Eetspiratie » Geweekte chiazaden – waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben
Geweekte chiazaden waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben

Geweekte chiazaden – waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Geweekte chiazaden – waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben. Soms zijn er dingen waarvan je denkt: waarom ben ik hier niet eerder op gekomen? Elke dag probeer ik ergens in een gerecht (of een drankje) chiazaad te verwerken. Bijvoorbeeld in chiapudding, in overnight oats of chia jam. Omdat chiazaden een tijdje moeten weken, bedacht ik dat het handig was om een potje geweekte chiazaden ‘ready to go’ klaar te hebben staan in mijn koelkast.

Het idee voor de geweekte chiazaden kreeg ik tijdens onze vakantie in Frankrijk. Ik wilde namelijk chiawater maken. Chiawater is een drankje met citroen en agave waar chiazaden aan worden toegevoegd. Dit zet je in de koelkast, zodat het lekker koud kan worden en de zaden kunnen weken en opzwellen. Vervolgens heb je een verfrissend drankje dat ook nog eens voor extra vezels zorgt. Het is een handige en lekkere manier om chiazaden aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen. Wil je ook chiawater maken, lees dan eerst dit artikel. Hierin staat hoe je chiazaden op de juiste manier bereidt én consumeert.

Zet een potje chiagel in je koelkast

Chiazaden moeten eerst geweekt worden in een vloeistof voordat je ze gaat eten. Op deze manier zwellen ze op en vormen ze een gel. Deze gel kun je toevoegen aan je yoghurt, smoothie of smoothiebowl, havermout, in drankjes en aan desserts. Je kunt de zaden weken in water maar ook in sap, yoghurt of (plantaardige) melk. Het heeft even de tijd nodig om een goede gel te vormen. Zelf week ik de zaden minimaal twee uur, maar het liefst laat ik de zaden een nachtje weken.


Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Maar soms heb ik geen twee uur de tijd om te wachten tot de zaden eindelijk geweekt zijn. De oplossing is om een potje met geweekte chiazaden te ‘preppen’. Het enige wat ik doe is water met chiazaden goed mengen en het potje in de koelkast zetten. Na een paar uur (of een nacht) zijn ze goed geweekt en kan ik ze rechtstreeks uit het potje scheppen en toevoegen aan mijn ontbijt, lunch of tussendoortje, in een smoothie, in drankjes of desserts.

Deze chiagel kun je niet alleen toevoegen aan gerechten maar het is ook een handig ‘bindmiddel’ of alternatief voor ei in vegan en plantaardige bakrecepten of bijvoorbeeld pannenkoeken. De gel is in de koelkast in een afgesloten potje ongeveer tot 3 dagen houdbaar. Ik maak ook maar een kleine hoeveelheid en we maken het potje binnen een dag of 2-3 wel op.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Geweekte chiazaden waarom je dit altijd in de koelkast wil hebben Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Geweekte chiazaden – waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben

Geweekte chiazaden – waarom je dit altijd in je koelkast wil hebben

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: IngrediëntNiveau: Makkelijk
Porties

10

porties
Bereiding

5

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

5

minuten

Maak met maar twee ingrediënten chiagel en bewaar dit in een potje in de koelkast. Voeg het vervolgens toe aan bijvoorbeeld je ontbijt, lunch, smoothies, drankjes of desserts.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels chiazaad

  • 220 milliliter water

BEREIDING

  • Doe 2 eetlepels chiazaad in een glazen potje van minimaal 330 milliliter.
  • Voeg 220 milliliter water toe en roer de chiazaden met een vork goed los zodat er geen ‘klompjes’ ontstaan.
  • Sluit de deksel en schud de pot nog een keer goed zodat de zaden goed verdeeld worden.
  • Zet de pot minimaal 2 uur tot een nacht in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik. Bewaar tot 3 dagen in een afgesloten pot in de koelkast.
  • Als het potje leeg is, spoel je hem goed uit en maak je weer een nieuw voorraadje.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!