Griekse kipspiesjes van de barbecue, een soort saté maar dan net even anders. Je kent het misschien ook wel als souvlaki, dit is geroosterd vlees op een stokje. Voor dit recept gebruik je kip met lekkere mediterrane kruiden. Wil je de Indische sateetjes een keertje afwisselen of wil je een beetje variatie op de barbecue, dan zijn deze spiesjes een goed idee. Deze spiesjes zijn het lekkerst van de (saté) barbecue. Serveer ze gewoon op het stokje met een lekkere Griekse salade of serveer het vlees in een grote pita met tomaat, komkommer en tzatziki.
Het recept is heel eenvoudig. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten voor de marinade al in je voorraadkast staan. Maak de marinade en laat de kip hierin minimaal twee uurtjes of langer marineren. Rijg het vlees op (geweekte) satéprikkers en rooster het bruin en gaar op de (saté) barbecue. Voor een vegetarische of vegan variant gebruik je blokjes tofu, seitan of groenten (courgette, champignons, rode ui, paprika). De bereiding van het recept blijft hetzelfde alleen je vervangt de kip voor iets anders. Ook gebruik je geen honing in de marinade maar een andere zoetstof zoals bijvoorbeeld ahorn of agavesiroop.
Griekse kipspiesjes
De inspiratie voor dit recept kwam door onze vakantie naar Corfu. Met simpele kruiden, die je vaak al in huis hebt maak je de meest lekkere gerechten. Als ik aan zomerse gerechten denk dan kom ik vaak uit bij de Griekse keuken. Een heerlijke grote schaal met een Griekse salade, pita’s, tzatziki, knoflooksaus en souvlaki van de barbecue en je hebt meteen dat zomerse vakantiegevoel. Op Corfu werd de souvlaki geroosterd, de spiesjes werden daarna op een grote pita (platbrood) gelegd met stukjes komkommer, tomaat en rode ui met daarover een drizzle tzatziki. De pita werd dichtgevouwen en de stokjes eruit gehaald. Zo heb je een goed gevulde pita met heerlijke souvlaki.
Welke gerechten kun je goed combineren met deze kipspiesjes?
- een Griekse salade
- pita’s (pita broodjes)
- naan (platbrood)
- echte Griekse stifado (stoofvlees, authentiek recept van Corfu)
- Griekse salade met pita chips
- knoflooksaus
- souvlaki van varkensvlees

Spiedini Saté-bbq Bali 80
Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Griekse kipspiesjes
10
stuks15
minuten10
minuten25
minutenGriekse kipspiesjes (souvlaki) van de barbecue. Serveer de spiesjes met een lekkere salade of in een pita met groenten en frisse tzatziki.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
500 gram kipfilet of kippendijen
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
3 tenen knoflook, geraspt
2 eetlepels citroensap + 1 theelepel rasp
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel uienpoeder
1 flinke snuf zout
1 theelepel (pittig) paprikapoeder
2 theelepels honing of ahornsiroop (voor een vegan variant)
BEREIDING
- Snijd 500 gram kip in even grote blokjes en zet deze even apart. Als je de blokjes even groot snijdt, worden ze ook gelijkmatig gaar als je ze roostert.
- Maak een marinade van 6 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels balsamico azijn, 3 teentjes geraspte knoflook, 2 eetlepels citroensap en 1 theelepel rasp, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 theelepel uienpoeder, een flinke snuf zout, 1 theelepel paprikapoeder en 2 theelepels honing of ahornsiroop. Leg de stukjes kip in de marinade voor minimaal een paar uur of een nacht.
- Week de stokjes (satéprikkers) vooraf zodat ze niet verbranden op de barbecue. Rijg de kip aan de stokjes en rooster ze op een (saté)bbq of een grill rondom bruin en gaar. Blijf er wel bij, keer ze regelmatig en zorg dat ze niet verbranden.





