Eetspiratie » Zelf maken – pitabroodjes
Boekweit pitabroodjes

Zelf maken – pitabroodjes

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zelf maken – pitabroodjes, een lekker en makkelijk recept. Wie is er nu niet gek op versgebakken brood? Van een paar simpele ingrediënten iets heel erg lekkers maken, ik blijf het fascinerend vinden! Deze pitabroodjes zijn heerlijk om te vullen, te beleggen en om mee te dippen. Bak ze in de koekenpan of oven.

Hier thuis zijn we gek op pitabroodjes. Je maakt er heerlijke pitatosti’s, pitapizza’s en zelfs krokante pita chipjes van. Ze zijn uiteraard perfect om te vullen met falafel, reepjes gebakken oesterzwammen of een kikkererwtensalade. Deze kleine ronde broodjes zijn lekker, veelzijdig en je kunt ze bij allerlei gerechten serveren. Zelf eet ik ze graag bij soep of ik dip stukjes in hummus, muhammara of labneh.

Pitabroodjes recept, maak ze zelf

Voor het maken van pitabrood wordt meestal standaard witte bloem gebruikt. Wil je toch iets meer vezels toevoegen, neem dan de helft bloem en de helft volkorenmeel. De broodjes zijn dan ietsjes ‘zwaarder’, nog steeds luchtig maar met een beetje meer vezels.

Het deeg verdeel je na het rijzen in 8 stukjes, zo worden je broodjes ongeveer even groot. Wat ik meestal doe is na het rijzen de deegbal wegen op mijn digitale keukenweegschaal en dat getal (in dit geval) delen door 8. Zo zie je hoeveel elk deegballetje moet wegen om ongeveer even grote broodjes te maken. En heb je hier helemaal geen tijd voor, dan verdeel je het deeg op het oog in 8 stukjes, dat kan ook prima.


Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Pita’s kun je zowel bakken in een koekenpan, als in de oven. Bij bereiding in de oven is het belangrijk dat je bakplaat heet is. Het handige van de oven is dat je de broodjes in ongeveer 5 tot 7 minuten allemaal tegelijk kunt bakken. In een droge hete koekenpan gaat het ook prima, alleen bak je ze dan één voor één. Het bakken kost ongeveer 1 tot 2 minuten per kant.

Simpele pitabroodjes

Simpele pitabroodjes

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, Lunch, Borrelhapje, IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

8

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Rijstijd

1

uur 

15

minuten
Oventijd

5

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Maak met bloem, water en gist heerlijke pitabroodjes in de oven of koekenpan. Heerlijk om te vullen met falafel, beleg ze als een pizza of maak er krokante pita chipjes van. Lekker bij een dip zoals hummus of muhmmara.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram bloem

  • 320 milliliter lauwwarm water

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • 1 theelepel suiker of agavesiroop

  • 1,5 theelepel zout

BEREIDING

  • Doe in een grote kom of in de kom van je keukenmachine 320 milliliter lauwwarm water met 1 theelepel suiker of agavesiroop en 7 gram gist. Roer dit mengsel met een vork en dek de kom even af. Laat dit 5 tot 10 minuten staan tot het mengsel een schuimlaagje bovenop krijgt.
  • Voeg vervolgens 500 gram bloem en 1,5 theelepel zout toe. Kneed dit met de hand of met behulp van een keukenmachine tot een deegbal. Is het deeg nog te plakkerig, kneed het dan nog iets langer.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en zet dit op een warme plek in huis zodat het deeg kan verdubbelen.
  • Na een uur is het deeg in volume verdubbeld. Sla het lucht uit het deeg en stort het op een bebloemd werkoppervlak zoals een houten snijplank. Verdeel het deeg in 8 stukjes van ongeveer 90 tot 100 gram per stuk. Weeg dit eventueel af met een digitale keukenweegschaal.
  • Draai er 8 bolletjes van en laat deze 15 minuten rusten onder een theedoek.
  • Rol elk bolletje ui in een rondje van ongeveer 15 centimeter doorsnede. Verwarm de oven voor op 230 graden met de bakplaat erin zodat deze goed heet wordt. Haal de bakplaat eruit en leg de deegrondjes erop. Bak ze in ongeveer 5 tot 7 minuten gaar. Of bak ze één voor één in een hete droge koekenpan, 1 tot 2 minuten per kant. Dek ze na het bakken af met een theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!