Niet uitgebreid koken met kerst – waarom dat helemaal oké is. Een foodblogger die zegt dat je met kerst niet hoeft te koken, die had je niet zien aankomen! Kerst en de feestdagen in december zijn over het algemeen meestal gezellig, knus en veel mensen kijken er het hele jaar naar uit. Maar het kan ook een periode zijn van stress, dure uitgaven voor cadeautjes en boodschappen en sociale druk. In dit artikel wil ik het daar eens over hebben. Ik vertel hoe wij hier thuis de feestdagen doorbrengen en wat er zoal op het menu staat.
Er heerst een enorme sociale druk rondom kerst. Iedereen lijkt te moeten uitpakken met een perfect menu. Van kerstontbijtjes, uitgebreide brunches en lunches tot natuurlijk het diner. En dan heb je ook nog de hapjes, borrelplanken en snoeperijtjes tussendoor. Maar waarom? Het gaat naar mijn idee om het samenzijn. De kerstdagen hoeven van mij niet perse in het teken te staan van eten of een luxe kerstdiner van 8 gangen. Ook niet iedereen kan en wil voor een uitgebreid kerstmenu betalen. Eenvoudige ingrediënten en gerechten kunnen net zo feestelijk zijn. Uiteindelijk gaat het om de sfeer en gezelligheid.
Kerst vroeger
Vroeger als kind vierden wij thuis altijd kerst. Ik versierde met mama en mijn broertje de kerstboom, maakten het huis knus met kaarsjes en lichtjes en dekten de tafel met het mooiste servies. Er was altijd een kerstontbijt, meestal was dat een pasteitje of broodje met ragout. Dit vind ik op de dag van vandaag nog steeds erg lekker. Daarna gingen we even op visite bij oma of gingen we naar familie. Het kerstdiner was van tevoren al gepland en voorbereid, maar toch moest mijn moeder er nog best een tijdje voor in de keuken staan. Meestal kwam de steengrill op tafel, verschillende soorten vlees, sausjes, frietjes, stokbrood en een grote salade. Ik heb leuke herinneringen aan die tijd. We deden een spelletje zoals kaarten of sjoelen of keken een film in pyjama onder een dekentje.

Kerst nu
Tegenwoordig vieren wij kerst hier thuis heel anders. Natuurlijk hebben wij in het verleden kerstontbijtjes gemaakt, uitgebreide diners gekookt en etentjes georganiseerd voor en met familie. Maar de afgelopen jaren zijn wij hier heel anders over gaan denken. Ten eerste kook ik het hele jaar door, omdat dit bij mijn werk als food content creator hoort. Het is daarom heerlijk om juist even niet te hoeven koken. We eten over het algemeen altijd vrij uitgebreid en afwisselend. Dus om met kerst iets te bedenken wat dat overtreft, is best lastig. Daarnaast willen we de kerstdagen niet in het teken laten staan van eten.
Ook is er de druk van het bedenken van een speciaal kerstmenu, kerstontbijt, kerstlunch, hapjes en drankjes. Boodschappenlijstjes maken, boodschappen doen terwijl het topdrukte is, misgrijpen op ingrediënten en dan nog het koken zelf: mij niet bellen. Waarom zou ik de hele dag met kerst in de keuken gaan staan, terwijl mijn gezin/familie gezellig in de woonkamer zit? Uiteraard kun je gezellig samen koken, of een diner bedenken waarbij je minimale voorbereiding hebt. In de praktijk is het toch vaak anders. Er moeten altijd dingen gebeuren, snijwerk, marineren, afbakken, warmhouden of vers gemaakt worden. Eerlijk is eerlijk: er bestaat geen stressvrij kerstmenu. Behalve als je uiteten gaat of eten bestelt en het zelf niet hoeft te maken.

