Groentesoep van oma sambal, mijn moeder! Volgens mij weten maar weinig mensen haar echte voornaam, namelijk ‘Jane’. Mijn moeder wordt al jaren door bekenden oma sambal genoemd. Hoe dat zo gekomen is, ik denk door haar roots en het feit dat ze overal sambal bij eet. Inmiddels heb ik al veel recepten van haar gedeeld en deze groentesoep mag ook niet op mijn blog ontbreken.
Ik ben groot geworden van rijst met soep. Mijn moeder maakte elke week verschillende soorten soep, bamisoep, bruine bonensoep, groentesoep of soto ayam (Indonesische kippensoep). Elke dag kon ik na schooltijd een kom soep eten als ik honger had. Zelf doe ik dit ook, ik maak minstens twee pannen soep per week. Zo heb ik elke dag een lekkere lunch of tussendoortje als ik trek heb. Ook de kinderen eten vaak soep als ze uit school komen. Precies zoals ik het zelf als kind ook deed.
Bij ons thuis eten we soep standaard met sambal en gebakken uitjes. Eerst gaat er een flinke schep gekookte rijst (vaak een restje) in de kom. Vervolgens de soep met daarop de toppings. Dit is ook dé manier waarop we bruine bonensoep en erwtensoep eten.
Groentesoep van oma sambal
Deze groentesoep is heel eenvoudig te maken en heeft simpele ingrediënten. Als ik deze soep eet, doet me dat denken aan vroeger. Het heeft een bepaalde smaak die herinneringen oproept. Ik zag mijn moeder dan boven de gaspit met een tang paprika en ui ‘roosteren’ of poffen. Deze sneed ze in stukken en deed ze in de soep. Dat poffen is voor de smaak zei ze en inderdaad, daardoor smaakt de soep nog lekkerder.

Cheffinger Soeppan – Diepe Braadpan – Marmeren Coating – 28 cm – Zwart
Ga voor gezond en makkelijk koken met de Cheffinger soeppan – bakken zonder boter of olie en in een handomdraai schoon!
Wil je deze soep graag maken maar dan in een plantaardige/vegan variant? In de supermarkt zijn er verschillende soorten vegan soepballetjes te vinden. Deze zijn vaak op basis van soja-eiwit en zijn een lekker alternatief voor de vleesgehaktballetjes.
Groentesoep van oma sambal
5
porties25
minuten25
minuten50
minutenEen lekkere groentesoep met gepofte/geblakerde ui en paprika naar het recept van mijn moeder. Serveer de soep met brood of rijst, gebakken uitjes en sambal.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
350 gram boerensoepgroente of grof gesneden soepgroenten
2 liter water
200-250 gram half-om-half gehakt (voor soepballetjes)
1-2 rode paprika’s, in grove stukken gesneden
1 ui, in grove stukken gesneden
2 laurierbladen
3 kruidnagels
mespunt gemalen foelie (of een stukje foelie)
mespunt nootmuskaat
2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes
zout en peper naar smaak
100 gram spaghetti, gebroken
1 theelepel olie
BEREIDING
- Doe 200 tot 250 gram gehakt in een kom en voeg er zout, peper en een mespunt nootmuskaat aan toe. Meng dit goed door elkaar en draai er kleine soepballetjes van. Zet deze apart tot gebruik.
- Blaker 1 of 2 rode paprika’s en de ui boven de gaspit of rooster deze in een droge hete koekenpan of gebruik een contactgrill. Het maakt niet uit hoe je dit doet, als ze maar een beetje geblakerd zijn. Snijd de paprika en de ui vervolgens in grove stukken.
- Verhit een theelepel olie in een soeppan en voeg de zak soepgroente toe. Bak deze even aan met een snufje zout.
- Druk 3 kruidnagels in een uienschil zodat je ze niet kwijtraakt en voeg ze toe aan de pan samen met 2 laurierbladen en een stukje foelie.
- Schenk er 2 liter water erbij en voeg 2 eetlepels groentebouillonpoeder of 2 bouillonblokjes toe. Breng het zachtjes aan de kook. Voeg de gesneden paprika en ui toe.
- Als het water kookt zet je het vuur lager en voeg je de gehaktballetjes toe. Laat deze rustig garen en schep tussendoor het eventuele schuim van de soep af.
- Breek 100 gram spaghetti in stukjes en voeg ze toe aan de soep. Als de spaghetti gaar is (na ongeveer 10 minuten) is de soep klaar. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en indien nodig een snufje zout. Verwijder de laurierbladen en de kruidnagels.
- Serveer er knapperig brood bij of eet het met gekookte rijst. Een beetje sambal mag natuurlijk niet ontbreken.