Eetspiratie » Basis tomatensaus voor pasta
Basis tomatensaus voor pasta

Basis tomatensaus voor pasta

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Basis tomatensaus voor pasta, hoe maak je dat? Je hoeft helemaal geen kant en klare tomatensaus te kopen. Je maakt deze heel eenvoudig zelf met verse ingrediënten en de lekkerste gepureerde tomaten die je kunt vinden. Dit recept is een basis, dus ben creatief en maak deze saus naar je eigen smaak.

Wij eten minstens een keer per week een pasta gerecht. Soms is dat pasta met tomatensaus of gnocchi met groene pesto of een snelle pasta met knoflook en krokant broodkruim. Deze saus is ook geschikt voor macaroni en zelfs als saus voor lasagne. Maak een grote voorraad en vries een gedeelte in. Zo heb je altijd een saus bij de hand waar je snel iets lekkers mee kunt maken.

Basis tomatensaus voor pasta

Voor deze saus gebruik ik geen verse tomaten maar gepureerde tomaten (polpa) uit blik. Deze tomaten zijn veel zoeter en smaakvoller dan verse tomaten. Als ik verse tomaten zou gebruiken dan zou ik kiezen voor pomodori tomaten, vleestomaten of roma tomaten. De tomaten kun je ook eerst in de oven roosteren voor nog meer smaak. De basis voor een tomatensaus is eigenlijk altijd, ui, knoflook, bleekselderij en wortel. Als je deze ingrediënten gebruikt dan kan je saus niet mislukken. Je kunt ervoor kiezen om de sofritto (wortel, bleekselderij, ui) helemaal fijn te hakken of grof te laten voor wat meer bite.

Deze tomatensaus is veganistisch maar wil je er vlees aan toevoegen dan kan dat natuurlijk prima. Bruine gekookte linzen zijn ook een lekkere toevoeging aan deze saus. Je kunt er alle kanten mee op. Heb je wat meer tijd dan kun je met deze saus een lekkere tagliatelle met ragu Bolognese maken.


Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Basis tomatensaus voor pasta Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Basis tomatensaus voor pasta

Basis tomatensaus voor pasta

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 4 stemmen
Categorie: Ingrediënt, SausKeuken: ItaliaansNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een simpel basisrecept voor tomatensaus. Gebruik de saus om te serveren bij pasta, als basis voor een lasagne of maak er een heerlijke ragu Bolognese van.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 750 milliliter gepureerde tomaten (passata of polpa)

  • 1 winterpeen, grof gesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grof gesneden

  • 1 ui, grof gesneden

  • 2-3 tenen knoflook

  • snufje chilivlokken

  • 2 eetlepels gedroogde oregano

  • 1-2 eetlepels balsamico azijn

  • 1 theelepel suiker of meer naar smaak

  • 1 theelepel gedroogde basilicum of een aantal verse blaadjes

  • 1 eetlepel olijfolie

  • zout en peper

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 verkruimeld bouillonblokje

  • 1 mespunt of meer (vers geraspte) nootmuskaat

BEREIDING

  • Snijd 1 winterpeen, 2 stengels bleekselderij en 1 ui in grove stukken. Hak deze fijn, samen met 2 tenen knoflook, in een hakmolentje of foodprocessor. Je kunt er ook voor kiezen om alles met een mes heel fijn te snijden.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit dit mengsel aan, samen met een snufje zout voor 5 tot 7 minuten. Als het mengsel een beetje aanbakt, voeg je 1 eetlepel water toe.
  • Voeg vervolgens 2 eetlepels gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde basilicum, een snufje gedroogde chilivlokken, 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) en een snuf zout en peper toe. Bak dit samen met het groentemengsel aan.
  • Schenk er 750 milliliter gepureerde tomaten bij. Breng de saus op smaak met 1 theelepel suiker, 1 tot 2 eetlepels Balsamico azijn en 1 mespunt versgeraspte nootmuskaat. Laat dit ongeveer 15 minuten pruttelen op een middelhoog vuur.
  • Proef de saus en breng hem eventueel naar eigen inzicht op smaak.

AANTEKENINGEN

  • Ik hou zelf van een lekkere pittige saus dus ik voeg er altijd een beetje van mijn zelfgemaakte chili olie aan toe. Bekijk hier het recept.
  • De saus kun je tot 3 dagen bewaren in de koelkast of vries het in. Het blijft in de vriezer 3-6 maanden goed.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!