Eetspiratie » Bleekselderij recept – Koreaanse banchan met knoflook en sesam
Bleekselderij recept Koreaanse banchan met knoflook en sesam

Bleekselderij recept – Koreaanse banchan met knoflook en sesam

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Bleekselderij recept – Koreaanse banchan met knoflook en sesam. Ik blijf het gewoon proberen: lekkere bleekselderij recepten online zetten en hopen meer mensen enthousiast te maken voor deze groente. Bleekselderij is niet voor iedereen, maar het is toch bijzonder dat één van de meest bekeken recepten op Eetspiratie de gewokte bleekselderij met knoflook is! Deze Koreaanse banchan is minstens zo lekker en heel eenvoudig te maken.

Een banchan is een Koreaans bijgerecht en er zijn er eindeloos veel. Denk aan gestoomde groenten (namul), groentepannenkoekjes (jeon), gebakken groenten (bokkeum), gestoofde groenten (jorim), pickles en kimchi.

Ik ben gek op dit soort simpele gerechtjes die je serveert met rijst, noedels of soep. De smaken die vaak terugkomen in ‘namul’ zijn sesamolie en knoflook, precies wat ik lekker vind. Dit bleekselderijrecept, selleri namul, is eenvoudig te maken en heerlijk met rijst. Eerder maakte ik een versie met spinazie, sigeumchi namul, één van mijn favoriete groentegerechten. Namul bestaat uit gestoomde, gekookte of rauwe groenten die op smaak worden gebracht met sesamolie, knoflook, zout en soms gochugaru (Koreaanse chilivlokken).

Koreaans recept met bleekselderij

Niet iedereen wordt enthousiast bij de gedachte aan bleekselderij. Maar stiekem eet je meer bleekselderij dan je denkt. Het zit namelijk in allerlei gerechten en waarschijnlijk heb je dat niet eens door. Van ragu Bolognese, tot groentesoep en zelfs in lasagne. Bleekselderij is samen met wortel en ui een belangrijke basis voor veel gerechten. Deze groentecombinatie wordt ook wel soffrito genoemd. Deze soffrito heb ik standaard in mijn vriezer liggen. Op deze manier scheelt het me een hoop snijwerk en bespaart het tijd. In dit artikel leg ik precies uit hoe ik dit doe.


Deegschraper Hendi - RVS - 150 x 110mm - Deegsteker

Deegschraper Hendi – RVS – 150 x 110mm – Deegsteker

Een deegschraper is niet alleen handig bij bakrecepten, maar ook om grote hoeveelheden gesneden groenten in één keer op te scheppen.

Dit recept is goed voor 4 kleine porties, als bijgerecht of 2 grote porties. Je eet het als bijgerechtje samen met rijst, gecombineerd met andere groenten, kip, vlees, vis of tofu. Ook lekker bij hotpot als groentegerechtje. Dit bleekselderij gerecht is fris, licht en crunchy want het heeft een lekkere bite. De smaak is kruidig en nootachtig door de sesamzaadjes. De sesamolie en knoflook geven het die typische Aziatische smaak.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bleekselderij recept Koreaanse banchan met knoflook en sesam Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Bleekselderij recept - Koreaanse banchan met knoflook en sesam

Bleekselderij recept – Koreaanse banchan met knoflook en sesam

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: BijgerechtKeuken: KoreaansNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

14

minuten
Kooktijd

1

minuut
Totale tijd

15

minuten

Koreaanse banchan (bijgerecht) met bleekselderij en knoflook. Een snel en makkelijk recept dat je serveert met rijst en andere gerechtjes. Dit bleekselderij gerecht is, fris, licht en knapperig.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 200-250 gram bleekselderij

  • halve theelepel bruine suiker of rietsuiker

  • 1 teen knoflook

  • 1 theelepel sesamolie

  • mespunt witte peper

  • 1 theelepel sesamzaad

  • 1 snufje gedroogde chilivlokken

  • halve theelepel zout + een extra snufje

BEREIDING

  • Snijd het kontje en de topjes van de stronk bleekselderij. Verwijder eventuele bladeren. Was de stengels goed onder de kraan en dep ze droog. Vervolgens snijd je de stengels in schuine stukken. Zet dit even apart.
  • In en kom doe je een halve theelepel suiker, rasp hierboven 1 teen knoflook, voeg 1 theelepel sesamolie toe en een mespunt witte peper. Roer dit met een theelepeltje tot een pasta. Zet ook dit apart.
  • Breng 1 tot 1,5 liter water met een halve theelepel zout aan de kook. Als het water kookt, doe je de bleekselderij erin voor 1 minuut. Daarna giet je het kookwater door een zeef of vergiet en vang je de bleekselderij op. Spoel dit direct af met koud water. Laat het even uitlekken en schud het overtollige vocht eraf.
  • Doe de geblancheerde bleekselderij in de kom bij de pasta van stap 2. Meng dit nu met de hand of 2 lepels goed door elkaar.
  • Maal 1 theelepel sesamzaadjes fijn samen met een snufje gedroogde chilivlokken in een vijzel. Als je geen vijzel hebt, strooi je ze er gewoon in zijn geheel over de bleekselderij heen. Breng de bleekselderij op smaak met een snufje zout.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!