Kip smoor (ajam smoor) of ayam semur, het eerste Indische gerecht wat ik leerde maken van mijn moeder. Toen ik dit gerecht jaren geleden voor het eerst zelf maakte (als onderdeel van een rijsttafel) werd het geproefd door een nogal kritische Indische vriendin. Ze zei dat het niet zo smaakte als ze gewend was. Iedere familie heeft natuurlijk zijn eigen recept. Door die opmerking destijds heb ik dit gerecht eigenlijk altijd een beetje vermeden. Maar nu is het tijd om dit lekkere recept eindelijk te delen!
Ik en mijn gezin eten al jaren geen vlees meer. Maar dit houdt mij niet tegen om gerechten uit de Indonesische en Indische keuken te maken. Het fijne van dit recept is dat je zowel kippenvlees als plantaardige kipstukjes (op basis van soja-eiwit) kan gebruiken. De saus/jus maakt uiteindelijk het hele gerecht. De smaak van de saus is kruidig en doet me denken aan vroeger. Toen ik dit recept aan het maken was, heb ik tussendoor nog even bij mijn moeder gecheckt of het goed was. Haar antwoord was letterlijk: mag meer ketjap. Daarna was het goedgekeurd!
Kip smoor (ajam smoor)
Eigenlijk is dit een van de meest simpele recepten uit de Indische keuken. Is kip smoor niet gewoon hetzelfde als kip ketjap? Nee, kip ketjap heeft andere ingrediënten (bekijk hier het recept). De smaken die in kip smoor naar boven komen, zijn kruidnagel en nootmuskaat. Voeg nootmuskaat toe naar smaak. Neem eerst een beetje, later kun je altijd meer toevoegen. De saus lijkt op een jus. Belangrijk is dat je boter gebruikt om de ui in aan te fruiten, zo krijg je een lekkere volle smaak.
Net als bij het gerecht daging smoor (smoor van rundvlees) worden er aardappeltjes bij dit gerecht geserveerd. Je kunt de aardappeltjes mee laten stoven in de saus. Mijn moeder bakt ze op en voegt ze daarna aan de smoor toe of ze serveert het ernaast. Mijn oma deed er altijd ook nog soe-oen (glasnoedels) bij. Deze laat je wellen in water en uitlekken. Daarna knip je ze in kleinere stukjes en voeg je ze toe aan de smoor. De soe-oen is optioneel, de aardappeltjes doe ik er altijd wel bij. Om het mezelf makkelijk te maken, gebruik ik soms voorgekookte aardappelblokjes uit de supermarkt.
BK Fortalit braadpan Ø 28 cm / 4 liter – emaille – inductie
De BK Fortalit Braadpan – oersterk, slijtvast en perfect voor stoofpotten en grootse gerechten. Generaties lang kookplezier!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kip smoor (ajam smoor)
4
personen20
minuten30
minuten50
minutenAjam smoor, een heerlijk en makkelijk kipgerecht. Kip gesmoord/gestoofd in ketjap manis, Indische kruiden en specerijen. Serveer met rijst, aardappeltjes en/of rijstvermicelli. Ik deel het recept van mijn moeder.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram kip of 1 pakje plantaardige kipstukjes van 300 gram
3 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 grote rijpe tomaten
1 mespunt kruidnagelpoeder (of meer naar smaak)
3 losse kruidnagels
halve tot hele hele theelepel (vers geraspte) nootmuskaat (voeg toe naar smaak)
1 eetlepel plantaardige boter
7 eetlepels ketjap manis (2 el voor de marinade en 5 el voor de saus)
sambal oelek naar smaak
50 gram soe-oen of mihoen (optioneel)
250 gram voorgekookte aardappelblokjes
zout en peper naar smaak
200 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een bouillonblokje
BEREIDING
- Doe de kip (of plantaardige kipstukjes in een kom en doe hierbij 2 eetlepels ketjap manis, sambal oelek naar smaak, een halve tot hele theelepel nootmuskaat, peper en zout. Schep alles goed om en laat dit even marineren terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereid.
- Snipper 3 uien en hak 3 tenen knoflook fijn. Laat 1 eetlepel boter bruisen in een stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook met een snufje zout zacht en glazig. Fruit de uien ongeveer 5 tot 7 minuten.
- Druk 3 kruidnagels in een uienschil zodat je ze straks makkelijk terug kan vinden.
- Snijd 2 rijpe tomaten in blokjes en bak deze 5 minuten mee met de uien. Voeg ook de kruidnagels in de uienschil toe. Als de tomaten zacht zijn, voeg je de kip of plantaardige kipstukjes toe.
- Bak dit samen op hoog vuur ongeveer 5 minuten. Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 verkruimeld bouillonblokje) toe. Doe er 5 eetlepels ketjap manis en 200 milliliter water bij. Voeg 1 mespunt gemalen kruidnagel toe. Meng alles goed door elkaar. Laat dit ongeveer 25 tot 30 minuten zachtjes sudderen (smoren) tot de saus is ingedikt.
- Bak ondertussen 250 gram aardappeltjes met een beetje olie of boter bruin en gaar. Je kunt ze ook bakken in de airfryer voor 20-25 minuten op 200 graden.
- Proef de saus. Voeg indien nodig naar smaak nog iets extra’s toe (ketjap, sambal, nootmuskaat of zout). Schep de kip smoor op het bord samen met de gebakken aardappeltjes. Serveer met rijst, sambal, groenten en komkommer.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.