Satésaus, saus die je serveert over geroosterd vlees (of tahoe en tempeh) op een stokje. Deze saus is iets dikker en kruidiger van smaak dan bijvoorbeeld de pindasaus wat je bij gado gado (Indische salade) serveert. Het is altijd handig om een goed satésaus recept in je kookrepertoire te hebben.
Vlees voor saté wordt vaak eerst gemarineerd. Zo wordt het vlees mals en kunnen smaken goed intrekken. Mijn recept voor saté marinade is lekker en simpel. De combinatie van de ketjapmarinade met de satésaus en de grillsmaak maken het tot een perfect sateetje. De bereiding op de saté barbecue zorgt voor die heerlijke grillsmaak die bij Indische saté hoort. Fijngehakte pinda’s en gebakken uitjes maken het extra lekker.
Naast satésaus bestaat er ook pindasaus. Deze sauzen lijken hetzelfde maar worden voor verschillende soorten gerechten gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen satésaus en pindasaus.

Spiedini Saté-bbq Bali 80
Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.
De lekkerste Indische satésaus
Je kunt saté op verschillende manieren serveren. Mijn moeder deed dit altijd op een handige manier. Ze maakte een grote hoge pan (een soeppan) met satésaus, bereidde de saté en zette de stokjes rechtop in de pan. De bovenkant van het stokje stak uit de pan zodat je deze er makkelijk uit kon halen. De pan zette ze op een warmhoudplaatje of op het gasfornuis met een vlamverdeler eronder.
Een andere optie is om de satésaus ernaast te serveren. Je roostert de saté, doet satésaus in een kommetje en dipt hier elke keer je sateetje in. Of je schept de saus er gewoon ouderwets bovenop. Strooi er gebakken uitjes of fijngehakte pinda’s over voor een lekkere crunch. Je kunt deze saus heel eenvoudig vegan (veganistisch) maken door de trassi weg te laten en water óf plantaardige melk te gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Satésaus
1
portie (250 ml)10
minuten10
minuten20
minutenKruidige Indische satésaus waar je sateetjes in kunt dippen. Ook lekker met gebakken uitjes en fijngehakte pinda’s erbij.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
4 eetlepels pindakaas (eventueel met stukjes pinda)
1 flinke ui, grof gesneden
2 tenen knoflook
3-4 eetlepels ketjap manis
1 theelepel verkruimelde trassi optioneel
1 eetlepel sambal badjak
1 theelepel (of meer) sambal oelek
1 eetlepel olie
200-250 milliliter water of (plantaardige) melk
1 theelepel (palm)suiker of meer naar smaak
zout en peper naar smaak
limoen partjes (om erbij te serveren)
BEREIDING
- Snijd 1 ui en 2 tenen knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de 1 theelepel trassi, 1 eetlepel sambal badjak, 1 theelepel sambal oelek, 1 theelepel suiker, peper en zout en een 1 eetlepel ketjap manis in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg eventueel een scheutje water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
- Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg vervolgens 4 eetlepels pindakaas toe. Roer dit los en voeg steeds scheutjes melk (of water) toe tot er ongeveer 200 tot 250 milliliter in de pan zit. Vervolgens voeg je 2 tot 3 eetlepels ketjap manis toe. Meng alles goed door elkaar met een spatel.
- Breng de satésaus op smaak met zout, peper en vers limoensap. Proef of de smaak naar wens is en pas indien nodig de saus aan.
- Deze satésaus kun je makkelijk voorbereiden. Als je hem opwarmt voeg dan een scheut water of melk toe om de saus wat losser te maken. Deze saus kun je ook goed invriezen.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Allergisch voor pinda’s? Met cashewnoten kun je ook een heerlijke satésaus maken. Bekijk hier het recept voor satésaus zonder pinda’s.