Dan Dan noodles of Dan Dan mian is misschien wel het meest lekkere Chinese noodle gerecht dat ik ken. Het heeft alle smaken die ik lekker vind, namelijk: zoet, zout, pittig en een zuur accentje. Eén ingrediënt is onmisbaar in dit gerecht en dat is sczechuanpeper (of sichuanpeper). En als je denkt: ‘dat ingrediënt ken ik niet’. Het is gewoon te koop in de toko én de supermarkt. Genoeg reden dus om dit gerecht een keer te maken.
Er is heel veel te vertellen over dit gerecht. Het bestaat uit een aantal onderdelen en het wordt op een leuke manier geserveerd. Je maakt het ook naar je eigen smaak. De één houdt van pittig en de ander van mild. Je kunt het maken met vlees zoals gehakt (rund of varkensvlees) of kipgehakt, maar ik heb gekozen voor tempeh. Door tempeh (of zelfs tofu) te gebruiken is het gerecht volledig veganistisch dus deze noodles zijn voor iedereen aan te passen. De bereiding is precies hetzelfde, wat je ook kiest.
Dan Dan noodles
Je kunt dit gerecht op verschillende manieren maken. Ik heb een aantal manieren uitgeprobeerd en voor mezelf een handige manier gevonden. Het is een kwestie van de saus maken, het vlees of tempeh/tofu bereiden, de noodles koken en de toppings voorbereiden. Wat ik al eerder zei, de szechuanpeper is het onmisbare ingrediënt in dit gerecht. Eigenlijk is het geen peper, maar een besje of een vruchtje. Dit besje is niet pittig, maar het geeft een tintelend ‘verdovend’ effect op je tong. Dat maakt dit gerecht zo lekker en bijzonder.
Ik schreef een artikel over szechuanpeper waarin ik uitleg hoe je het gebruikt en waar je het kunt kopen. Hier kun je het artikel bekijken.
Naast deze peper zit er ook chili olie in dit gerecht, dit is het tweede belangrijke ingrediënt. Chili olie maak je heel makkelijk zelf (kijk hier voor mijn recept) maar je kunt dit ook kopen in de toko en de supermarkt. Eerlijk gezegd vind ik mijn eigen chili olie het lekkerst voor deze noodles. Dat heb ik zelf voor jullie uitgetest!
De saus voor de Dan Dan noedels maak je naar eigen smaak. Dit recept is voor twee personen. Voor meer porties verdubbel je de ingrediënten. Het belangrijkst is om de saus steeds te proeven en aan te passen naar je eigen smaak. Ik houd bijvoorbeeld van pittig dus gebruik ik minder suiker en meer chili olie. Mijn jongste wil de saus liever niet te pittig dus maak ik de basissaus mild en voeg ik aan mijn eigen kom meer chili olie toe. Iedereen heeft een persoonlijke smaak. Maak de saus zoals jij hem lekker vindt.
Deze noodles serveer je in een diepe kom. De saus schenk je op de bodem en daarop leg je de warme gekookte noodles. Hierop komen de toppings, het vlees of tofu of tempeh, het groen (bosui en paksoi) en de geroosterde pinda’s. Je serveert het direct en aan tafel mengt iedereen zijn eigen noodles door elkaar. Dit gerecht eet het allerlekkerst met stokjes.
Koekenpan Ø 32cm – Inductie – Anti-Aanbak – Alle Warmtebronnen – PTFE en PFAS vrij
Koekenpan Ø 32 cm – Inductie, anti-aanbak en PFAS-vrij. Perfect voor gezond bakken tot 400 °C. Aluminium pan met krasbestendige keramische coating en ergonomische koudgreep. Geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Dan Dan noodles
2
porties15
minuten15
minuten40
minutenDan Dan noodles, het allerlekkerste Chinese gerecht met noedels. Maak een saus met heerlijke Aziatische smaakmakers. Een onmisbaar ingrediënt in dit gerecht is szechuanpeper, dit geeft de saus zijn bijzondere smaak.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
- voor de saus
2 eetlepels tahin (sesampasta)
2 theelepels pindakaas of notenpasta
3-4 eetlepels pittige chili olie (of meer/minder naar smaak)
1-2 eetlepels suiker
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel (zwarte) azijn of rijstazijn
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel gemalen szechuanpeper
- overig
1 theelepel vers gerapte gember
2 tenen knoflook, geraspt
2 eetlepels sojasaus
half blok tempeh (125 gram)
2 porties spaghetti of noedels (ongeveer 80 gram per persoon)
2 eetlepels geroosterde pinda’s
1 stronk paksoi (het groen)
2 bosuitjes
1,5 eetlepel olie (zonnebloemolie of avocado olie)
50-100 milliliter kookwater van de pasta
BEREIDING
- Begin met het roosteren van 1 theelepel szechuanpeper. Rooster het kort in een pannetje voor 1 minuut tot het begint te geuren. Maal het fijn in bijvoorbeeld een vijzel of met de achterkant van een lepel en haal het eventueel door een zeefje. Of gebruik szechuanpeper kant-en-klaar uit een molentje, da is ook een optie. Zet dit apart tot gebruik.
- Meng 2 eetlepels tahin, 2 theelepels pindakaas of notenpasta, 3 tot 4 eetlepels chili olie, 1 tot 2 theelepels suiker, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel azijn, de szechuanpeper en 2 teentjes fijngehakte knoflook met elkaar en proef. Dit is de saus voor de noedels. Je kunt deze nu nog aanpassen naar je persoonlijke smaak. Deze saus hoeft niet opgewarmd te worden. Zet even apart tot gebruik.
- Rasp nu 1 theelepel gember de de twee overige tenen knoflook. Verkruimel de tempeh met je handen en snijd er met een mes doorheen zodat het fijne kruimels worden.
- Zet alvast een pan water op het vuur om de noedels straks in te koken. Ondertussen bereid je de tempeh.
- Verhit 1,5 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hier de gember en knoflook in aan. Voeg vervolgens de tempehkruimels toe en bak deze bruin en krokant. Als de tempeh verkleurd is voeg je 2 eetlepels sojasaus toe. Schep dit goed om tot alle tempeh bedekt is. Zet het vuur uit en zet apart tot gebruik.
- Rooster de pinda’s en hak deze fijn. Snijd de bosui in ringetjes.
- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Bij de laatste 2 minuten van de kooktijd voeg je het groen van de paksoi aan het kookwater toe. Schep ongeveer 50 tot 100 milliliter van het kookwater uit de pan en voeg deze bij de saus. Roer dit goed door elkaar.
- Verdeel de saus over de kommen. Giet de warme noedels af en leg deze direct op de saus. Leg er wat van de paksoi op en schep er een royale hoeveelheid gebakken tempeh of vlees op.
- Maak het af met de geroosterde pinda’s en ringetjes bosui. Serveer direct en meng de warme noedels door de saus.
AANTEKENINGEN
- Er zijn zoveel lekkere verassende gerechten met noedels! Een ander lekker recept is deze Thaise romige pompoencurry met noedels. Een romige kruidige curry met een heerlijke pompoensaus en noedels. Bekijk hier het recept.



