Eetspiratie » Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Kip met gember en tomaat

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker). Het idee voor dit recept komt van een Chinees recept met rundvlees en tomaat. Dit is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat je eet met rijst. Je kunt het zien als een soort Oosterse versie van een Bolognese saus. Ik maakte het in de Crock-Pot Express onder hoge druk, maar het kan ook low en slow in de slowcooker. En heb je geen van beide apparaten? Bereiden gaat ook prima in een gewone pan.

Ik gebruik eigenlijk bijna dagelijks mijn Crock-Pot Express. Is het niet om eieren of rijst te koken, dan gebruik ik het wel om groenten in te bereiden. Voor mij is het een onmisbaar apparaat geworden. Het maakt het koken een stuk makkelijker en soms wat sneller. En natuurlijk kook ik nog in mijn ‘gewone’ pannen, die kan ook niet missen.

Ben je benieuwd naar de Crock-Pot Express? Klik dan hier om mijn review over dit handige apparaat te lezen.

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

Dit gerecht met kip, gember en tomaat is een redelijk snel en simpel gerecht met Oosterse smaken dat je eet met rijst en eventueel extra groente en/of verse kruiden. De gember geeft het een lekkere frisse smaak.

De bereidingswijze voor de slowcooker en een gewone pan vind je onderaan dit artikel.

Tip vooraf bij bereiding in de Crock-Pot Express

In dit gerecht worden tomatenblokjes (uit blik) gebruikt. Deze voeg bijna als laatste toe voordat je de deksel op de pan doet en het kookproces start. Giet de tomatenblokjes bovenop de andere ingrediënten en roer dit er niet doorheen. Met tomatenblokjes werkt het in sommige CPE recepten beter om het er niet doorheen te roeren om verbanding tegen te gaan. Dit geldt niet voor bereiding in een slowcooker of een gewone pan. Daar mag je er lekker doorheen roeren!

De kooktijd van dit gerecht is maar 5 minuten. Maar houd ook rekening met aanbakken en het op druk laten komen van de pan. De kooktijd is dan kort, maar dat betekent niet dat je na 5 minuten aan tafel kunt. Tel er altijd nog wat extra tijd bij op zodat je uitkomt met de rest van je ‘kookplanning’.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kip met gember en tomaat
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)

5 van 5 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Crock-Pot Express, Eetspiratie Originals, Oosterse recepten, SlowcookerKeuken: Oosters, Crock-Pot ExpressNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Maak met kipgehakt en tomatenblokjes een lekker en snel gerecht met een Oosters tintje.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 600 – 700 gram 600 – 700 kipgehakt ongekruid

  • 4 4 bosuien (wit en groen gedeelte apart)

  • 1 1 ui

  • 2 centimeter 2 verse gember

  • 1 blik 1 tomatenblokjes (400 gram)

  • 100 milliliter 100 water

  • 1 theelepel 1 knoflookpoeder

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 1 rode puntpaprika

  • halve theelepel halve Chinees 5 spice poeder

  • 1 eetlepel 1 oestersaus

  • 2 eetlepels 2 sojasaus (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 1 eetlepel 1 maïzena + water

  • optioneel: steranijs

Bereiding:

  • Snijd de ui door de helft en vervolgens in partjes. De paprika snijd je in kleine blokjes. De bosui snijd je in grove stukken, houdt het groene gedeelte apart voor later.
  • Schil de gember en snijd deze in lange dunne plakjes. Snijd vervolgens de plakjes julienne (hele dunne reepjes).
  • Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond en kijk of de stoom straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel geplaatst is.
  • Druk op sauté en op start. Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui en het witte gedeelte van de bosui aan.
  • Voeg vervolgens de reepjes gember en sambal naar smaak toe. Bak dit kort mee. Doe het kipgehakt erbij in de pan en bak dit rul met een spatel. Als de kip is aangebakken en niet meer roze ziet, ga je verder met de volgende stap.
  • Het knoflookpoeder en 5 spice poeder kunnen er nu bij. Meng dit even met het gehakt en voeg de blokjes paprika toe. Voeg als je dat lekker vindt een hele steranijs toe. Druk op stop om de sauté stand te stoppen.
  • Giet de tomatenblokjes en het water samen met de sojasaus op de kip (niet roeren). Sluit de deksel en zet het ventiel direct dicht. Kies manual en stel de tijd in op 5 minuten en druk op start.
  • De pan gaat nu druk opbouwen, dit kan tot 10 minuten duren. Er verschijnt heat op de display en er kan stoom ontsnappen. Als de pan op druk is, hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 5 naar 0.
  • Als de kooktijd verstreken is, wacht je nog 5 minuten en open je voorzichtig het ventiel. Hier komt veel stoom uit.
  • Open voorzichtig het deksel. Het gerecht is nu vrij vloeibaar. Druk op sauté en op start. Roer nu alles goed door elkaar en voeg de oestersaus en het groene gedeelte van de bosui toe. Vis de steranijs eruit.
  • De saus dikt nu iets in. Wil je een dikkere saus? Maak dan een papje van een eetlepel maïzena en water en voeg dit al roerend toe. Proef of het gerecht op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Als de saus de juiste dikte heeft stop je de sauté stand.
  • Serveer met gekookte rijst, gebakken uitjes, komkommer verse kruiden en/of extra groente.

Aantekeningen

  • Voor bereiding in de slowcooker volg je het recept. Het water kun je eventueel weglaten. Je bakt ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en de specerijen aan in een gewone pan, schep dit over in de slowcooker en voegt dan de tomatenblokjes en sojasaus toe. Bereid het 3 tot 4 uur op de stand low. De saus kun je indikken met een papje van water en maïzena. breng op smaak met oestersaus.

    Heb je geen slowcooker? Kijk dan op Bol.com
  • Voor bereiding in een gewone pan, neem je een wok of stoofpan. Bak hierin de ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en specerijen aan. Bak het kipgehakt niet te bruin. Het is de bedoeling dat het een beetje zacht blijft. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en sojasaus toe en indien nodig 100 milliliter water. Laat dit minimaal 15 minuten sudderen. Breng op smaak met oestersaus.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)