Bleekselderij recept – Koreaanse banchan met knoflook en sesam. Ik blijf het gewoon proberen: lekkere bleekselderij recepten online zetten en hopen meer mensen enthousiast te maken voor deze groente. Bleekselderij is niet voor iedereen, maar het is toch bijzonder dat één van de meest bekeken recepten op Eetspiratie de gewokte bleekselderij met knoflook is! Deze Koreaanse banchan is minstens zo lekker en heel eenvoudig te maken.
Een banchan is een Koreaans bijgerecht en er zijn er eindeloos veel. Denk aan gestoomde groenten (namul), groentepannenkoekjes (jeon), gebakken groenten (bokkeum), gestoofde groenten (jorim), pickles en kimchi.
Ik ben gek op dit soort simpele gerechtjes die je serveert met rijst, noedels of soep. De smaken die vaak terugkomen in ‘namul’ zijn sesamolie en knoflook, precies wat ik lekker vind. Dit bleekselderijrecept, selleri namul, is eenvoudig te maken en heerlijk met rijst. Eerder maakte ik een versie met spinazie, sigeumchi namul, één van mijn favoriete groentegerechten. Namul bestaat uit gestoomde, gekookte of rauwe groenten die op smaak worden gebracht met sesamolie, knoflook, zout en soms gochugaru (Koreaanse chilivlokken).
Koreaans recept met bleekselderij
Niet iedereen wordt enthousiast bij de gedachte aan bleekselderij. Maar stiekem eet je meer bleekselderij dan je denkt. Het zit namelijk in allerlei gerechten en waarschijnlijk heb je dat niet eens door. Van ragu Bolognese, tot groentesoep en zelfs in lasagne. Bleekselderij is samen met wortel en ui een belangrijke basis voor veel gerechten. Deze groentecombinatie wordt ook wel soffrito genoemd. Deze soffrito heb ik standaard in mijn vriezer liggen. Op deze manier scheelt het me een hoop snijwerk en bespaart het tijd. In dit artikel leg ik precies uit hoe ik dit doe.
Dit recept is goed voor 4 kleine porties, als bijgerecht of 2 grote porties. Je eet het als bijgerechtje samen met rijst, gecombineerd met andere groenten, kip, vlees, vis of tofu. Ook lekker bij hotpot als groentegerechtje. Dit bleekselderij gerecht is fris, licht en crunchy want het heeft een lekkere bite. De smaak is kruidig en nootachtig door de sesamzaadjes. De sesamolie en knoflook geven het die typische Aziatische smaak.




