Slowcooked groentesoeper

Slowcooked groentesoep

Soep! Ik ben er groot mee geworden. Die geur van vers gemaakte groentesoep en dan lekker dampend heet in een kom, heerlijk! Een goede groentesoep heeft tijd nodig en daarom is het ideaal om deze soep in de slowcooker te bereiden. Zo kan de soep goed op smaak komen en jij kunt ondertussen iets anders gaan doen, bijvoorbeeld een focaccia bakken voor erbij!

Ik heb vroeger toen ik net het huis uit was ook geprobeerd om lekkere groentesoep te maken. Dit lukte eigenlijk nooit. Ik had geen geduld, vlees wat nog niet uit elkaar viel of het was flauw van smaak. Mijn slowcooked groentesoep moet kruidig en sterk van smaak zijn. In een slowcooker kan het eigenlijk (bijna) niet mislukken.

Ik gebruik graag groentebouillonpoeder voor mijn soep maar je kunt ook prima runderbouillon gebruiken natuurlijk. Als je bouillonblokjes gebruikt kijk dan even op de verpakking hoveel je nodig hebt op 2 liter water. Een mergpijpje laten meetrekken kan ook als je dat lekker vindt.

Slowcooked groentesoep

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Slowcooker, SoepenKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Slowcooker (6 u low)

6

uren 
Tijd totaal

6

uren 

20

minuten

In een slowcooker kun je de lekkerste groentesoep maken.

Ingrediënten

  • 300 gram runderriblappen

  • 2 liter water

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes

  • 2 laurierblaadjes

  • mespunt gemalen foelie (of een stukje gedroogde foelie)

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • halve theelepel gedroogde lavas (of 2 takjes verse lavas)

  • 2 stengels bleekselderij + blad

  • 1 winterpeen

  • 1 ui

  • 1 prei

  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 2 handjes vermicelli (of restjes pasta uit je voorraadkast)

  • 200 gram half- om half gehakt

  • mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • 1 snufje cayennepeper of chilipoeder

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met de cayennepeper en nootmuskaat en kruid het met zout en peper. Draai er balletjes van. Of als je haast hebt maak je er plukjes gehakt van.
  • Snipper de ui, was en snijd de prei door de helft en vervolgens in stukjes. De winterpeen snijd je door de helft en in dunne plakjes. Haal met een dunschiller het bovenste ‘draderige’ laagje van de bleekselderij en snijd deze in plakjes. Het selderijblad hak je fijn.
  • Doe het rundvlees samen met de balletjes, het water en de rest van de ingrediënten (behalve de pasta of vermicelli) in de slowcooker. Zorg dat het vlees onder water staat en zet de slowcooker aan.
  • De slowcooker stel je in op stand low voor ongeveer 6 uur.
  • Als de kooktijd is verstreken kijk je of het vlees gaar is en uit elkaar valt. Test ook een soepballetje. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en indien nodig met extra bouillonpoeder (of blokje). Dit is naar persoonlijke smaak.
  • Als het vlees uit elkaar valt en de smaak goed is voeg je de vermicelli toe. Laat dit even mee garen. Als de vermicelli zacht is, is de soep klaar. Heb je nog soep over? De volgende dag smaakt hij nog lekkerder. Warm het dan wel op in een gewone soeppan.

Aantekeningen

  • Bereiding in de Crock-Pot Express: maak als eerste de bouillon met het rundvlees. Doe het water met het rundvlees, groentebouillon (of blokjes), laurier, foelie, tijm, lavas, nootmuskaat en cayennepeper in de pan. Kies de soup stand en zet hem 40 minuten aan. Ondertussen kruid en draai je de balletjes en snijd je de groenten. Als de kooktijd voorbij is laat je de pan nog 15 minuten staan voor je het ventiel open maakt. Trek nu het vlees uit elkaar, voeg de groenten en balletjes toe en zet hem nog eens 10 minuten op de soup stand. Daarna weer 15 minuten laten staan voor natural release. Open hierna de pan en voeg de vermicelli toe. Laat deze in de warme soep in een paar minuten gaar worden. Klaar!
  • Serveer een zelfgemaakte focaccia bij deze lekkere groentesoep. Klik hier om naar het recept te gaan.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

28 Reacties

  1. Wat doe je met de ui,peen en prei, grof of fijn snijden?

    • Hoi, dat mag je zelf bepalen. Ik vind het zelf lekker om de prei en ui wat fijner te snijden en de wortel snijd ik in plakjes. Ik ben mijn receptenkaarten aan het updaten dus ik zal dat meteen aanpassen. Groetjes, Simone

  2. Echt een lekker recept. Heb je ook een recept voor draadjesvlees uit de slowcooker?

    • Hoi Eric, bij de categorie slowcooker vind je verschillende recepten voor vlees waaronder rendang, Indische hachee, frietje stoofvlees en daging smoor. Dat is ook draadjesvlees. Welke variant bedoel je van draadjesvlees? Bv een variant met mosterd?

  3. Ik heb trouw gedaan wat je schreef; 6 geplette peperkorrels toegevoegd. Is zwarte peper uit de molen (gemalen peperkorrels dus) hetzelfde effect?
    Ben heel benieuwd; nog nooit soep in de slowcooker gedaan. De groenten liggen nog boven het water omdat ik een zak had van 500 gram. Maar dat slinkt hoop ik…..? ….

    • Hoi Sylvia, ja hoor peper uit de molen is ook prima! Het is veel pittiger van smaak dan de zwarte peper die vermalen is tot poeder. De groenten zullen wel slinken maar je mag altijd nog extra water toevoegen. Ben benieuwd! Groetjes, Simone

  4. Harry Verspae

    Hoi,
    Even een vraagje:
    Moet je de rundvleessoep niet afschuimen?

    • Hoi Harry, ik heb de soep in de slowcooker nog nooit hoeven afschuimen. Waarschijnlijk komt dit omdat de soep niet ‘kookt’. Als het goed is komt de temperatuur niet hoger dan 100 graden. Groetjes, Simone

  5. Hoe groot moet de slowcooker zijn?

  6. Ik heb een vraag over de slowcooker, kookt het eten wel?

    • Hoi Ina, het wordt in de slowcooker gaar doordat het voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereid wordt. De temperatuur kan oplopen tot 95 graden waardoor het niet ‘kookt’. Het is een andere manier van koken. Het eten wordt echt wel gaar, daar hoef je niet bang voor te zijn. Groetjes, Simone

  7. Ik heb dit recept met volle tevredenheid al 3x gemaakt.
    Maar ben nu vergeten moet ik het water nu koud of warm toevoegen?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*