Zoetzuur van rode kool en wortel – snel recept, zo snel heb je nog nooit een pickle gemaakt! Iets dat nooit mag ontbreken op mijn bord of een broodje is een zoetzuur, pickle of ingelegde groenten. Het maakt gerechten net iets lekkerder en de fris/zure smaak geeft je eten een kick. Binnen 5 minuten maak je zonder enig snijwerk deze zoetzuur van rode kool met wortel. Je voegt de ingrediënten samen, laat deze intrekken en na een paar uur is het ready to eat.
In mijn supermarkt verkopen ze ‘koolmix’. Een zakje met voorgesneden rode (spits)kool en wortel. Nu ben ik een groot voorstander van zelf je groenten snijden, maar soms moet je het jezelf gewoon makkelijk maken. Met zo’n zakje koolmix kun je bijvoorbeeld heel makkelijk groentepannenkoekjes maken. Of gebruik het als topping voor bao buns, burgers of op een broodje.
Pickle van rode kool en wortel

Wat je ook kunt doen, is zo’n zakje koolmix omtoveren tot een pickle of zoetzuur. Je wast de groenten en doet deze in een glazen pot. Hieraan voeg je azijn, water, suiker en zout toe. Dit zet je een paar uur in de koelkast zodat het kan intrekken en het mooi paars/roze kleurt. Daarna is het klaar voor gebruik. Je kunt het bij allerlei gerechten serveren. Het is vooral lekker op broodjes, sandwiches, als bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi goreng, nasi kip ketjap of Surinaamse bami.
Voor dit soort recepten gebruik je meestal evenveel water als azijn. Maar persoonlijk houd ik ervan als mijn pickle een beetje aan de zure kant is. Ik voeg dus mee water dan azijn toe, gewoon omdat ik dat lekkerder vind. Pas de hoeveelheden water en azijn aan naar je eigen smaak.




