Vegan mayonaise maken van aquafaba, het vocht uit een blik kikkererwten. Lekker, makkelijk te bereiden en romig. Geen mayonaise in huis, maar wel een blik kikkererwten en plantaardige olie? Geen stress, wat met deze ingrediënten kun je namelijk mayonaise maken! Met behulp van een staafmixer maak je binnen no-time heerlijke romige mayo en doordat je het vocht uit het blik kikkererwten gebruikt, is deze ook nog eens helemaal vegan/plantaardig.
Als je bij dit recept terecht bent gekomen, ben je misschien nieuwsgierig hoe je van kikkererwtenvocht mayonaise kunt maken. Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over aquafaba. Hierin leg ik uit wat het is en wat je er allemaal mee kunt. De volgende keer dat je een blik kikkererwten openmaakt om bijvoorbeeld hummus te maken, vang dan het vocht (de aquafaba) op en bewaar deze in een bakje in de koelkast. Je kunt het gebruiken in allerlei recepten, zoals in deze chocolademousse, in bananenbrood en als alternatief voor olie om knapperige granola te maken.
Vegan mayonaise recept
Persoonlijk vind ik deze mayonaise erg lekker. Hij is romig, een tikkeltje zurig en door kala namak (zwart zout) toe te voegen geef je het ook nog een ei-smaakje. Je maakt het met maar een paar ingrediënten uit je voorraadkast en de kala namak is optioneel. Zelf vind ik het de mayonaise wel iets ‘extra’s’ geven. Het enige dat je nodig hebt is een staafmixer en binnen 5 a 10 minuten heb je zelfgemaakte plantaardige mayo op tafel staan.

Dit recept is een basis, je kunt er allerlei smaakjes aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan sriracha, knoflook of mosterd. Je kunt de mayonaise ook gebruiken als spread op een sandwich, in een tonijnsalade en natuurlijk als dip bij frietjes of gebakken aardappeltjes. Of in Japanse gebakken rijst, yakimeshi.




