Eiwitrijke linzensoep, een lekker en makkelijk recept. Als er één soep is die ik wekelijks maak dan is het wel linzensoep. Wat zo fijn is van linzensoep dat je er allerlei groenten in kunt verwerken. Het is dus een ideale soep om aan het eind van de week je restjes groenten mee op te maken. De linzen en kikkererwten maken deze soep eiwitrijk en vullend. Daarnaast zit hij boordevol groenten en is het een perfecte soep voor mealprep.
Deze soep maak ik al jaren en hij verveelt nog steeds niet. De basisingrediënten zijn meestal hetzelfde. Ui, knoflook, wortel en bleekselderij en dit vul ik aan met restjes groenten uit mijn koelkast. Om de soep voedzaam en vullend te maken, doe ik er blokjes aardappel in. Dit zorgt er ook voor dat hij een beetje indikt. Voor extra eiwitten voeg ik kikkererwten toe en als laatste doe ik er een bladgroente in zoals spinazie of boerenkool. Dit kan de verse variant zijn, maar ook de diepvries deelblokjes zijn een prima optie. Wat niet mag ontbreken is een goede drizzle citroensap en mijn persoonlijke favoriet, crispy chili olie.

Eiwitrijke linzensoep
Voor dit recept gebruik je rode of gele linzen. Deze linzen zijn makkelijk te bereiden en redelijk snel klaar, ideaal voor soepen en curry’s. Wil je meer eiwitten aan gerechten toevoegen, doe er dan 1 of 2 handjes linzen bij. Dit is een makkelijke manier om je gerechten meer voedingswaarde te geven waardoor je langer een vol gevoel hebt. Het is daarom altijd handig om gedroogde linzen in huis te hebben. Voeg ze toe aan rijst, soepen en stoofschotels.
In deze soep zitten al mijn favoriete ingrediënten. Linzen, kikkererwten, aardappel, groenten en voor extra kick citroenrasp en sap. Ik maak aan het einde van de week een grote pan van deze soep. Ik verwerk er restjes groenten in die op ‘moeten’. Van deze soep kan ik een paar dagen eten. Ideaal als lunch met platbrood of geserveerd met rijst. Daarnaast is het een prima tussendoortje en lekker als makkelijke maaltijd op drukke doordeweekse dagen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Eiwitrijke linzensoep
6
porties10
minuten40
minuten50
minutenEiwitrijke linzensoep, een heerlijk recept en ideaal om restjes groente uit je koelkast op te maken. Combineer rode linzen met kikkererwten, groenten en aardappel om de soep voedzaam en vullend te maken. Voeg op het laatst een bladgroente toe en maak het af met citroensap en een drizzle crispy chili olie.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
225 gram rode linzen, afgespoeld
1 liter water
4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterpeen, gehalveerd en in plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 middelgrote aardappels, in blokjes gesneden
250 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1 eetlepel tomatenpuree
350 gram gezeefde tomaten
2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes)
1 theelepel gemalen komijn
chilipoeder naar smaak
halve eetlepel kerriepoeder
4-5 deelblokjes bevroren spinazie of boerenkool
halve biologische citroen (sap en rasp)
1 eetlepel olie
peper en zout
crispy chili olie
BEREIDING
- Snijd 3 bosuitjes in ringetjes en hak 3 tenen knoflook fijn. Maak de winterpeen en 2 stengels bleekselderij schoon en snijd ze in dunne plakjes. Schil de 2 aardappels en snijd ze in blokjes.
- Doe 225 gram linzen en 250 gram kikkererwten samen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan tot het schuim verdwenen is. Zet even apart tot gebruik.
- Verwarm een eetlepel olie in een ruime soeppan en fruit hierin de gesneden bosui, bleekselderij, winterpeen en blokjes aardappel samen met een flinke snuf zout aan. Bak dit zeker voor 10 minuten op een middelhoog vuur tot het begint te verkleuren. Voeg indien nodig een scheutje water toe als het dreigt aan te bakken.
- Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe samen met de fijngehakte knoflook en bak dit mee voor 1 minuut. Vervolgens voeg je een halve theelepel kerriepoeder, 1 theelepel gemalen komijn en chilipoeder naar smaak toe. Schep alles goed om.
- Schenk er 350 gram gezeefde tomaten bij samen met 1 liter water en 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 2 verkruimelde bouillonblokjes). Voeg de linzen en de kikkererwten toe en laat dit nu op een middelhoog vuur zachtjes koken voor ongeveer 30 minuten tot de linzen en de blokjes aardappel zacht en gaar zijn.
- Als de aardappel gaar is en de linzen zacht zijn rasp je de schil van een halve biologische citroen boven de pan. Pers ook het sap boven de pan uit. Voeg 4 tot 5 bevroren deelblokjes spinazie of boerenkool toe. Verwarm dit voor 5 tot 10 minuten tot het ontdooit en verwarmd is. Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Serveer met extra citroensap en een drizzle crispy chili olie. Bewaar de soep tot 3 dagen in de koelkast of vries het in.