Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie. Witte rijst is lekker en veelzijdig maar soms wil je even iets anders. Maak dan met spinazie een mooie groen gekleurde rijst, nasi hijau bayam. Makkelijk te maken, een eyecatcher op je bord en net iets kruidiger van smaak dan witte rijst.
Wat je gaat doen, is de rijst koken in groene vloeistof in plaats van water. Deze vloeistof krijg je door spinazie te pureren met water. Dit zeef je en wat overblijft is gifgroen vocht om je rijst in te koken. Je kunt dit doen met zowel verse spinazie als diepvriesspinazie (deelblokjes). Ik heb voor dit recept de diepvriesblokjes gebruikt. Dit is makkelijk, snel en ik heb deze blokjes standaard in mijn vriezer liggen. Ik voeg ze meestal toe aan soepen en curry’s. Spinazie is een groene bladgroente die eigenlijk niet mag ontbreken in je keuken. Het lekker en ook nog eens heel gezond!
Groene rijst met spinazie – nasi hijau bayam
Zoals altijd kook ik mijn rijst onder hoge druk in de multicooker. Heb je geen multicooker, dan kun je de rijst natuurlijk prima koken in een pan. In dit artikel kun je lezen waarom wat mij betreft de multicooker de beste rijstkoker is. De rijst komt er altijd perfect uit. Mooie droge korrel, luchtig, net plakkerig genoeg en het koekt niet aan de bodem vast.
Ik gebruik voor het koken van rijst altijd mijn rijstcup van 160 milliliter. In de multicooker is de verhouding rijst en vocht 1 op 1. Dus 1 cupje rijst op 1 cupje water. Heb je geen cupje dan kun je prima een koffiekopje gebruiken als alternatief. In dit recept gebruik ik 2 cupjes rijst op 1 cupje kokosmelk en 1 cupje spinazievocht. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 tot 5 porties gekookte rijst.

Zoals aangegeven, gebruik je het vocht van de spinazie om de rijst in te koken. Voor een licht groene pastelkeur en een subtiele spinaziesmaak heb je aan 6 deelblokjes spinazie al genoeg. Gebruik je meer blokjes dan wordt de rijst donkerder van kleur en de smaak van de spinazie is dan ook meer aanwezig. Serveer de rijst als bijgerecht net zoals je witte rijst zou serveren.




