Afrikaanse pindastoof, een verrassende verwarmende curry met aardappel en pinda’s. Van deze combinatie heb je misschien nog nooit gehoord. Maar geloof me, het is echt heel erg lekker. Pindasaus met gekookte aardappel is ook een onderdeel van gado gado en die combinatie is overheerlijk. Deze pindastoof heeft er iets weg van qua smaak. Je eet het met rijst, groenten en/of een frisse salade.
Normaal gesproken wordt dit stoofgerecht gemaakt met zoete aardappel. Ik heb het gemaakt met de ‘gewone’ aardappel en dat werkt prima. Het komt dichtbij de smaak van gado gado en de zoete aardappel maakt het gerecht – zoals de naam al doet vermoeden – zoet. Maar kies de aardappel die je zelf het lekkerst vindt. Je zou zelfs pompoen kunnen gebruiken voor dit recept. Om de stoof lekker romig te maken, ga je er op het laatst nog even met een pureestamper doorheen. Dit geeft de stoof een heerlijke textuur.

Afrikaanse pindastoof
Dit gerecht smaakt door de komijn echt naar een curry. De pindakaas geeft het een lekkere volle, romige en hartige smaak. Lekker met rijst maar het smaakt ook prima met een stukje brood. Ik maakte er een simpele salade bij. Maar wat ik onmisbaar vind bij dit recept is een pickle. Ik maakte er ingelegde rode ui bij. Dit gaf een beetje frisheid naast die kruidige smaak van de curry. Ook is het gebruikelijk om er iets van bladgroen doorheen te mengen, maar dit hoeft niet perse. Net voor het opdienen kun je door de warme stoof een handje spinazie, boerenkool of palmkool mengen. Door de warmte slinkt dit heel snel. Het geeft je gerecht kleur. Ik at er rucola bij, de nootachtige smaak is een lekkere toevoeging. Voor extra pit kun je er sriracha of sambal bij serveren.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Afrikaanse pindastoof
4
porties15
minuten30
minuten45
minutenEen verrassende verwarmende Afrikaanse curry met aardappel en pinda’s. Serveer met rijst en een lekkere groene bladgroente zoals rucola of spinazie. Lekker met een beetje sriracha of chili olie en een topping van geroosterde pinda’s.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
2 grote uien
4 aardappels in blokjes (ongeveer 500 gram)
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel gember, fijngehakt
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels pindakaas (zonder toevoegingen)
650-700 milliliter water
1 eetlepel groentebouillon of een bouillonblokje
1 eetlepel citroensap
zout naar smaak
halve theelepel zwarte peper
naar smaak: rauwe boerenkool/spinazie/palmkool
halve eetlepel olie
2 eetlepels geroosterde pinda’s
BEREIDING
- Snijd 500 aardappels in blokjes en zet ze even apart. Snipper de ui en hak 3 tenen knoflook en 1 theelepel gember fijn. Verhit een halve eetlepel olie in een diepe pan en fruit hierin de ui aan tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze mee aan.
- Voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe en bak deze mee samen met 1 theelepel komijn en 1 theelepel koriander. Schenk er een scheutje water bij zodat het niet aanbakt.
- Doe de aardappels in de pan en bak ze mee aan. Voeg ook een snufje zout toe en schep alles goed om. Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 verkruimeld bouillonblokje) toe. Schenk er 600 milliliter water op en voeg 2 eetlepels pindakaas toe.
- Roer alles los tot de pindakaas opgelost is. Laat dit nu op een zacht vuurtje sudderen tot de saus is ingekookt en de aardappels gaar en zacht zijn. Rooster ondertussen de pinda’s en hak ze fijn.
- Als de aardappels volledig zacht zijn, ga je met een pureestamper door de pan tot alles ‘grof’ gestampt is. Hierdoor dikt de stoof in. Als het te dik is voeg je nog een beetje extra water toe.
- Breng de stoof op smaak met een halve theelepel zwarte peper en 1 eetlepel citroensap. Als laatste voeg je het bladgroen toe. Als dit is geslonken, is de stoof klaar. Serveer met rijst of brood, groenten en/of een salade. Maak er lekkere pickle bij van komkommer of rode ui. Garneer met de geroosterde pinda’s.



