of oven zoals hierboven beschreven. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier en bestrooi de tempeh met een snufje zout. Zet apart tot gebruik.
- Snipper de rode ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Snijd 1 puntpaprika snijd in kleine blokjes.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui, knoflook, puntpaprika, sambal oelek naar smaak en 2 ingescheurde djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel) aan. Bak ook de steranijs mee (als je dit lekker vindt).
- Als de ui glazig is en de paprika zacht dan voeg je 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels zoete chilisaus toe. Laat de saus warm worden tot het bubbelt.
- Als de saus goed bubbelt voeg je de gebakken tempeh toe. Schep alles goed om zodat elk stukje tempeh is bedekt met een laagje van de saus.
- Proef voorzichtig of de smaak naar wens is en pas het indien nodig nog aan door nog iets extra’s van de ingrediënten toe te voegen.
- Serveer direct. Garneer met ringetjes bosui en eventueel sesamzaadjes. Een restje kun je bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- In dit recept gebruik ik een rode puntpaprika omdat er ook kinderen mee-eten. Je kunt deze natuurlijk vervangen door een rode peper (met of zonder zaadlijsten en/of zaadjes). De paprika of de rode peper wordt meer gebruikt voor de kleur, de sambal geeft de pittige smaak. Je bepaalt zelf hoe pittig je dit gerecht maakt.



