Olie met peterselie en knoflook, oftewel Aceite de Ajo y Perejil. Een smaakvolle en aromatische olie die veel gebruikt wordt in de mediterrane keuken. Je kunt deze olie op verschillende manieren gebruiken. Ik ontdekte deze heerlijke smaakmaker tijdens een vakantie naar Ibiza. Daar werd deze olie standaard bij elke maaltijd geserveerd. Met minimale ingrediënten kun je een echte smaakbom maken die elk gerecht naar een hoger level tilt.
Ken je dat, dat je van een bepaalde geur of smaak aan iets terugdenkt? Dat heb ik bij het zien en het proeven van deze olie. Het geeft mij direct een vakantiegevoel. Het is heel makkelijk te maken en ontzettend lekker. In een schone glazen pot is het 1 tot 2 weken houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de olie uit het potje te scheppen, op deze manier bederft de olie minder snel.

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS
Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.
Spaanse peterselie en knoflook olie
Voor dit recept gebruik je platte peterselie en geen krulpeterselie want die heeft een totaal andere smaak en textuur. Je gebruikt grotendeels de blaadjes maar gooi de steeltjes niet weg! Deze kun je invriezen en bijvoorbeeld gebruiken in soepen of stoofschotels. Je kunt ervoor kiezen de olie te verwarmen om de smaken te laten infuseren. Je hoeft de olie alleen te verwarmen. Laat het niet koken wat dat gaat ten koste van de smaak. Eerst verwarm je de olie met de knoflook en als laatste voeg je de fijngehakte peterselie toe zodat de groene kleur behouden blijft. Laat de olie afkoelen en bewaar in de koelkast. Je kunt de olie ook maken zonder het te verwarmen. Kies de manier die je zelf het handigst vindt.
Je zult zien dat de olie in de koelkast een beetje stolt. Dit is niet erg. Het heeft geen invloed op de smaak van de olie. Laat de olie even op kamertemperatuur komen voor gebruik. Roer het even door en hij is klaar om te serveren.
Waar gebruik je olie met peterselie en knoflook bij?
- Serveer het als dressing over een salade.
- Het is een heerlijke smaakmaker bij pasta, orzo en gnocchi.
- Lekker over gegrilde groenten, vlees, kip en vis.
- Een heerlijke dip voor brood.
- Je kunt het gebruiken als marinade.
- Drizzle het over een soep als extra smaakmaker.
- Bij een traybake (ovenschotel) of dit Italiaanse gerecht met aardappel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Olie met peterselie en knoflook
1
portie (250 ml)20
minuten0
minuten20
minutenDeze Spaanse knoflook- peterselieolie is een lekkere toevoeging bij salades, soepen en vis.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1 bosje platte peterselie (de blaadjes) 30 tot 40 gram
200 milliliter olijfolie
halve theelepel zout
3 tenen knoflook
1 eetlepel vers citroensap
BEREIDING
- Snijd de steeltjes van 40 gram peterselie en vries deze in. Was de blaadjes goed onder de kraan.
- Pel 3 tenen knoflook en hak ze in stukjes.
- Doe 200 milliliter olijfolie in een hoge beker samen met de knoflook, peterselie, een halve theelepel zout en 1 eetlepel vers citroensap. Blend dit glad met een staafmixer. Proef of de smaak van de olie naar wens is en voeg indien nodig nog wat zout of citroensap toe.
- Schenk de olie in een schoon uitgekookt glazen potje of flesje. Sluit het goed af. In de koelkast is de olie 1 tot 2 weken houdbaar.