Tahoe ketjap, blokjes gebakken tahoe in een lekkere ketjapsaus. Ik ben gek op tahoe. Het is lekker, makkelijk te bereiden en je kunt er alle kanten mee op. In de Indische en Indonesische keuken is tahoe een veelgebruikt ingrediënt. Het is betaalbaar, veelzijdig, eiwitrijk en het neemt alle smaken op die je wilt. Dit gerecht van blokjes gebakken tahoe in ketjap is heerlijk met rijst, groenten en een frisse acar (zoetzuur) van komkommer.
In de supermarkt en in de toko vind je dit product onder de Chinese naam ’tofu’. De Indonesische benaming is tahoe. Omdat dit een gerecht is uit de Indonesische keuken noem ik het daarom voor dit specifieke recept tahoe. Wil je meer weten over dit veelzijdige product, ik schreef er een uitgebreid artikel over. Hierin vind je allerlei informatie, tips en lekkere recepten. Het artikel kun je hier teruglezen.
Tahoe in ketjapsaus
Dit tahoe ketjap gerecht heeft iets weg van het Indonesische gerecht ketoprak. Ketoprak is een gerecht met tahoe, taugé en selderij en wordt ook geserveerd met een ketjapsaus. Ik maakte er een snellere versimpelde versie van. Het verschil is dat er in ketoprak ook trassi gebruikt wordt en dat gebruik ik in dit tahoe ketjap recept niet. Dit gerecht is daardoor geheel vegan/plantaardig.
Als je gaat koken met tahoe is het aan te raden om het overtollige vocht eruit te persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen. Zelf gebruik ik een tofu pers. Hiermee pers je op een makkelijke en snelle manier vocht uit het blok tahoe. Hierdoor neemt de tahoe beter smaken op, wordt de buitenkant een beetje krokant en de binnenkant blijft zacht.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.