Koreaans bijgerecht – spinazie met knoflook en sesam (sigeumchi-namul). Een lekker en simpel gerecht van geblancheerde spinazie, die op smaak wordt gebracht met onder andere sojasaus en sesamolie. Heerlijk bij rijst, maar ik at het ook op geroosterd brood met (tofu) ei. Je eet het als koud bijgerecht en het is ook lekker lekker als een salade op zichzelf. Een verrassende manier om spinazie te eten.
Dit soort simpele smaakvolle groentegerechten zijn bij mij echt favoriet. Met zo min mogelijk ingrediënten, iets heel lekkers maken. Je kunt dit gerecht met verschillende soorten groene bladgroenten maken. Snijbiet, boerenkool, paksoi of rucola dit zijn hier allemaal voor geschikt. Je hebt er wel een redelijke hoeveelheid van nodig, want het slinkt enorm. Persoonlijk kan ik de hoeveelheid van dit recept makkelijk in mijn eentje op. Ik ben nu eenmaal gek op groenten. Het is een portie voor 2 personen of 4 kleinere porties als bijgerechtje. Wil je een grotere hoeveelheid maken, verdubbel dan de ingrediënten.
Koreaans bijgerecht – spinazie met knoflook en sesam
Ik ben altijd op zoek naar manieren om groenten lekker te bereiden en dit gerecht past precies in mijn straatje. Je moet wel een beetje een knoflookliefhebber zijn, maar het is zo simpel en heel smaakvol. Sesamolie is ook een van mijn favoriete smaakmakers. Ik gebruik het bijna dagelijks. Het geeft gerechten een nootachtige diepe Oosterse smaak. Deze olie gebruik je niet om iets in te bakken, maar je voegt dit later toe aan je gerecht om het op smaak te brengen. Ik koop sesamolie bij de toko of supermarkt. Kies voor geroosterde sesamolie en lees altijd even het etiket. Het enige ingrediënt hoort sesamolie te zijn zonder andere toevoegingen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Koreaans bijgerecht – spinazie met knoflook en sesam
2 – 4
porties15
minutenKoreaans bijgerecht – spinazie met knoflook en sesam (sigeumchi-namul).
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 gram verse spinazie (1 zak)
1 teen knoflook fijngehakt
1 – 1,5 eetlepel sojasaus
1 theelepel sesamolie (of meer naar smaak)
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
snufje zout
1 liter water
BEREIDING
- Was de spinazie onder de kraan. Breng 1 liter water met een snufje zout aan de kook.
- Blancheer de spinazie voor ongeveer 1 tot 2 minuten in het kokende water.
- Giet de spinazie af in een vergiet en spoel het goed koud af onder de kraan.
- Knijp de spinazie met je handen tot een bal en knijp het overtollige vocht eruit. Je hebt nu een compacte bol spinazie.
- Snijd met een mes nu de bol doormidden en nogmaals tot je vier stukken krijgt.
- Doe de spinazie in een schaal. Hak de teen knoflook zo fijn mogelijk en voeg deze aan de spinazie toe samen met 1 tot 1,5 eetlepel sojasaus en 1 theelepel sesamolie. Meng met je handen (gebruik eventueel keukenhandschoentjes) alles goed door elkaar en maak de spinazie een beetje ‘los’.
- Bestrooi de spinazie met sesamzaadjes. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig eventueel extra sesamolie of sojasaus toe.
- Serveer het als bijgerecht of combineer het met rijst en norivellen of zoals ik met een boterham met (tofu) ei.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Courgette pannenkoekjes met sojadipsaus
- Thaise salade met tonijn
- Handige ingrediënten om gerechten snel op smaak te brengen
- Sesam dadelpasta
- Knapperige tofu nuggets met panko en sesam
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.