Kerst in de relaxmodus
En natuurlijk zijn er een hoop mensen die dit heel erg leuk vinden en hier het hele jaar naar uit kijken. Heerlijk uitgebreid koken, een prachtige kersttafel met je mooiste servies en een feestelijke kerstoutfit aan. Dit is hartstikke leuk en gezellig, maar het is geen must. Het mag en kan ook anders.
Toen wij kerst in de relaxmodus zijn gaan gaan vieren, voelden we ons in het begin een beetje schuldig. Op social media zag je de mooiste gedekte tafels, mensen in glitteroutfits, luxe kerstcadeautjes en glazen wijn en champagne voorbijkomen. Dit is niet de standaard. Je mag met kerst ook in je pyjama op de bank gaan zitten onder een dekentje met een kaarsje aan, kopje thee en een filmpje erbij.
Wil je de deur niet uit? Blijf dan lekker thuis. Wil je met kerst helemaal niet thuis zijn, ga dan lekker een paar daagjes weg. Geen zin om uitgebreid te koken? Maak dan iets simpels. Kerst vieren is geen verplichting: je kunt de dagen invullen zoals jij dat wilt. Het is voor veel mensen een periode van vakantie of een paar dagen vrij, dan kun je die beter invullen op de manier waarop jij dat fijn vindt.
Gerechten voor een relaxte kerst
Een van de redenen dat je niet zoveel uitgebreide kerstmenu’s op mijn website voorbij ziet komen, is omdat ik daar zelf niet zo mee bezig ben. Ik ben een food content creator die weinig kerstgerechten deelt. Het is niet zo dat er helemaal geen recepten te vinden zijn. Hier kun je een verzameling van mijn kerstrecepten, kerstinspiratie en recepten voor feestelijke gelegenheden vinden.
De afgelopen jaren hebben we verschillende dingen gegeten met kerst, dit zijn een aantal van onze favorieten:
- Hotpot oftewel Aziatische bouillonfondue, gezellig, interactief en niet te zwaar en zelfs nog redelijk gezond
- Het gourmetstel mag natuurlijk niet ontbreken, gourmetten is nostalgisch, gezellig en je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt
- Bao night, Chinese gestoomde broodjes die je kunt beleggen met je favoriete ingrediënten
- Een rijsttafel, of nasi rames een bordje vol met lekkere gerechten uit de Indonesische en Indische keuken (ook vegetarisch en vegan te maken)
Dit zijn redelijk uitgebreide etentjes die wat voorbereiding nodig hebben en waarvoor je wel even in de keuken moet staan. Erg leuk om te doen, maar tegenwoordig houden we het liever een stuk simpeler.

Gerechten die we tegenwoordig eten met kerst in de relaxmodus:
- De Oosterse/Aziatische borrelplank, een goedgevulde plank vol met hapjes voldoet prima als diner. En je kunt het vrij snel klaarmaken en samenstellen.
- Broodje sambal goreng tempeh, een van onze favoriete broodjes. Heerlijk met wat frietjes en pittige mayonaise erbij.
- Surinaamse bami met alles erop en eraan. Zoetzuur, gebakken uitjes, kroepoek en eventueel een beetje pindasaus.
- Kipstoof, met hete frietjes en salade (ook in een vegan variant te maken).
- Frietje tempeh of loaded fries, frietjes met lekkere toppings.
- Vietnamese rijstvermicelli bowl (dit recept) maar dan met mini loempia’s ‘bun cha gio’ in plaats van gebakken tofu.

Meestal eten we dit lekker op de bank, kaarsjes en haardje aan, dekentje erbij terwijl we een leuke film kijken. Dit is de manier waarop wij het liefst kerst vieren!
Dus in plaats van dat ik rond de feestdagenperiode veel kerstrecepten of menu’s deel op Eetspiratie, lopen mijn ‘gewone’ recepten gewoon door met hier en daar een seizoensgebonden recept. Ik vind het ook veel leuker om kleinere simpele receptjes te delen die je prima tijdens de feestdagen kunt serveren. Denk aan cranberry chia jam, zoete aardappel met kaneel uit de oven, Indische saucijzenbroodjes, gepocheerde peren uit de slowcooker of 7 lekkere dips voor een mezze of borrelplank.
Niet uitgebreid koken met kerst is dus helemaal oké. Je kunt simpele gerechten extra lekker maken met sausjes, verschillende toppings en bijgerechten. Het gaat uiteindelijk niet alleen om het eten zelf, maar om de tijd die je samen doorbrengt. Hoe je kerst ook wilt vieren: in de relaxmodus of lekker uitgebreid? Doe het in ieder geval op de manier waar jij je op dat moment het fijnst bij voelt, dan is het altijd goed!



