Eiwitrijke bagels in 30 minuten – airfryer of oven. Zelf bagels maken is heel eenvoudig. Voor dit recept heb je maar een paar ingrediënten nodig. De hoofdingrediënten zijn bloem en cottage cheese, ook bekend als Hüttenkäse. Van deze ‘kaassoort’ bestaat ook een plantaardige variant op basis van sojabonen en amandelen. Beide kun je gebruiken voor deze eiwitrijke bagels. Bereid ze in minder dan 30 minuten en bak ze af in de oven of airfryer.
Bagels maken is niet moeilijk. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. De meest traditionele manier is een deeg te maken, dit in bagels te vormen en ze vervolgens kort te koken in water met een beetje bakingsoda. Vervolgens bak je ze af in de oven en je hebt heerlijke bagels. Maar er is ook een andere manier, maak met bloem, cottage cheese, bakpoeder en zout simpele bagels. Bestrooi ze met je favoriete toppings en bak ze in ongeveer 20 minuutjes bruin en gaar.

Eiwitrijke bagels bakken in 30 minuten
Het lijkt een beetje op het maken van platbrood. Hierbij meng je bloem met yoghurt en van het deeg maak je de lekkerste platbroden. Bij deze bagels werkt het een beetje hetzelfde alleen in plaats van yoghurt neem je cottage cheese en vorm je het deeg in de bekende ‘bagelvorm’ namelijk, een ring met een gat erin. De (plantaardige) cottage cheese of Hüttenkäse zorgt ervoor dat deze bagels hoog zijn in eiwitten. Naast cottage cheese kun je ook andere ingrediënten gebruiken om bagels te maken.
Je kunt ze maken met:
- Griekse yoghurt
- Sojayoghurt
- Silken tofu
- Cottage cheese
Wat zo handig is van dit recept is dat je dezelfde hoeveelheid bloem als ‘natte ingrediënten’ gebruikt. Dus bijvoorbeeld 150 gram bloem op 150 gram yoghurt, silken tofu of cottage cheese maakt 2 bagels. 300 gram bloem op 300 gram ‘nat ingrediënt’ maakt 4 bagels. Bij de yoghurt en silken tofu variant is het wel aan te raden om je werkblad en je handen te ‘bebloemen’ als je de bagels gaat vormen omdat dit deeg iets plakkeriger is. Wil je iets meer vezels in je bagels? Gebruik dan volkorenmeel in plaats van bloem. De bagels zullen dan iets steviger zijn dan wanneer je alleen bloem gebruikt.
Ik gebruik voor mijn bagels graag plantaardige cottage cheese of ik maak het met mijn tofudeeg. Voor het bestrijken van de bagels kun je melk of sojamelk gebruiken. Hierdoor blijft de bagel seasoning mooi plakken. De bagels bereid je in ongeveer 10 tot 12 minuten op 180 graden in de aifryer of in 18 tot 20 minuten op 220 graden in de oven. Lekker als ontbijt, lunch of tussendoortje. Je kunt ze altijd nog even ‘oppiepen’ in de airfryer of tussen de contactgrill. Beleg een bagel met bijvoorbeeld hummus, roomkaas, geprakte avocado met tomaat, roerei of tofu scramble.




