Eetspiratie » Satésaus
Satésaus

Satésaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Satésaus, saus die je serveert over geroosterd vlees (of tahoe en tempeh) op een stokje. Deze saus is iets dikker en kruidiger van smaak dan bijvoorbeeld de pindasaus wat je bij gado gado (Indische salade) serveert. Het is altijd handig om een goed satésaus recept in je kookrepertoire te hebben.

Vlees voor saté wordt vaak eerst gemarineerd. Zo wordt het vlees mals en kunnen smaken goed intrekken. Mijn recept voor saté marinade is lekker en simpel. De combinatie van de ketjapmarinade met de satésaus en de grillsmaak maken het tot een perfect sateetje. De bereiding op de saté barbecue zorgt voor die heerlijke grillsmaak die bij Indische saté hoort. Fijngehakte pinda’s en gebakken uitjes maken het extra lekker.

Naast satésaus bestaat er ook pindasaus. Deze sauzen lijken hetzelfde maar worden voor verschillende soorten gerechten gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen satésaus en pindasaus.


Ideaal voor in de tuin de satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 80

Spiedini Saté-bbq Bali 80

Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.

De lekkerste Indische satésaus

Je kunt saté op verschillende manieren serveren. Mijn moeder deed dit altijd op een handige manier. Ze maakte een grote hoge pan (een soeppan) met satésaus, bereidde de saté en zette de stokjes rechtop in de pan. De bovenkant van het stokje stak uit de pan zodat je deze er makkelijk uit kon halen. De pan zette ze op een warmhoudplaatje of op het gasfornuis met een vlamverdeler eronder.

Een andere optie is om de satésaus ernaast te serveren. Je roostert de saté, doet satésaus in een kommetje en dipt hier elke keer je sateetje in. Of je schept de saus er gewoon ouderwets bovenop. Strooi er gebakken uitjes of fijngehakte pinda’s over voor een lekkere crunch. Je kunt deze saus heel eenvoudig vegan (veganistisch) maken door de trassi weg te laten en water óf plantaardige melk te gebruiken.


Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Satésaus

Satésaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 26 stemmen
Categorie: Saus, CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (250 ml)
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Kruidige Indische satésaus waar je sateetjes in kunt dippen. Ook lekker met gebakken uitjes en fijngehakte pinda’s erbij.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 4 eetlepels pindakaas (eventueel met stukjes pinda)

  • 1 flinke ui, grof gesneden

  • 2 tenen knoflook

  • 3-4 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel verkruimelde trassi optioneel

  • 1 eetlepel sambal badjak

  • 1 theelepel (of meer) sambal oelek

  • 1 eetlepel olie

  • 200-250 milliliter water of (plantaardige) melk

  • 1 theelepel (palm)suiker of meer naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • limoen partjes (om erbij te serveren)

BEREIDING

  • Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de 1 theelepel trassi, 1 eetlepel sambal badjak, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel suiker, peper en zout en een 1 eetlepel ketjap manis in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg eventueel een scheutje water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg vervolgens 4 eetlepels pindakaas toe. Roer dit los en voeg steeds scheutjes melk (of water) toe tot er ongeveer 200 tot 250 milliliter in de pan zit. Vervolgens voeg je 2 tot 3 eetlepels ketjap manis toe. Meng alles goed door elkaar met een spatel.
  • Breng de satésaus op smaak met zout, peper en vers limoensap. Proef of de smaak naar wens is en pas indien nodig de saus aan.
  • Deze satésaus kun je makkelijk voorbereiden. Als je hem opwarmt voeg dan een scheut water of melk toe om de saus wat losser te maken. Deze saus kun je ook goed invriezen.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

  • Allergisch voor pinda’s? Met cashewnoten kun je ook een heerlijke satésaus maken. Bekijk hier het recept voor satésaus zonder pinda’s.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!