Zoete aardappel met ahornsiroop en kaneel, een heerlijk en verrassend gerecht. Gebakken aardappeltjes zijn hét ideale bijgerecht. Lekker met knoflook, kruiden en een krokant korstje. Dit gerecht is totaal het tegenovergestelde, zoete geroosterde aardappelblokjes uit de oven, maar met een vleugje kaneel. Goed te combineren met allerlei gerechten en eenvoudig te bereiden in de oven.
In Amerika wordt dit aardappelgerecht ‘maple roasted sweet potatoes’ genoemd. De maple staat voor maple syrup – oftewel ahornsiroop – waarmee de aardappels worden gezoet. Deze geroosterde aardappelblokjes worden vaak geserveerd tijdens feestdagen zoals kerst of Thanksgiving. Het is een lekker gerecht met herfstige/winterse smaken. Ook heerlijk bij Mexicaans getinte gerechten, zoals bijvoorbeeld een burrito bowl of carnitas.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Zoete aardappel uit de oven
Ik ben gek op zoete aardappel. Ze zijn veelzijdig, lekker en gezond. Je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee maken. Heerlijk in soepen, curry’s, stoofschotels en dus ook gebakken in de oven. Maak er blokjes of frietjes van of pof ze en serveer met lekkere toppings. Meestal heb je aan twee grote zoete aardappelen genoeg voor vier personen, want sommige exemplaren zijn vrij groot. Voor dit recept gebruik je de oranje zoete aardappel. Er zijn ook paarse en witte varianten verkrijgbaar. Deze vind je bij de groenteboer of de toko.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoete aardappel met ahornsiroop en kaneel
4
porties10
minuten30
minuten40
minutenZoete geroosterde aardappelblokjes uit de oven met een vleugje kaneel, knoflook en ahornsiroop. Een heerlijk bijgerecht dat vaak geserveerd wordt in de herfst/winter en met de feestdagen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
1 kilo (oranje) zoete aardappel met schil, in blokjes gesneden
2-3 eetlepels neutrale olie
3 eetlepels ahornsiroop
1,5 theelepel ceylon kaneel
halve theelepel knoflookpoeder
2 takjes tijm
zout
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Meng in een kommetje 2 tot 3 eetlepels olie, 3 eetlepels ahornsiroop, 1,5 theelepel ceylon kaneel en een halve theelepel knoflookpoeder. Roer dit tot een marinade. Zet apart tot gebruik.
- Was 1 kilo zoete aardappels en boen ze goed schoon. Snijd ze in kleine ongeveer even grote blokjes. Doe de blokjes in een ruime schaal. Schenk de marinade over de zoete aardappel en meng dit met de hand goed door elkaar zodat elk blokje bedekt is. Gebruik eventueel keukenhandschoenen hiervoor.
- Verdeel de aardappelblokjes over de bakplaat. Leg de takjes tijm ertussen en bak ze in ongeveer 30 minuten bruin. Ze worden niet krokant in de oven, maar lekker gebakken met een zoet laagje van buiten en zacht van binnen.
- Schep tijdens het bakken de blokjes een keertje om, zodat ze rondom bruin worden. Bestrooi met een snufje zout en serveer direct.



