Gebakken tofu met knoflook en sojasaus, een simpel recept met weinig ingrediënten dat smaakt naar een gerechtje uit een Aziatisch restaurant. Dat ik gek ben op tofu – in het Indonesisch ook wel tahoe genoemd – dat is inmiddels wel duidelijk. Aan recepten met dit lekkere ingrediënt ontbreekt het niet op mijn blog. Uit de hoeveelheid gerechten blijkt wel hoe veelzijdig een blok tofu is. Het heeft ook niet veel nodig. Met gebakken tofu en een lekkere dressing zet je binnen no time een mooi gerechtje op tafel.
Tahoe en tofu is dus hetzelfde product. In de supermarkt of toko koop je het als tofu, dit is de Chinese benaming voor dit soja product. De Indonesische benaming is tahoe. In Indonesische recepten noem ik het daarom bewust tahoe. Wil je meer weten over tofu, wat het is en wat je ermee kunt maken? Ik schreef hier een uitgebreid informatief artikel over. Lees hier alles wat je wilt weten over dit veelzijdige ingrediënt.
Tofu met knoflook en sojasaus
Ik wordt blij van de meest simpele gerechten, zo ook van dit gerecht. Subtiele smaken zoals sesamolie, knoflook en citroensap is helemaal mijn ding. Dit gerechtje kun je gewoon zo, op zichzelf eten/snacken. Er hoeft niet perse iets ‘bij’. Serveer de tofu eventueel met rijst of noedels. Eet het voor de extra beleving met chopsticks, dat maakt het extra lekker!
Gebakken tofu met knoflook en sojasaus
4
porties25
minuten20
minuten45
minutenGebakken blokjes tofu met knoflook en sojasaus, een heerlijk bijgerecht samen met rijst of noedels. Maar ook heerlijk als snack of tussendoortje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram tofu
2 bosuitjes, in ringetjes
4 eetlepels Japanse sojasaus
gedroogde chilivlokken naar smaak
2 theelepels suiker
1 teen knoflook, geraspt
2 theelepels sesamolie
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
25 milliliter olie
zwarte peper naar smaak
BEREIDING
- Haal 500 gram tofu uit de verpakking, laat uitlekken en pers al het vocht eruit. Dit kun je doen met een speciale ’tofu pers’ of door de tofu in een vergiet te leggen en er iets zwaars (zoals een vijzel) op te plaatsen. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en is de tofu klaar voor verwerking.
- Snijd de tofu in plakken en snijd de plakken in vierkantjes. Dep ze droog met een keukenpapiertje en verhit 25 milliliter olie in een koekenpan. Bak de tofu in 2 batches rondom bruin en licht krokant. Laat de plakjes uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet even apart.
- Maak een dressing van 4 eetlepels sojasaus, 2 theelepels sesamolie, 2 theelepels suiker, chilivlokken naar smaak, 1 teen geraspte knoflook, zwarte peper en 1 eetlepel citroensap. Proef of de smaak naar wens is en pas indien nodig de dressing aan. Snijd 2 bosuitjes in ringetjes en rooster 1 eetlepels sesamzaadjes in een droge pan.
- Schik de blokjes tofu dakpansgewijs op een mooi bord en schep de sojadressing eroverheen. Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui. Serveer direct.