Vegan worcestersaus recept – een plantaardig alternatief voor Worcestershire sauce. Van deze saus kunnen maar weinig mensen de naam goed uitspreken. Het is een mysterieus product, want het recept van deze saus is eigenlijk een soort van ‘geheim’. Ook is het een ingrediënt dat ik maar af en toe nodig heb. Ik kocht dan een flesje en het stond na één keer gebruiken ergens achterin de voorraadkast. Als ik het dan weer nodig had dan was het over de datum, niet handig dus.
Ik kwam op het idee om een vegan variant van deze saus te maken door een boek. Namelijk het boek ‘Groot volledig Indisch kookboek’ van mevrouw J.M.J. Catenius van der Meijden met maar liefst 1381 recepten. Er staat een recept voor ‘namaak’ worcestersaus. Dat staat er ook letterlijk, namaak. Verrassend is dat het namaakrecept geen ansjovis bevat, want dat zit natuurlijk wel in het ‘authentieke’ recept. Dus met een beetje puzzelen en proeven maakte ik – geïnspireerd door mevrouw Catenius – mijn eigen vegan versie van deze mysterieuze saus.

Vegan worcestersaus recept – een plantaardig alternatief voor Worcestershire sauce
Zo af en toe heb ik deze kruidige saus weleens nodig in recepten. Ik vergelijk het een beetje met vissaus (dit is mijn vegan variant), het is een beetje funky en de smaak is moeilijk te omschrijven, maar het is een umamibom. Umami is de 5e smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het wordt vaak gebruikt in stoofschotels, sauzen (barbecuesaus), of soepen. Mist je gerecht een beetje pit of oemph? Dan zou een scheutje worcestersaus net dat verschil kunnen maken. Nu ik een vegan variant heb gemaakt, ga ik het vaker in mijn gerechten gebruiken. Deze zelfgemaakte variant is in de koelkast ongeveer 3 maanden houdbaar.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan worcestersaus recept – een plantaardig alternatief voor Worcestershire sauce
1
portie (200 ml)10
minuten20
minuten30
minutenMaak met ingrediënten uit je voorraadkast een vegan variant van worcestersaus. Bewaar de saus tot 3 maanden in een glazen fles op een koele donkere plaats. Een heerlijke smaakmaker die je gerechten een kick geeft.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
180 milliliter appelciderazijn
50 milliliter sojasaus
2 eetlepels bruine suiker
1 theelepel mosterd
halve theelepel tamarinde puree (te koop bij supermarkt en toko)
halve theelepel gemalen kruidnagel
halve theelepel vers gemalen zwarte peper
2 tenen knoflook, geplet
1 kleine rode peper, in zijn geheel
1 kaneelstokje
1 mespunt (vers gemalen) nootmuskaat
1 eetlepel gebakken uitjes (bawang goreng)
BEREIDING
- Doe 180 milliliter appelciderazijn, 50 milliliter sojasaus, 2 eetlepels bruine suiker, een halve theelepel kruidnagel, 1 mespunt vers gemalen nootmuskaat, 1 theelepel mosterd en een halve theelepel tamarinde in een steelpan. Roer alles met een garde door elkaar.
- Plet 2 knoflooktenen, prik met een mes een paar gaatjes in de peper en leg deze in zijn geheel in de pan erbij.
- Voeg ook 1 eetlepel gebakken uitjes en het kaneelstokje toe.
- Breng dit nu rustig aan de kook. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten inkoken tot het wat dikker en stroperig wordt. Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. Als het is afgekoeld, kun je gaan proeven.
- Neem een glazen pot en een zeef. Schenk de saus door de zeef. Bewaar de saus in een afgesloten pot of fles in de koelkast.
AANTEKENINGEN
- Bewaar de saus in een pot of fles. Zet daar dan eventueel de datum op zodat je weet hoelang hij houdbaar is.