Eetspiratie » Woksaus met zwarte peper en knoflook
Woksaus met zwarte peper en knoflook

Woksaus met zwarte peper en knoflook

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Woksaus met zwarte peper en knoflook, een lekkere pittige saus om groenten en/of vlees in te ‘wokken’. Er zijn ontzettend veel woksauzen te koop in de supermarkt, maar je kunt zo’n saus ook heel eenvoudig zelf maken. Loop de ingrediënten in je voorraadkast eens na. Waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in huis. Het is daarom zonde om iets te gaan kopen als je het al in huis hebt. En het maken is simpel, het is een kwestie van ingrediënten mengen en toevoegen aan je gerecht.

Je kunt deze woksaus nog voor meer doeleinden gebruiken. Het is een prima marinade voor vlees, kip of tofu. Maar het is ook een verrassende dip voor springrolls, dumplings of loempia’s. Het is ook een lekkere glaze bij gegrilde aubergine of courgette. Je kunt er dus meer mee doen dan alleen wokken.

Zelfgemaakte woksaus

Dit woksaus recept is geïnspireerd op een gerecht van Ottolenghi, black pepper tofu. Pittige blokjes tofu uit de wok met paprika en een heerlijke spicy saus. Omdat het ontzettend lekker was heb ik de saus hier en daar wat aangepast zodat het ook makkelijk te gebruiken is bij andere wokgerechten. Je hoeft je dus niet te beperken tot alleen het tofu gerecht maar je kunt het gebruiken bij allerlei groenten, vlees, kip en zelfs allerlei paddenstoelen. Als je een dubbele hoeveelheid maakt heb je voldoende voor twee gerechten. Het is in een glazen pot een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Deze saus (een aangepaste versie) heb ik bijvoorbeeld gebruikt in mijn recept voor kip met zwarte peper en noedels uit de slowcooker. Dit is een manier waarop je de saus nog meer kunt gebruiken. Bekijk hier het recept.


Weckpot 500ml - 6 stuks

Weckpot 500ml – 6 stuks

Weckpot 500ml (6 stuks) met ring en beugelsluiting. Ideaal voor het conserveren van jam, sambal, noten en meer. Luchtdicht afsluitbaar met rubberen ring en RVS beugel.

Woksaus met zwarte peper en knoflook

Woksaus met zwarte peper en knoflook

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 van 19 stemmen
Categorie: SausKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

(100 milliliter)
Bereiding

5

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

5

minuten

Een simpele woksaus geïnspireerd op een recept van Ottolenghi met sojasaus en zwarte peper.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel vers gemalen zwarte peper

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel hoisinsaus

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 1-2 eetlepels honing of ahornsiroop

  • 1 eetlepel azijn

  • optioneel: 1 theelepel maizena + 2 eetlepels water

BEREIDING

  • Neem een glazen pot en doe hierin, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel versgemalen zwarte peper, 4 eetlepels ketjap manis, 1 eetlepel hoisinsaus, 2 tenen knoflook geraspt, 1 tot 2 eetlepels honing (of ahornsiroop) en 1 eetlepel azijn.
  • Als je de saus wilt gebruiken bak je eerst vlees, kip of een andere eiwitbron naar keuze aan in een wok. Voeg hier groenten zoals paprika, pasksoi, ui, broccoli of groenten toe. Wok de het vlees en de groenten kort en snel op een middelhoog vuur.
  • Schenk de woksaus erbij en verwarm dit even mee. Zorg dat het vlees en de groenten bedekt zijn met de saus. Maak een papje van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water, roer dit tot er geen klontjes meer zijn en voeg dit aan de groenten en vlees in wok toe.
  • Schud/schep alles goed om en serveer direct.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!