Zelf maken – pitabroodjes, een lekker en makkelijk recept. Wie is er nu niet gek op versgebakken brood? Van een paar simpele ingrediënten iets heel erg lekkers maken, ik blijf het fascinerend vinden! Deze pitabroodjes zijn heerlijk om te vullen, te beleggen en om mee te dippen. Bak ze in de koekenpan of oven.
Hier thuis zijn we gek op pitabroodjes. Je maakt er heerlijke pitatosti’s, pitapizza’s en zelfs krokante pita chipjes van. Ze zijn uiteraard perfect om te vullen met falafel, reepjes gebakken oesterzwammen of een kikkererwtensalade. Deze kleine ronde broodjes zijn lekker, veelzijdig en je kunt ze bij allerlei gerechten serveren. Zelf eet ik ze graag bij soep of ik dip stukjes in hummus, muhammara of labneh.
Pitabroodjes recept, maak ze zelf
Voor het maken van pitabrood wordt meestal standaard witte bloem gebruikt. Wil je toch iets meer vezels toevoegen, neem dan de helft bloem en de helft volkorenmeel. De broodjes zijn dan ietsjes ‘zwaarder’, nog steeds luchtig maar met een beetje meer vezels.
Het deeg verdeel je na het rijzen in 8 stukjes, zo worden je broodjes ongeveer even groot. Wat ik meestal doe is na het rijzen de deegbal wegen op mijn digitale keukenweegschaal en dat getal (in dit geval) delen door 8. Zo zie je hoeveel elk deegballetje moet wegen om ongeveer even grote broodjes te maken. En heb je hier helemaal geen tijd voor, dan verdeel je het deeg op het oog in 8 stukjes, dat kan ook prima.

Pita’s kun je zowel bakken in een koekenpan, als in de oven. Bij bereiding in de oven is het belangrijk dat je bakplaat heet is. Het handige van de oven is dat je de broodjes in ongeveer 5 tot 7 minuten allemaal tegelijk kunt bakken. In een droge hete koekenpan gaat het ook prima, alleen bak je ze dan één voor één. Het bakken kost ongeveer 1 tot 2 minuten per kant.