Jackfruit ketjap, een verrassend lekker Oosters gerecht met young pulled jackfruit. Je eet dit gerecht met rijst en groenten. Maar je kunt het ook prima serveren op een broodje, bao bun of in een wrap. Je kunt er dus alle kanten mee op en het is ook heel makkelijk en snel te bereiden. Voor dit recept gebruik je ‘pulled jackfruit’. Dit zijn reepjes jackfruit die je zelf niet meer uit elkaar hoeft te halen. Het is daardoor ook een simpel gerecht dat zo op tafel staat.
Om jackfruit lekker te maken is het belangrijk deze van tevoren goed af te spoelen onder de kraan. Door dit te doen, smaakt het vele malen lekkerder! Het zure smaakje van het vocht waar de jackfruit ingezeten heeft, daar proef je dan niks meer van. Vervolgens doe je de jackfruit in een schone theedoek en knijp je met je hand het overtollige vocht eruit. Daarna is het klaar om te verwerken in je gerecht.
Jackfruit ketjap
Ik wilde graag iets maken met jackfruit dat je zowel met rijst als brood kunt eten. Nu had ik al vaker met jackfruit gekookt, want eerder maakte ik er een heerlijke vegan rendang mee (bekijk hier het recept). Dit keer gebruikte ik ‘pulled jackfruit’. Dit kun je kopen in de supermarkt. In plaats van grote stukken jackfruit, krijg je mooie reepjes die perfect zijn voor dit gerecht. Ze zijn trouwens ook erg geschikt voor Mexicaanse gerechten zoals carnitas of als alternatief voor kip in dit piri piri pulled chicken gerecht. Ik serveerde deze jackfruit ketjap met rijst, een salade met knapperige groenten en bestrooide het met sesamzaadjes. In of op een broodje met sla, komkommer en een pickle van rode ui is het ook erg lekker.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Jackfruit ketjap
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenPulled jackfruit in ketjapsaus. Een lekker en makkelijk gerecht dat binnen een half uurtje op tafel staat.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
2 blikken pulled jackfruit (van 550 gram)
1 limoen (sap en rasp)
3 blaadjes djeroek poeroet
1,5 eetlepel ahornsiroop
4-6 eetlepels ketjap manis
1,5 eetlepel sambal badjak
2 tenen knoflook geraspt
1 theelepel vers geraspte gember
2 eetlepels sojasaus
vers gemalen zwarte peper
verse koriander (optioneel)
1 eetlepel sesamzaadjes (optioneel)
halve eetlepel olie
snufje zout
100 milliliter water
BEREIDING
- Giet de jackfruit af in een vergiet en spoel de stukjes af onder de kraan. Leg de jackfruit op een schone theedoek, vouw deze dicht en knijp een deel van het overtollige vocht eruit. Zet even apart tot gebruik.
- Rasp de schil van de limoen en maak een saus van het sap van een halve limoen, limoenrasp van een halve limoen (of meer naar smaak), 1,5 eetlepel ahornsiroop, 4 – 6 eetlepels ketjap manis, 1,5 eetlepel sambal badjak, 2 tenen geraspte knoflook, 1 theelepel geraspte gember, 2 eetlepels sojasaus en vers gemalen zwarte peper.
- Kneus de djeroek poeroet blaadjes door ze te verfrommelen in je handen. Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de jackfruit samen met de djeroek poeroet blaadjes en een snufje zout aan. Bak de jackfruit aan tot deze een beetje verkleurd.
- Voeg vervolgens de saus toe en schep alles om tot het goed warm is en een beetje indikt.
- Proef of de smaak naar wens is en pas deze indien nodig aan door iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe te voegen.
- Serveer de jackfruit ketjap met rijst en groenten. Garneer eventueel met verse blaadjes koriander en sesamzaadjes.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.