Eetspiratie » Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)
Indische maiskoekjes frikadel djagoeng

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng), een simpel recept gemaakt met ingrediënten uit je voorraadkast. Waarom een recept voor maiskoekjes? Er zijn er al zoveel! Nou, omdat ze het verdienen om in de spotlights te staan! Ook is dit een variant zonder ei, vegan maiskoekjes dus. Van zoiets eenvoudigs als mais kun je echt een heel lekker gerechtje maken. Extra lekker met een pittige chilisaus dip.

Iedereen heeft vast wel ergens achter in zijn voorraadkast een verdwaald blikje mais staan. Misschien wilde je het gebruiken voor een Mexicaans gerecht of als aanvulling in een salade. De volgende keer als je het blikje mais tegenkomt, maak dan deze frikadel djagoeng! Een ideaal gerecht om je blikje mais voor te gebruiken. Je kunt deze koekjes zowel warm als koud eten. Ze kunnen dus ook prima mee in je lunchtrommel.

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Frikadel djagoeng (ook wel perkedel djagung) genoemd is misschien wel een van de meest bekende Indische snacks. Het is lekker, goedkoop want je kunt met een blikje van 300 gram mais heel veel koekjes bakken. Maiskoekjes worden meestal gefrituurd maar kies meestal voor een ‘shallow fry’. Hiermee bedoel ik dat ik ze niet volledig frituur (onderdompel in olie) maar bak in een bodempje olie.

Je kunt maiskoekjes eten als snack/tussendoortje maar ze smaken ook prima met rijst en groente. Ook is het een mooie aanvulling voor een rijsttafel. Kinderen zullen dit ook een lekker gerechtje vinden. Een andere lekkere Indische snack zijn bloemkoolkoekjes, ook heerlijk met een dip.


Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Indische maiskoekjes (frikadel djagoeng)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.3 van 16 stemmen
Categorie: Bijgerecht, Snack, BorrelhapjeKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

20

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Met een simpel blikje mais kun je een lekkere Indische snack of borrelhapje maken. Serveer de maiskoekjes met je favoriete dipsaus. Ook lekker als bijgerecht bij een Indische maaltijd of als onderdeel van een rijsttafel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 175-200 gram bloem

  • 50 gram maïzena

  • 1 theelepel bakpoeder

  • flinke snuf zout

  • chilipoeder naar smaak

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 300 gram mais, afgespoeld en uitgelekt

  • 1 rode peper, fijngesneden

  • 1 bosui, in ringetjes gesneden

  • 250-300 milliliter koud water

  • optioneel: 2 takjes fijngehakte selderij, fijngehakt

  • partjes limoen voor erbij/chilisaus

  • ruime hoeveelheid olie om in te bakken

BEREIDING

  • Maak een beslag van 175 tot 200 gram bloem, 50 gram maïzena, water, chilipoeder naar smaak, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder en een snuf zout. Meng dit goed door elkaar. Het mag een beetje een dik mengsel zijn. Is het beslag te dik of te dun, voeg dan nog wat bloem of water toe. Zeef 1 theelepel bakpoeder boven de kom en meng dit er goed doorheen.
  • Giet 300 gram mais af en spoel de korrels even af onder de kraan. Doe de helft van de mais in het beslag. Plet de andere helft van de maiskorrels grof met een vork en voeg dit ook aan het beslag toe.
  • Snijd de peper door de helft en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Je mag ze er ook in laten als je dat lekker vindt. Hak 1 rode peper en 2 takjes selderij fijn en snijd 1 bosui in ringetjes. Doe dit ook bij het beslag. Meng dit goed door elkaar.
  • Schenk olie in een grote koekenpan, net zoveel tot de bodem bedekt is. Laat dit heet worden. Neem een juslepel of een eetlepel en schep kleine hoopjes van het beslag in de pan.
  • Laat dit bakken tot het bruin worden aan de onderkant. Spiek even en als ze bruin zijn draai je ze om met behulp van 2 spatels. Kijk uit voor spetters.
  • Als de maiskoekjes bruin en krokant zijn schep je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi met een klein beetje zout en besprenkel met limoensap. Serveer met chilisaus of sriracha.

AANTEKENINGEN

  • Vers gebakken zijn maiskoekjes natuurlijk het allerlekkerst maar restjes kun je prima bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook heel goed. Doe dan wel een bakpapiertje tussen de maiskoekjes zodat ze niet aan elkaar bevriezen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!