Eetspiratie » Muhammara recept – zo maak je deze paprika walnotendip
Muhammara - zo maak je deze paprika walnotendip

Muhammara recept – zo maak je deze paprika walnotendip

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Muhammara recept – zo maak je deze paprika walnotendip. Ik ben gek op dips! Persoonlijk zou ik kunnen overleven op groenten en brood met dips. Hummus, labneh, tzatziki en baba ganoush, ik lust het allemaal. Muhammara mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Deze dip van paprika en walnoten krijgt zijn heerlijke smaak door granaatappelmelasse. Lekker met platbrood of pita’s.

Voor dit recept heb ik gegrilde paprika’s uit pot gebruikt. In plaats van zelf paprika’s te roosteren of grillen, maak ik het mezelf makkelijk. Dit scheelt tijd en je kunt de dip binnen no time op tafel hebben staan. Daarnaast zijn paprika’s uit pot gewoon erg lekker. Om de rokerige smaak van de paprika’s iets te versterken, gebruik ik gerookt paprikapoeder.

Muhammara dip

Een ingrediënt dat echt niet mag ontbreken in muhammara is granaatappelmelasse. Je kunt dit vinden in sommige grote supermarkten, online, in speciaalzaken en uiteraard in de Marokkaanse en Turkse winkel. Je hebt er maar een beetje van nodig en je kunt het redelijk lang bewaren. Gebruik de melasse voor dressings, in marinades of voor simit (Turkse broodjes met sesamzaad). Je dipt de simit in de melasse en vervolgens in sesamzaadjes. Hierdoor blijven de zaadjes plakken en krijgt de simit een zoet/frisse smaak.


Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Wat ik zelf een onmisbare stap vindt in dit recept, is het roosteren van de walnoten. Dit doe je in een droge koekenpan. De smaak van de walnoten komt zo nog beter vrij en het kost je 5 minuten extra werk. Traditioneel wordt er ook ‘oud’ witbrood aan muhammara toegevoegd. Ik gebruik in plaats van brood: panko. De panko rooster ik ook lichtjes zodat het een beetje knapperig wordt. De panko zorgt ervoor dat de dip niet te nat wordt en lekker dip- en smeerbaar is.

Daarna doe je alles in een foodprocessor en blend je het tot een romige dip. Muhammara is ook een lekkere spread op brood, toast of crackers. Serveer met een drizzle olijfolie, verse peterselie en granaatappelpitjes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Muhammara - zo maak je deze paprika walnotendip Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Muhammara recept - zo maak je deze paprika walnotendip

Muhammara recept – zo maak je deze paprika walnotendip

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Dip, MezeKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Maak met geroosterde/gegrilde paprika, walnoten en granaatappelmelasse een heerlijke dip: muhammara. Heerlijk met platbrood, pita’s en groenten, bij de borrel of gebruik het als spread.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 225 gram gegrilde paprika uit pot, uitgelekt

  • 75 gram walnoten, geroosterd

  • 30 gram panko (broodkruim)

  • 1 teen knoflook

  • 1-2 eetlepels granaatappelmelasse

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • halve theelepel gerookt paprikapoeder

  • chilivlokken naar smaak

  • halve citroen (het sap)

  • zout en peper

  • 1 eetlepel olijfolie

  • verse peterselie en/of granaatappel pitjes

BEREIDING

  • Rooster 75 gram walnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij en schud de pan regelmatig tot de noten lichtbruin kleuren en heerlijk geuren (± 5–7 minuten). Haal ze uit de pan en laat ze lichtjes afkoelen. Doe ze over in de foodprocessor.
  • Rooster in dezelfde pan 3 eetlepels panko (ongeveer 3 eetlepels) op middelhoog vuur. Roer of schud regelmatig tot de panko licht goudbruin kleurt en zorg dat het niet verbrandt. Zet even apart.
  • Laat een pot geroosterde paprika’s van 225 gram goed uitlekken in een zeef. Druk eventueel zachtjes met een lepel om overtollig vocht kwijt te raken en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Doe dit bij de walnoten in de foodprocessor.
  • Pel de knoflook en snijd deze door de helft. Doe dit samen met 1 eetlepel granaatappelmelasse, 1 theelepel gemalen komijn, een halve theelepel gerookt paprikapoeder, chilivlokken naar smaak en zout en peper in de foodprocessor. Blend dit fijn.
  • Voeg de geroosterde panko toe, 1 eetlepel olijfolie en citroensap naar smaak. Wil je iets meer zoetzuur? voeg dan nog 1 eetlepel extra granaatappelmelasse toe. Blend dit tot een romige dip.
  • Serveer met een drizzle olijfolie, granaatappelpitjes en verse peterselie.
  • Bewaar in een afgesloten bakje tot 4 dagen in de koelkast, eventueel met en dun laagje olijfolie bovenop.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!