Eetspiratie » Vegan mayonaise maken
Vegan mayonaise maken

Vegan mayonaise maken

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan mayonaise maken van aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten. Lekker, makkelijk te bereiden en romig. Geen mayonaise in huis, maar wel een blik kikkererwten en plantaardige olie? Geen stress, wat met deze ingrediënten kun je namelijk mayonaise maken! Met behulp van een staafmixer maak je binnen no-time heerlijke romige mayo en doordat je het vocht uit het blik kikkererwten gebruikt, is deze ook nog eens helemaal vegan/plantaardig.

Als je bij dit recept terecht bent gekomen, ben je misschien nieuwsgierig hoe je van kikkererwtenvocht mayonaise kunt maken. Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over aquafaba. Hierin leg ik uit wat het is en wat je er allemaal mee kunt. De volgende keer dat je een blik kikkererwten openmaakt om bijvoorbeeld hummus te maken, vang dan het vocht (de aquafaba) op en bewaar deze in een bakje in de koelkast. Je kunt het gebruiken in allerlei recepten, zoals in deze chocolademousse, in bananenbrood en als alternatief voor olie om knapperige granola te maken.

Vegan mayonaise recept

Persoonlijk vind ik deze mayonaise erg lekker. Hij is romig, een tikkeltje zurig en door kala namak (zwart zout) toe te voegen geef je het ook nog een ei-smaakje. Je maakt het met maar een paar ingrediënten uit je voorraadkast en de kala namak is optioneel. Zelf vind ik het de mayonaise wel iets ‘extra’s’ geven. Het enige dat je nodig hebt is een staafmixer en binnen 5 a 10 minuten heb je zelfgemaakte plantaardige mayo op tafel staan.


Onmisbaar in de plantaardige keuken
Kala Namak - De Biologische Kruidenier

Kala Namak – De Biologische Kruidenier

300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking

Dit recept is een basis, je kunt er allerlei smaakjes aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan sriracha, knoflook of mosterd. Je kunt de mayonaise ook gebruiken als spread op een sandwich, in een tonijnsalade en natuurlijk als dip bij frietjes of gebakken aardappeltjes. Of in Japanse gebakken rijst, yakimeshi.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan mayonaise maken Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vegan mayonaise maken

Vegan mayonaise maken

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Saus, Condiment, IngrediëntKeuken: InternationaalMoeilijkheid: Makkelijk
Porties

1

(150 milliliter)
Bereiding

10

minuten
Totale tijd

10

minuten

Maak met ingrediënten uit je voorraadkast heel eenvoudig een romige vegan/plantaardige mayonaise. Door aquafaba (kikkererwtenvocht) te mixen met olie en een paar smaakmakers, maak je binnen no-time een heerlijke mayonaise.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 3 eetlepels aquafaba

  • 1 theelepel grove mosterd

  • 150 milliliter druivenpitolie of zonnebloemolie

  • 1 theelepel appelcider azijn

  • kwart theelepel zout

  • kneepje citroensap naar smaak

  • kwart theelepel kala namak (zwart zout)

BEREIDING

  • Doe 3 eetlepels aquafaba samen met 1 theelepel appelcider azijn, 1 theelepel grove mosterd en een kwart theelepel zout in een hoge beker of een pyrex maatbeker.
  • Neem een staafmixer en mix de ingrediënten een beetje schuimig.
  • Meet 150 milliliter plantaardige olie af in een maatbeker(tje) en schenk dit er in een dun straaltje langzaam bij terwijl je mixt. Het mengsel zal langzaam indikken.
  • Als alle olie is toegevoegd, ga je er nog even goed met de staafmixer doorheen zodat het een mooi lobbig mengsel wordt.
  • Voeg een kneepje citroensap naar smaak toe en een kwart theelepel kala namak om de mayonaise een ‘eismaak’ te geven. Meng dit er met een spatel doorheen. Voeg eventueel naar smaak nog extra zout toe.
  • Zet de mayonaise in de koelkast zodat hij koud kan worden. In een schone glazen pot is het ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!