Eetspiratie » Atjar jagung – zoetzuur van mais en adjuma peper
Atjar jagung - atjar van mais en adjuma peper

Atjar jagung – zoetzuur van mais en adjuma peper

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Atjar jagung – zoetzuur van mais en adjuma peper, geeft je gerechten een kick! Ik heb bij elk gerecht iets van een ‘zuurtje’ nodig. Klinkt een beetje ‘cheffy’, maar een zoetzuur of een pickle maakt mijn gerechten compleet. Iedereen heeft een verdwaald blikje mais achterin zijn voorraadkast staan, en deze kun je perfect gebruiken om een frisse atjar van te maken. De adjuma peper is mijn persoonlijke touch aan deze atjar en geeft het een frisse en fruitige smaak.

In principe kun je van elke groente een atjar maken. Een atjar is een zoetzuur of pickle, groenten ingelegd in een mengsel van water, azijn, peper, zout en eventueel specerijen. Acar ketimun (zoetzuur van komkommer) en acar campur (atjar tjampoer) zijn hier een goed voorbeeld van. Francis Kuijk deelt in haar basisboek Indonesisch ook een recept voor atjar met mais. Toen ik een restje mais over had van een ander recept (Indische maiskoekjes) dacht ik aan haar atjar en besloot mijn eigen variant te maken. Ik voegde adjuma peper toe, een hete gele peper met een fruitige smaak.


Basisboek Indonesisch - Francis Kuijk

Basisboek Indonesisch – Francis Kuijk

Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk biedt 130 authentieke recepten met stap-voor-stap uitleg. Ontdek de veelzijdigheid van de Indonesische keuken, van rendang en saté tot loempia’s en spekkoek, met handige tips over ingrediënten en technieken voor thuis.

Zoetzuur van mais

Wat ik ook deed was de mais vooraf aanbakken/blakeren in een droge koekenpan. Dit is geen must, maar het geeft de mais wel een lekkere rokerige smaak. Verder is het recept vrij simpel, want je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. De peper is wat mij betreft een heerlijke toevoeging. Het geeft de atjar een kick. Adjuma peper kun je kopen in de meeste supermarkten. Het is een van mijn favoriete pepers die ik onder andere gebruik in mijn pittige piccalilly sambal.

Let wel op en gebruik altijd handschoentjes als je deze pepers snijdt. Deze pepersoort is vrij pittig en blijft op je handen zitten. Voeg de hoeveelheid toe naar smaak. Naarmate de peper in het azijnmengsel zit, wordt de smaak wel iets milder. Ik voeg er zelf twee toe. Ik snijd ze in dunne plakjes. Serveer de pickle bij Indische en Indonesische gerechten, heerlijk bij rijst, lekker op een broodje of sandwich als topping, bij de barbecue, over vlees, vis, kip, ei, tofu en tempeh.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Atjar jagung - atjar van mais en adjuma peper Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Atjar jagung - zoetzuur van mais en adjuma peper

Atjar jagung – zoetzuur van mais en adjuma peper

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Maak van een simpel blikje mais een heerlijke zoetzure atjar (pickle) met een lekkere pittige kick van fruitige adjuma pepers. Serveer bij Aziatische gerechten, als topping op broodjes of sandwiches, bij de barbecue of bij rijst.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 100 gram biologische mais

  • een kwart van een rode puntpaprika (ongeveer 25 gram)

  • 1 kleine rode ui

  • 1-2 adjuma pepers

  • 150 milliliter azijn

  • 50 milliliter water

  • 1-2 theelepels suiker (naar persoonlijke smaak)

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Giet 100 gram biologische mais af en spoel dit af onder de kraan. Dep het daarna droog met een paar vellen keukenpapier. Verwarm een droge koekenpan en bak de mais hierin aan tot het een beetje verkleurd/geblakerd ziet. Laat het daarna afkoelen.
  • Snipper ondertussen een kleine rode ui, en snijd een kwart van een rode puntpaprika in kleine blokjes. Doe handschoentjes aan en snijd 1 of 2 adjuma pepers in plakjes.
  • Neem een schone glazen pot met een inhoud van ongeveer 350 milliliter en doe hierin de mais, ui, adjuma peper en paprika.
  • Schenk hierop 150 milliliter azijn en 50 milliliter water. Voeg naar smaak 1 tot 2 theelepel suiker toe en een halve theelepel zout. Doe de deksel op de pot en kantel deze een paar keer zodat alles goed vermengd wordt.
  • Bewaar de atjar jagung in de koelkast. Na 2 uur zijn de smaken al ingetrokken. Maar hij wordt lekkerder naarmate hij staat. Bewaar de atjar ongeveer 4 tot 5 dagen in de koelkast.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!