Eetspiratie » Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Kip met gember en tomaat

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

Het idee voor dit recept komt van een Chinees recept met rundvlees en tomaat. Dit is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat je eet met rijst. Je kunt het zien als een soort Oosterse versie van een Bolognesesaus. Ik maakte het in de Crock-Pot Express onder hoge druk, maar het kan ook low en slow in de slowcooker. En heb je geen van beide apparaten? Bereiden gaat ook prima in een gewone pan.

Ik gebruik eigenlijk bijna dagelijks mijn Crock-Pot Express. Is het niet om eieren of rijst te koken, dan gebruik ik het wel om groenten in te bereiden. Voor mij is het een onmisbaar apparaat geworden. Het maakt het koken een stuk makkelijker en soms wat sneller. En natuurlijk kook ik nog in mijn ‘gewone’ pannen, die kan ook niet missen.

Ben je benieuwd naar de Crock-Pot Express? Klik dan hier om mijn review over dit handige apparaat te lezen.

Dit gerecht met kip, gember en tomaat is een redelijk snel en simpel gerecht met Oosterse smaken dat je eet met rijst en eventueel extra groente en/of verse kruiden. De gember geeft het een lekkere frisse smaak.

De bereidingswijze voor de slowcooker en een gewone pan vind je onderaan dit artikel.

Tip vooraf bij bereiding in de Crock-Pot Express

In dit gerecht worden tomatenblokjes (uit blik) gebruikt. Deze voeg bijna als laatste toe voordat je de deksel op de pan doet en het kookproces start. Giet de tomatenblokjes bovenop de andere ingrediënten en roer dit er niet doorheen. Met tomatenblokjes werkt het in sommige CPE recepten beter om het er niet doorheen te roeren om verbanding tegen te gaan. Dit geldt niet voor bereiding in een slowcooker of een gewone pan. Daar mag je er lekker doorheen roeren!

De kooktijd van dit gerecht is maar 5 minuten. Maar houd ook rekening met aanbakken en het op druk laten komen van de pan. De kooktijd is dan kort, maar dat betekent niet dat je na 5 minuten aan tafel kunt. Tel er altijd nog wat extra tijd bij op zodat je uitkomt met de rest van je ‘kookplanning’.

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Eetspiratie Originals, Oosterse recepten, SlowcookerKeuken: Oosters, Crock-Pot ExpressMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Maak met kipgehakt en tomatenblokjes een lekker en snel gerecht met een Oosters tintje.

Ingrediënten

  • 600 – 700 gram kipgehakt ongekruid

  • 4 bosuien (wit en groen gedeelte apart)

  • 1 ui

  • 2 centimeter verse gember

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 100 milliliter water

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 rode puntpaprika

  • halve theelepel Chinees 5 spice poeder

  • 1 eetlepel oestersaus

  • 2 eetlepels sojasaus (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel olie

  • 1 eetlepel maïzena + water

  • optioneel: steranijs

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui door de helft en vervolgens in partjes. De paprika snijd je in kleine blokjes. De bosui snijd je in grove stukken, houdt het groene gedeelte apart voor later.
  • Schil de gember en snijd deze in lange dunne plakjes. Snijd vervolgens de plakjes julienne (hele dunne reepjes).
  • Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond en kijk of de stoom straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel geplaatst is.
  • Druk op sauté en op start. Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui en het witte gedeelte van de bosui aan.
  • Voeg vervolgens de reepjes gember en sambal naar smaak toe. Bak dit kort mee. Doe het kipgehakt erbij in de pan en bak dit rul met een spatel. Als de kip is aangebakken en niet meer roze ziet, ga je verder met de volgende stap.
  • Het knoflookpoeder en 5 spice poeder kunnen er nu bij. Meng dit even met het gehakt en voeg de blokjes paprika toe. Voeg als je dat lekker vindt een hele steranijs toe. Druk op stop om de sauté stand te stoppen.
  • Giet de tomatenblokjes en het water samen met de sojasaus op de kip (niet roeren). Sluit de deksel en zet het ventiel direct dicht. Kies manual en stel de tijd in op 5 minuten en druk op start.
  • De pan gaat nu druk opbouwen, dit kan tot 10 minuten duren. Er verschijnt heat op de display en er kan stoom ontsnappen. Als de pan op druk is, hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 5 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, wacht je nog 5 minuten en open je voorzichtig het ventiel. Hier komt veel stoom uit.
  • Open voorzichtig het deksel. Het gerecht is nu vrij vloeibaar. Druk op sauté en op start. Roer nu alles goed door elkaar en voeg de oestersaus en het groene gedeelte van de bosui toe. Vis de steranijs eruit.
  • De saus dikt nu iets in. Wil je een dikkere saus? Maak dan een papje van een eetlepel maïzena en water en voeg dit al roerend toe. Proef of het gerecht op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Als de saus de juiste dikte heeft stop je de sauté stand.
  • Serveer met gekookte rijst, gebakken uitjes, komkommer verse kruiden en/of extra groente.

Aantekeningen

  • Voor bereiding in de slowcooker volg je het recept. Het water kun je eventueel weglaten. Je bakt ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en de specerijen aan in een gewone pan, schep dit over in de slowcooker en voegt dan de tomatenblokjes en sojasaus toe. Bereid het 3 tot 4 uur op de stand low. De saus kun je indikken met een papje van water en maïzena. breng op smaak met oestersaus.
  • Voor bereiding in een gewone pan, neem je een wok of stoofpan. Bak hierin de ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en specerijen aan. Bak het kipgehakt niet te bruin. Het is de bedoeling dat het een beetje zacht blijft. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en sojasaus toe en indien nodig 100 milliliter water. Laat dit minimaal 15 minuten sudderen. Breng op smaak met oestersaus.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

1 × 3 =