Eetspiratie » Pittige tofu uit de wok
Pittige tahoe uit de wok

Pittige tofu uit de wok

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pittige tofu uit de wok, een recept geïnspireerd op het ‘black pepper tofu’ recept van Ottolenghi. Pepers en tofu zijn wat mij betreft een perfecte combinatie. Tofu is sowieso een ingrediënt waar je qua smaak alle kanten mee op kunt. En aangezien ik gek ben op zowel tofu als pepers moest ik dit recept natuurlijk uitproberen. Ik heb mijn eigen draai aan Ottolenghi’s recept gegeven en de ingrediënten gebruikt die ik in huis had.

Heb je nog nooit of nog niet zo vaak met tofu gekookt? Ik schreef een uitgebreid artikel over tofu. In het artikel lees je wat het precies is, hoe je het gebruikt en je vindt er een hoop lekkere recepten om uit te proberen.

Als je tofu gaat bakken is het handig om het blok eerst te laten uitlekken en het vocht eruit te persen. Dit kan met een speciale ’tofu pers’ of je kunt het blok in een vergiet leggen en er iets zwaars (zoals een vijzel) op zetten. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je de tofu verder gaan verwerken. Door de tofu te persen neemt deze beter smaken op en kun je de blokjes krokanter bakken.


De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Pittige tofu met zwarte peper

Dit gerecht mag pit hebben. De pittigheid komt in dit geval voor een groot deel van de zwarte peper. Vergis je niet, zwarte peper kan vrij pittig zijn. Het recept van Ottolenghi heet niet voor iets ‘black pepper tofu’. Hou je wel van pit maar niet teveel? Voeg dan in het begin iets minder toe, je kunt later altijd nog meer toevoegen. Serveer dit gerecht met rijst of noedels en een frisse/zoetzure komkommersalade als tegenhanger van deze pittige peper tofu.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige tofu uit de wok

Pittige tofu uit de wok

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Pittige tofu uit de wok, een gerecht geïnspireerd op het recept ‘black pepper tofu’ van Ottolenghi. Gebakken blokjes tofu in een peperige pittige saus met paprika en bosui. Serveer dit gerecht met rijst of noedels en een frisse komkommersalade.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram stevige tofu, geperst en in blokjes gesneden

  • 2 theelepels maïzena

  • 2 rode puntpaprika’s, in reepjes gesneden

  • 2 rode pepers (zaadjes verwijderd)

  • 3 eetlepels olie

  • chilivlokken (naar smaak)

  • 2 sjalotten, gesnipperd

  • 6 teentjes knoflook, geraspt

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 eetlepel water

  • 1 eetlepel azijn

  • 2 bosuitjes, in ringetjes gesneden

  • halve theelepel zout

  • extra olie om in te bakken

BEREIDING

  • Laat 500 gram tofu uitlekken en pers het overtollige vocht eruit. Dep het blok droog met keukenpapier. Snijd de tofu in even grote blokjes en doe deze samen met een halve theelepel zout, 2 theelepels maïzena en chilivlokken in een ziplock zakje. Schud dit goed door elkaar zodat de tofu is bedekt met een laagje van het maïzena mengsel.
  • Maak een saus van 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper, 1 eetlepel ahornsiroop, 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel water en meng dit door elkaar. Zet de saus even apart tot gebruik.
  • Verhit een 3 eetlepels olie in een wok en bak hierin de tofu rondom bruin. Schep vervolgens de tofu uit de pan en laat deze uitlekken op een bordje bekleed met keukenpapier.
  • Rasp 6 tenen knoflook en 1 theelepel gember. Snipper 1 sjalot en snijd 2 rode peper in ringetjes. Snijd ook 2 puntpaprika’s en 2 bosuitjes in ringen.
  • Gebruik dezelfde pan waar je de tofu in hebt gebakken. Veeg de pan lichtjes schoon met een stukje keukenpapier.
  • Fruit de sjalot aan samen met de rode peper, knoflook en gember. Voeg nu de gesneden puntpaprika en bosui toe. Wok deze kort mee, ze mogen straks nog best een bite hebben.
  • Doe de gebakken tofu terug in de pan en voeg de saus toe. Schep alles goed om zodat de tofu blokjes goed bedekt zijn met een laagje van de saus.
  • Serveer de tofu met rijst of noedels en een frisse komkommersalade.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!