De 10 lekkerste recepten voor komkommersalade die niet mogen ontbreken in je kookrepertoire. Bij elk gerecht past wel een komkommersalade. Daarnaast is het een prima tussendoortje of snack, ideaal bij de barbecue, een rijsttafel of een lekkere topping op een belegd broodje. Wekelijks gaan er bij ons thuis 3 tot 4 komkommers doorheen en ik zet ze bijna elke dag op tafel. Komkommer is een veelzijdige groente en je kunt het bijna met alles combineren.
Als er één groente is die ik altijd in huis heb dan is het wel komkommer. Ik koop altijd de biologische variant. Daarnaast koop ik ook nog ‘snoepkomkommers’, deze gaan vaak mee in de lunchtrommel naar werk en school. Wat mij betreft serveer ik bij elke maaltijd komkommer en dan elke keer weer in een andere vorm. De ene keer in de vorm van een salade, rauw in reepjes of plakjes gesneden, als zoetzuur (pickle of acar) en zelfs gewokt in bijvoorbeeld tjap tjoy.

Onmisbaar bij het maken van komkommersalade is een mandoline. Hiermee maak je de perfecte plakjes, van flinterdun tot dikkere schijfjes. Ook mag een goede rasp niet ontbreken. Een juliennesnijder voor dunne reepjes en een kaasschaaf om komkommerlinten te maken zijn ook handige tools.

De lekkerste komkommersalade recepten
1. Lalab ketimun – Indonesische komkommersalade
Een salade die niet alleen lekker is maar er ook nog eens mooi uitziet. Flinterdun gesneden plakjes komkommer verdeeld over een bord met daaroverheen een heerlijke dressing met een beetje pit. Lalab ketimun is heerlijk als gerechtje bij een rijsttafel, een Aziatisch gerecht maar ook lekker als verfrissend tussendoortje of als salade bij de lunch.

2. Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer
Deze salade heeft lekkere smaken en texturen. Zoet, zuur en zout met knapperige elementen. Heerlijk verfrissend bij pittige gerechten en gerechten met sterke smaken van kruiden en specerijen. Asinan is een minder bekend zoetzuur gerecht uit de Indonesische keuken, maar verrassend lekker.
3. Geraspte zoetzure komkommersalade
Geraspte komkommersalade is een salade waar je een nostalgisch gevoel bij krijgt. De friszure smaak van de geraspte komkommer in azijn met suiker is erg lekker. Ook is de textuur verrassend, het eet lekker weg en het is weer eens iets anders dan een ‘gewone’ atjar van komkommer.
4. Pittige komkommersalade
Pittige komkommersalade met een dressing van sojasaus, chilivlokken en knoflook. Lekker als snack of tussendoortje en een heerlijke salade bij Aziatische en Oosterse gerechten. Deze salade heeft iets weg van een snelle komkommer kimchi maar dan niet gefermenteerd, en staat binnen 10 minuten op tafel.

5. Tzatziki
Uit de Griekse keuken, een romige salade gemaakt met yoghurt en komkommer: tzatziki. Een verfrissende salade, lekker bijgerecht maar ook een heerlijke dip waar je met Griekse pita’s doorheen kunt ‘swipen’.
6. Chinese komkommersalade – smashed cucumber
Dit is een van mijn favoriete salades omdat je hier de komkommer ‘smashed’. Door de komkommer te kneuzen (met bijvoorbeeld de stamper van een vijzel) neemt hij beter de smaken van de dressing op. Deze Chinese komkommersalade zit bomvol smaak en heeft een lekkere en verrassende textuur. Heerlijk met gekookte witte rijst, als bijgerecht, snack of tussendoortje.
7. Komkommersalade met pinda
Deze komkommersalade met pinda maak je binnen 10 minuten, is super smaakvol en lekker crunchy. Eet deze salade met chopsticks want zo smaakt hij nog lekkerder. Het is een eiwitrijke snack of tussendoortje en een heerlijk bijgerecht. De ingrediënten voor dit recept staan waarschijnlijk gewoon in je voorraadkast.

8. Zoetzure komkommersalade – acar ketimun
Dit zoetzure bijgerecht, acar ketimun wordt bij veel Indische en Indonesische gerechten geserveerd. Het is een verfrissende en verkoelende tegenhanger voor pittige en kruidige gerechten. Onmisbaar bij een rijsttafel en deze pickle is ook lekker bij noedelgerechten, bowls en een gerecht zoals nasi goreng.
9. Komkommersalade met yoghurt en dille
Deze salade van komkommer met yoghurt en dille heeft iets weg van tzatziki maar dan met een andere textuur. Dille en citroenrasp en sap maken het een lichte en frisse salade. Heerlijk bij gebakken aardappeltjes, bij een Griekse pita gyros maar het is ook een geschikte salade voor bij de barbecue.
10. Dumplingsalade met komkommer en edamame
Als je even geen Eetspiratie hebt dan is deze dumplingsalade met komkommer en edamame een uitkomst. Om dit gerecht snel op tafel te zetten kun je dumplings van de toko of supermarkt gebruiken. Deze bak je even aan en stoom je kort tot ze gaar zijn. Daarna maak je er met edamame en komkommer en een lekkere Aziatische dressing een salade van. Een perfecte maaltijd voor luie of drukke dagen.

Dit waren de 10 lekkerste recepten voor komkommersalade. Voor elke gelegenheid en elke keuken is er weer een heerlijke variatie om uit te proberen. Dit zijn de salades die ik zelf wekelijks maak en ze vervelen nooit! In mijn groente inspiratie artikel vind je meer recepten en inspiratie met komkommer.




