Eetspiratie » Indonesische oesterzwam geprek – krokante oesterzwammen met sambal
Indonesische oesterzwam geprek - krokante oesterzwammen met sambal

Indonesische oesterzwam geprek – krokante oesterzwammen met sambal

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Indonesische oesterzwam geprek – krokante oesterzwammen met sambal. Geprek betekent ‘geplet’ of ‘gesmasht’. Een bekend Indonesisch streetfood gerecht is ayam geprek. Crispy kip KFC-style, geplet of gesmasht in de vijzel met een lekkere verse sambal. Ik heb hier een eigen versie van gemaakt, maar dan met mijn favoriete paddenstoel: de oesterzwam.

Dit receptidee stond al lang op mijn ’to cook’ lijstje. De combinatie van iets krokants met sambal geplet in een vijzel klinkt al goed, dit moet wel lekker zijn! Oesterzwammen zijn perfect voor dit gerecht. Ze hebben een heerlijke textuur, smaak en zijn ook erg betaalbaar. Het is een lekker plantaardig/vegan alternatief, maar toch wil ik het geen vegan ayam geprek noemen. Dit oesterzwamgerecht staat op zichzelf. Als je (nog) geen fan van oesterzwammen bent, dan word je dat misschien wel na het eten van dit streetfood gerecht.

Krokante oesterzwammen geplet met sambal

In principe is de werkwijze hetzelfde als bij kip. Dus mocht je dit gerecht willen maken met kip, dan kan dat prima. Je gaat ook zelf een verse sambal maken. En als je nu denkt, dit is teveel werk: de sambal is binnen een kwartiertje klaar. Door de ingrediënten voor de sambal vooraf kort te koken, worden ze zacht en kun je ze binnen een paar minuten pureren met een staafmixer. Breng de sambal op smaak en laat het vervolgens afkoelen. Ik kies ervoor de sambal niet te bakken, omdat hij zo lekker fris is. Je kunt ervoor kiezen om het ‘rauw’ te laten, kort aan te bakken in olie of de sambal te overgieten met een scheut hete olie.

De oesterzwammen ga je paneren in een nat en een droog mengsel en vervolgens frituren. Dit kun je doen in een wok of wadjan met olie of in de frituurpan. Daarna doe je een laag sambal in een grote vijzel of op een groot bord, daarop leg je de krokante oesterzwammen en daarna ga je ze pletten. Dit kan met de stamper van een vijzel of creatief met een aardappelpureestamper. Het hoeft niet volledig geplet te worden, kijk wat je zelf het lekkerst vindt.

Serveer de oesterzwam geprek met witte rijst, acar van komkommer, eventueel frisse kemangiblaadjes (citroenbasilicum), limoensap en gebakken uitjes.


Onmisbaar voor de perfecte boemboe
Inno Cuisinno - Vijzel - Graniet - Ø18 x h 11 cm

Inno Cuisinno – Vijzel – Graniet – Ø18 x h 11 cm

Ontdek pure smaken met de Inno Cuisinno Granieten Vijzel – perfect voor het malen van kruiden en specerijen. Stevig, duurzaam en geschikt voor harde ingrediënten. Voor droge en natte bereidingen – eenvoudig te reinigen zonder afwasmiddel!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indonesische oesterzwam geprek - krokante oesterzwammen met sambal Pinterest 1
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Indonesische oesterzwam geprek - krokante oesterzwammen met sambal

Indonesische oesterzwam geprek – krokante oesterzwammen met sambal

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Lunch, Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

35

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

55

minuten

Krokant gefrituurde oesterzwammen geplet in de vijzel met vers gemaakte sambal. Een geliefd en populair streetfood gerecht uit Indonesië. Serveer met witte rijst, acar van komkommer, kemangi, limoensap en gebakken uitjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de sambal
  • 6 rode pepers, grof gesneden

  • 2 rawits (optioneel)

  • 1 ui, grof gesneden

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rijpe tomaat, in parten

  • halve theelepel zout

  • 1-2 theelepels suiker

  • 1 biologische limoen (sap en rasp)

  • voor de oesterzwammen
  • 300 gram oesterzwammen

  • 500 milliliter olie

  • voor het natte mengsel
  • 200 milliliter sojayoghurt

  • 6 eetlepels aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten)

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel zout

  • mespunt witte peper

  • voor het droge mengsel
  • 120 gram bloem

  • 60 gram maïzena

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel uienpoeder

  • halve theelepel zout

  • halve theelepel witte peper

BEREIDING

  • Begin met het maken van de sambal. Snijd 6 rode pepers, 2 rawits, 1 ui, 2 tenen knoflook en 1 tomaat in grove stukken. Breng een steelpan met water aan de kook en kook dit zacht totdat je het velletje van de tomaat kunt verwijderen. Dit duurt ongeveer 7 tot 8 minuten.
  • Giet alles af en doe de alles in een hoge beker en maak er met behulp van een staafmixer een puree van. Voeg 1 tot 2 theelepels suiker, een halve theelepel zout en de rasp en sap van een limoen toe. Pureer nog een keer, proef en laat de sambal afkoelen.
  • Maak vervolgens een beslag van 200 milliliter ongezoete sojayoghurt, 6 eetlepels aquafaba, 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel zout en een mespunt witte peper. Roer dit met een garde door elkaar en zet dit even apart.
  • Zet een diep bord op een digitale keukenweegschaal en weeg 120 gram bloem en 60 gram maïzena af. Voeg 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder, een halve theelepel zout en een halve theelepel witte peper toe. Meng dit door elkaar.
  • Verwarm 450 tot 500 milliliter olie in een diep wok of gebruik een frituurpan. De olie moet ongeveer 180 graden zijn. Om te testen of de olie in de wok heet genoeg is, kun je een houten chopstick (eetstokje) in het midden van de pan in de olie houden. Komen er bubbeltjes langs het stokje naar boven, dan is de olie heet genoeg.
  • Zet alvast een bakplaat klaar met daarop een rekje of rooster waar je de oesterzwammen straks op kunt leggen en ze kunnen afkoelen.
  • Haal nu een oesterzwam door het yoghurtmengsel en daarna royaal door het bloemmengsel, zorg dat overal een laagje bloem zit en laat dit voorzichtig in de hete olie glijden. Bak de oesterzwammen 3 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) en draai ze tussentijds een paar keer om. Doe er steeds een paar in de olie, maar zorg dat de pan niet te vol wordt.
  • Als ze bruin en krokant zijn, schep je ze uit de pan en laat je ze rusten op het rekje.
  • Verdeel een royale hoeveelheid sambal op een vijzel of bord en leg hierop een paar krokante oesterzwammen. Plet ze nu met de stamper van de vijzel of met een pureestamper. Besprenkel met citroensap en serveer de oesterzwam geprek met rijst, zoetzure komkommer, kemangi en gebakken uitjes.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!