Indonesische oesterzwam geprek – krokante oesterzwammen met sambal. Geprek betekent ‘geplet’ of ‘gesmasht’. Een bekend Indonesisch streetfood gerecht is ayam geprek. Crispy kip KFC-style, geplet of gesmasht in de vijzel met een lekkere verse sambal. Ik heb hier een eigen versie van gemaakt, maar dan met mijn favoriete paddenstoel: de oesterzwam.
Dit receptidee stond al lang op mijn ’to cook’ lijstje. De combinatie van iets krokants met sambal geplet in een vijzel klinkt al goed, dit moet wel lekker zijn! Oesterzwammen zijn perfect voor dit gerecht. Ze hebben een heerlijke textuur, smaak en zijn ook erg betaalbaar. Het is een lekker plantaardig/vegan alternatief, maar toch wil ik het geen vegan ayam geprek noemen. Dit oesterzwamgerecht staat op zichzelf. Als je (nog) geen fan van oesterzwammen bent, dan word je dat misschien wel na het eten van dit streetfood gerecht.
Krokante oesterzwammen geplet met sambal
In principe is de werkwijze hetzelfde als bij kip. Dus mocht je dit gerecht willen maken met kip, dan kan dat prima. Je gaat ook zelf een verse sambal maken. En als je nu denkt, dit is teveel werk: de sambal is binnen een kwartiertje klaar. Door de ingrediënten voor de sambal vooraf kort te koken, worden ze zacht en kun je ze binnen een paar minuten pureren met een staafmixer. Breng de sambal op smaak en laat het vervolgens afkoelen. Ik kies ervoor de sambal niet te bakken, omdat hij zo lekker fris is. Je kunt ervoor kiezen om het ‘rauw’ te laten, kort aan te bakken in olie of de sambal te overgieten met een scheut hete olie.
De oesterzwammen ga je paneren in een nat en een droog mengsel en vervolgens frituren. Dit kun je doen in een wok of wadjan met olie of in de frituurpan. Daarna doe je een laag sambal in een grote vijzel of op een groot bord, daarop leg je de krokante oesterzwammen en daarna ga je ze pletten. Dit kan met de stamper van een vijzel of creatief met een aardappelpureestamper. Het hoeft niet volledig geplet te worden, kijk wat je zelf het lekkerst vindt.
Serveer de oesterzwam geprek met witte rijst, acar van komkommer, eventueel frisse kemangiblaadjes (citroenbasilicum), limoensap en gebakken uitjes.

