Eetspiratie » Pastei tutup (Indische pastei)
Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pastei tutup (Indische pastei). Tutup mulut (mondje dicht) dat riep mijn moeder vroeger regelmatig tegen mij! Pastei tutup is een ovenschotel die afgedekt (gesloten) is, dus dicht (tutup). Deze schotel heeft iets weg heeft van een Sheperds pie. Er zitten hele eenvoudige ingrediënten in waarbij je je misschien afvraagt, is dit wel een Indisch gerecht? Ja! Het is een heel bekend gerecht.

Indische pasteitjes ken je misschien ook wel. Van die halfronde deegflappen met een lekkere vulling van kip of gehakt, erwtjes, worteltjes, ei en soe-oen (glasnoedels). Deze pasteitjes kun je kopen in de toko of natuurlijk zelf maken. Lees hier hoe je dat doet. Kleine pasteitjes worden gegeten als snack. Pastei tutup is een volledige avondmaaltijd.

Pastei tutup (Indische pastei)

Dit gerecht bestaat uit twee onderdelen, de aardappelpuree en het gehaktmengsel. De aardappels kun je natuurlijk gewoon koken in een pan water. Zo deed ik het voorheen. Maar nu ik een Crock-Pot Express multicooker heb bereid ik daar mijn aardappels in. Lees hier hoe je dat doet.

Pastei tutup is een volledige maaltijd. Je serveert het met een beetje sambal of piccalilly. Eventueel kun je er ook een frisse komkommersalade bij maken. Restjes kun je prima bewaren in de koelkast en de volgende dag eten als lunch. Vaak smaakt het dan nog lekkerder. Je warmt het even kort op in de oven of een koekenpan.


Deze schalen kunnen in de oven en zelfs in de vriezer
Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.

Pastei tutup (Indische pastei)

Pastei tutup (Indische pastei)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.8 van 29 stemmen
Categorie: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Baktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Pastei tutup (Indische pastei) is een ovenschotel met gehakt, groenten en rijstnoedels en bovenop een laagje aardappelpuree.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 kilo aardappels

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 eidooiers (alleen de dooiers)

  • 1 ei (om mee te bestrijken)

  • 4 eetlepels melk

  • 400 gram (diepvries) erwtjes en worteltjes

  • 8 kastanjechampignons in plakjes gesneden

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel (vers geraspte) nootmuskaat

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een half verkruimeld blokje)

  • 1 portie soe-oen (glasnoedels) of mihoen

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 snuf zout

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 4 hardgekookte eieren

BEREIDING

  • Begin met het koken van de aardappels (in een pan of de CPE). Kook ze gaar en maak er een mooie aardappelpuree van. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en voeg het eigeel, een klontje boter en een scheutje melk toe. Breng op smaak met nootmuskaat en een snufje zout.
  • Kook 4 eieren hard en laat de noedels alvast wellen in gekookt water.
  • Verhit een eetlepel boter in een ruime wok of wadjan en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek aan. Voeg het gehakt toe en bak het rul en bruin.
  • Nu kunnen de champignons, erwtjes, worteltjes, ketjap en het groentebouillonpoeder erbij. Bak dit mee tot de groenten een beetje zacht zijn geworden. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Zorg dat het niet te vochtig wordt en laat het zo vocht zoveel mogelijk verdampen.
  • Pel ondertussen de eieren en snijd ze in plakjes. Giet de noedels af en voeg ze toe aan het gehaktmengsel. Meng dit er goed doorheen. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  • Vet een ruime ovenschaal in met boter en schep het gehakt/noedelsmengsel in de schaal. Leg hierop de plakjes ei. Bedek dit nu met de aardappelpuree. Smeer dit goed uit met de achterkant van een lepel.
  • Kluts het eitje en bestrijk de bovenkant van de pastei hiermee. Maak er eventueel met een vork een mooi patroon in. Bak de pastei ongeveer 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.Pastei tutup

AANTEKENINGEN

  • Een andere lekkere Indische ovenschotel is Indische macaroni. Dit ovengerecht maak je met kaas, hamblokjes en macaroni. Kijk hier voor het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!