Sambal gehaktballen uit de slowcooker, een recept geïnspireerd op de kookkunsten van mijn tante Eef. Van alle Indische tantes kon zij toch wel het lekkerste koken. Haar gehaktballen en nasi goreng waren bijna niet te evenaren. Zij was ook de tante die je altijd eten gaf ook al had je geen honger. Dit recept is een beetje gebaseerd op haar gehaktballen, met een beetje van mezelf.
Mijn tante had geen receptenboekje maar alles zat in haar hoofd. Ik heb een tijdje bij haar gewoond en goed mee kunnen kijken in de keuken. Het was vooral een snufje van dit en een beetje van dat en dan proeven en nog eens proeven. Ze kookte altijd op gevoel. Haar gehaktballen heb ik geprobeerd na te maken en om het mezelf makkelijk te maken heb ik ze bereid in de slowcooker. Door ze op deze manier te bereiden worden ze zacht en de smaken trekken er lekker in.

Sambal gehaktballen uit de slowcooker
De gehaktballen in dit recept zijn dus geen kleine balletjes maar ‘echte’ gehaktballen. Van een kilo maak je er ongeveer 15. Je verdeelt ze in de slowcooker en stapelt ze een beetje op elkaar. Er zit maar een beetje vocht bij dit recept want er komt voldoende vocht uit de gehaktballen. Ze hoeven dus niet onder te staan. Als de kooktijd verstreken is kun je twee dingen doen. Of je serveert de resterende saus over de gehaktballen of je mengt dit met het vocht uit de slowcooker en maakt er een soort ‘jus’ van.
Sambal gehaktballen uit de slowcooker
15
stuks30
minuten6
uren6
uren30
minutenSambal gehaktballen uit de slowcooker (6 uur op stand low of 4 uur op stand high), een familierecept naar het recept van mijn tante. Omgezet naar een versie voor de slowcooker. Gehaktballen met pit!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
- Wat heb je nodig voor 15 gehaktballen?
1 kilo half-om-half gehakt
2 eetlepels mosterd
1 mespunt gemalen cayennepeper
1 flinke eetlepel sambal badjak
4 eetlepels paneermeel
5 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng)
2 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels sojasaus
2 tenen knoflook
1 ei
klontje roomboter en scheutje olie om in te bakken
- Wat heb je nodig voor de saus?
1 eetlepel sambal badjak
1 teen knoflook
halve theelepel Thaise vissaus
1 eetlepel citroensap
halve theelepel sesamolie
1 flinke eetlepel zoete chilisaus
2 eetlepels ketjap manis
4-5 eetlepels water
2 eetlepels sojasaus
BEREIDING
- Neem een grote kom en doe daar het gehakt in. Voeg alle ingrediënten uit de lijst toe (behalve de boter en olie) en meng dit er met je handen goed doorheen.
- Zorg dat alles goed vermengd is en verdeel het gehakt in stukken. Draai er ongeveer 15 ballen van. Leg de gedraaide ballen op een bord, dek ze af en laat ze even wat steviger worden in de koelkast.
- Ondertussen maak je de saus. Doe alle ingrediënten in een kom en proef of de smaak naar wens is. Als je van pittig houdt voeg dan gerust extra sambal toe.
- Verhit een klontje boter en een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Schep de ballen met het bakvocht over in de slowcooker.
- Voeg nu de helft van de saus toe aan de gehaktballen in de slowcooker. De ballen hoeven niet onder het vocht te staan, er komt nog een hoop vocht uit. De andere helft van de saus bewaar je voor straks als de gehaktballen klaar zijn.
- Sluit de deksel van de slowcooker en zet deze voor 6 uur op stand ‘low’ of voor 4 uur op stand ‘high‘. Je mag de ballen tussentijds een keer omdraaien maar dat hoeft niet.
- Als de gehaktballen klaar zijn, schep je ze uit de slowcooker. Je kunt nu 2 dingen doen met de saus.
Optie 1: de sambalsaus zoals hij in de kom zit serveren over de gehaktballen.
Optie 2: de saus vermengen met het kookvocht uit de slowcooker (als een jus). Voeg dan eerst een beetje water toe en roer het door met een garde. Voeg daarna de saus toe en roer nogmaals door. - Ik serveerde de gehaktballen met rijst en toemis boontjes. De overige gehaktballen aten we de volgende dag op een broodje.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.



