Eetspiratie » Tahoe ketjap
Tahoe ketjap

Tahoe ketjap

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Tahoe ketjap, blokjes gebakken tahoe in een lekkere ketjapsaus. Ik ben gek op tahoe. Het is lekker, makkelijk te bereiden en je kunt er alle kanten mee op. In de Indische en Indonesische keuken is tahoe een veelgebruikt ingrediënt. Het is betaalbaar, veelzijdig, eiwitrijk en het neemt alle smaken op die je wilt. Dit gerecht van blokjes gebakken tahoe in ketjap is heerlijk met rijst, groenten en een frisse acar (zoetzuur) van komkommer.

In de supermarkt en in de toko vind je dit product onder de Chinese naam ’tofu’. De Indonesische benaming is tahoe. Omdat dit een gerecht is uit de Indonesische keuken noem ik het daarom voor dit specifieke recept tahoe. Wil je meer weten over dit veelzijdige product, ik schreef er een uitgebreid artikel over. Hierin vind je allerlei informatie, tips en lekkere recepten. Het artikel kun je hier teruglezen.

Tahoe in ketjapsaus

Dit tahoe ketjap gerecht heeft iets weg van het Indonesische gerecht ketoprak. Ketoprak is een gerecht met tahoe, taugé en selderij en wordt ook geserveerd met een ketjapsaus. Ik maakte er een snellere versimpelde versie van. Het verschil is dat er in ketoprak ook trassi gebruikt wordt en dat gebruik ik in dit tahoe ketjap recept niet. Dit gerecht is daardoor geheel vegan/plantaardig.

Als je gaat koken met tahoe is het aan te raden om het overtollige vocht eruit te persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen. Zelf gebruik ik een tofu pers. Hiermee pers je op een makkelijke en snelle manier vocht uit het blok tahoe. Hierdoor neemt de tahoe beter smaken op, wordt de buitenkant een beetje krokant en de binnenkant blijft zacht.


Tofu Pers

Tofu Pers

Herbruikbaar, milieuvriendelijk en vaatwasserbestendig.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Tahoe ketjap

Tahoe ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 7 stemmen
Categorie: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Blokjes gebakken tahoe geserveerd met een lekkere ketjapsaus en verkruimelde kroepoek. Heerlijk met rijst, groenten en een frisse acar (zoetzuur) van komkommer.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram tahoe, in blokjes gesneden

  • 6 eetlepels ketjap manis

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel pindakaas of notenpasta

  • 1 eetlepel citroensap

  • 4 takjes verse selderij, fijngehakt

  • 25 milliliter olie

  • cassave kroepoek en gebakken uitjes

BEREIDING

  • Haal 500 gram tahoe uit de verpakking en laat deze uitlekken. Pers al het vocht eruit met behulp van een speciale tofu pers of door iets zwaars op de tahoe te zetten. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je de tahoe in blokjes snijden.
  • Schenk 25 milliliter olie in een koekenpan en laat deze warm worden. Bak de blokjes tahoe rondom bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet het apart tot gebruik.
  • Snipper de ui, hak de teen knoflook fijn en fruit deze aan in dezelfde pan. Voeg een halve eetlepel sambal oelek, 6 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel pindakaas (of notenpasta) en 1 eetlepel citroensap toe. Roer dit door elkaar met een spatel en proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig een snufje zout en peper toe. Verwarm de saus op een middelhoog vuur.
  • Doe de gebakken blokjes tahoe bij de ketjapsaus in de pan en schep alles goed om tot alle blokjes bedekt zijn. Schep de tahoe op de borden en garneer met fijngesneden selderij, verkruimelde cassave kroepoek en gebakken uitjes.

AANTEKENINGEN

  • Er zijn twee verschillende soorten tahoe te koop. Je hebt de zachte tahoe (silken tofu) en de stevige tahoe (firm tofu). Voor dit gerecht gebruik je de stevige (firm) variant.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!