Eetspiratie » Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie
Nasi hijau bayam Indonesische groene rijst met spinazie

Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie. Witte rijst is lekker en veelzijdig maar soms wil je even iets anders. Maak dan met spinazie een mooie groen gekleurde rijst, nasi hijau bayam. Makkelijk te maken, een eyecatcher op je bord en net iets kruidiger van smaak dan witte rijst.

Wat je gaat doen, is de rijst koken in groene vloeistof in plaats van water. Deze vloeistof krijg je door spinazie te pureren met water. Dit zeef je en wat overblijft is gifgroen vocht om je rijst in te koken. Je kunt dit doen met zowel verse spinazie als diepvriesspinazie (deelblokjes). Ik heb voor dit recept de diepvriesblokjes gebruikt. Dit is makkelijk, snel en ik heb deze blokjes standaard in mijn vriezer liggen. Ik voeg ze meestal toe aan soepen en curry’s. Spinazie is een groene bladgroente die eigenlijk niet mag ontbreken in je keuken. Het lekker en ook nog eens heel gezond!

Groene rijst met spinazie – nasi hijau bayam

Zoals altijd kook ik mijn rijst onder hoge druk in de multicooker. Heb je geen multicooker, dan kun je de rijst natuurlijk prima koken in een pan. In dit artikel kun je lezen waarom wat mij betreft de multicooker de beste rijstkoker is. De rijst komt er altijd perfect uit. Mooie droge korrel, luchtig, net plakkerig genoeg en het koekt niet aan de bodem vast.

Ik gebruik voor het koken van rijst altijd mijn rijstcup van 160 milliliter. In de multicooker is de verhouding rijst en vocht 1 op 1. Dus 1 cupje rijst op 1 cupje water. Heb je geen cupje dan kun je prima een koffiekopje gebruiken als alternatief. In dit recept gebruik ik 2 cupjes rijst op 1 cupje kokosmelk en 1 cupje spinazievocht. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 tot 5 porties gekookte rijst.


Meten is weten
5 stuks transparante rijstmaatbekers - 160 ml

5 stuks transparante rijstmaatbekers – 160 ml

Meet rijst en andere ingrediënten nauwkeurig met deze set van 5 transparante rijstmaatbekers (160 ml).

Zoals aangegeven, gebruik je het vocht van de spinazie om de rijst in te koken. Voor een licht groene pastelkeur en een subtiele spinaziesmaak heb je aan 6 deelblokjes spinazie al genoeg. Gebruik je meer blokjes dan wordt de rijst donkerder van kleur en de smaak van de spinazie is dan ook meer aanwezig. Serveer de rijst als bijgerecht net zoals je witte rijst zou serveren.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi hijau bayam Indonesische groene rijst met spinazie Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie

Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, IngrediëntKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

5

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Nasi hijau bayam – recept voor Indonesische groene rijst met spinazie. Kleurrijk, smaakvol en een eyecatcher op je bord.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 cups ongekookte snelkookrijst (rijstcups of koffiekopjes)

  • 1 cup water

  • 1 cup kokosmelk

  • 6 blokjes diepvriesspinazie

  • optioneel: 1 pandanblad, geknoopt

  • snufje zout

BEREIDING

  • Laat 6 blokjes spinazie ontdooien in de kan van een blender of een Nutribullet.
  • Voeg 1 rijstcup (of koffiekopje) water toe en blend de spinazie volledig fijn. Schenk het vocht door een zeef en vang het op en een kom. Dit vocht ga je straks gebruiken om de rijst in te koken.
  • Meet 2 cupjes rijst af en doe dit in een vergiet. Was de rijst onder de kraan en ga er met je handen doorheen net zolang tot het water dat eraf komt helder ziet.
  • Zet de multicooker klaar en doe de gewassen rijst vervolgens in de binnenpan. Schenk er 1 rijstcup van het spinazievocht bij en 1 rijstcup kokosmelk. Voeg een snufje zout toe en optioneel een geknoopt pandanblad.
  • Roer dit even door elkaar en zorg dat de rijst onder staat. Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel.
  • Kies het rice/risotto programma. Deze geeft standaard een kooktijd van 12 minuten aan. Druk op start. De pan gaat nu druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. De pan gaat nu terugtellen van 12 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is hoor je nogmaals een piepsignaal. De pan springt nu op de warmhoudstand. Je doet nu helemaal niks en laat de pan zo 10 minuten staan, zodat hij zelf zijn stoom kan kwijtraken, dit is een natural release.
  • Na 10 minuten druk je op stop en draai je het ventiel open. Draai voorzichtig de deksel van de pan. Let op want er komt hete stoom uit. Verwijder het pandanblad en fluf de rijst op met een rijstlepel. Serveer direct.
  • In dit artikel kun je lezen hoe je rijst het beste kunt afkoelen, bewaren en weer opwarmt.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!