Muhammara recept – zo maak je deze paprika walnotendip. Ik ben gek op dips! Persoonlijk zou ik kunnen overleven op groenten en brood met dips. Hummus, labneh, tzatziki en baba ganoush, ik lust het allemaal. Muhammara mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Deze dip van paprika en walnoten krijgt zijn heerlijke smaak door granaatappelmelasse. Lekker met platbrood of pita’s.
Voor dit recept heb ik gegrilde paprika’s uit pot gebruikt. In plaats van zelf paprika’s te roosteren of grillen, maak ik het mezelf makkelijk. Dit scheelt tijd en je kunt de dip binnen no time op tafel hebben staan. Daarnaast zijn paprika’s uit pot gewoon erg lekker. Om de rokerige smaak van de paprika’s iets te versterken, gebruik ik gerookt paprikapoeder.
Muhammara dip
Een ingrediënt dat echt niet mag ontbreken in muhammara is granaatappelmelasse. Je kunt dit vinden in sommige grote supermarkten, online, in speciaalzaken en uiteraard in de Marokkaanse en Turkse winkel. Je hebt er maar een beetje van nodig en je kunt het redelijk lang bewaren. Gebruik de melasse voor dressings, in marinades of voor simit (Turkse broodjes met sesamzaad). Je dipt de simit in de melasse en vervolgens in sesamzaadjes. Hierdoor blijven de zaadjes plakken en krijgt de simit een zoet/frisse smaak.

Wat ik zelf een onmisbare stap vindt in dit recept, is het roosteren van de walnoten. Dit doe je in een droge koekenpan. De smaak van de walnoten komt zo nog beter vrij en het kost je 5 minuten extra werk. Traditioneel wordt er ook ‘oud’ witbrood aan muhammara toegevoegd. Ik gebruik in plaats van brood: panko. De panko rooster ik ook lichtjes zodat het een beetje knapperig wordt. De panko zorgt ervoor dat de dip niet te nat wordt en lekker dip- en smeerbaar is.
Daarna doe je alles in een foodprocessor en blend je het tot een romige dip. Muhammara is ook een lekkere spread op brood, toast of crackers. Serveer met een drizzle olijfolie, verse peterselie en granaatappelpitjes.




