Vegan gehaktbrood van linzen – lentil loaf, een heerlijk plantaardig gehaktbrood met een glaze van barbecuesaus. Toen ik 5 jaar geleden nog vlees at, maakte ik graag gehaktbrood in de slowcooker. Dit is een gerecht dat bijna niet kan mislukken en je kunt het op verschillende manieren serveren. Lekker met aardappelpuree, bij gebakken aardappeltjes of frietjes, maar ook heerlijk op een broodje. Serveer het met groenten of een frisse salade, extra barbecuesaus of een beetje mayonaise.
Dit gehaktbrood van linzen is ook een ideaal gerecht om te serveren tijdens de feestdagen. Het is een lekker bijgerecht of het kan zelfs het hoofdgerecht zijn. In plaats van barbecuesaus kun je er een lekkere jus met champignons of champignonsaus bij serveren gecombineerd met bijvoorbeeld een romige aardappelpuree. Geroosterde groenten of een frisse groene salade passen er ook goed bij. Deze gerechten kun je ook helemaal vegan maken.
Vegan gehaktbrood van linzen – lentil loaf
Je kunt dit recept met zowel groene als bruine linzen maken. Ik heb voor dit gehaktbrood gedroogde groene linzen gebruikt die ik zelf heb gekookt. Persoonlijk vind ik deze linzen erg lekker, omdat ze een beetje textuur en bite hebben. Ook de smaak is een beetje nootachtig/peperachtig. Voor de binding heb ik een paar eetlepels aquafaba gebruikt, het vocht uit een blik kikkererwten. Daarnaast voeg ik havermout en kikkererwtenmeel toe om het gehaktbrood een beetje body te geven. Het brood krijgt hierdoor een beetje stevigheid. Dit recept is eiwitrijk door de combinatie van linzen met het kikkererwtenmeel.

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Je bewaart het gehaktbrood tot twee dagen in de koelkast of vries de plakken in. Dun gesneden is het ook erg lekker als broodbeleg. Serveer er altijd iets van een saus of spread bij, zoals je dat ook doet bij een gehaktbrood gemaakt met vlees.
Je bakt het gehaktbrood in een ovenschaal of cakevorm. Het formaat van de vorm maakt niet zoveel uit, want het fijne van dit linzenrecept is dat je het brood gewoon met je handen kunt vormen. Het blijft stevig en houdt prima zijn vorm tijdens het bakken. Zorg wel dat je er een strook bakpapier onder legt die je later kunt gebruiken om het brood uit de vorm te ‘liften’. Je kunt het gehaktbrood bakken met een glaze, zoals tomatenketchup of barbecuesaus. Dit kan zelfgemaakte barbecuesaus zijn of je favoriete merk uit de supermarkt. Na het bakken voeg je nog wat extra saus toe voor een mooie glans. Je kunt de glaze ook weglaten als je het gehaktbrood wilt serveren met bijvoorbeeld jus of champignonsaus.
Met dit recept bak je een klein broodje waar je een aantal plakken uit kunt snijden. Wil je een dubbele hoeveelheid maken dan raad ik aan om 2 keer het recept te maken en 2 kleine broodjes te vormen en deze tegelijk te bakken. Als je de ingrediënten 1-op-1 verdubbelt dan wordt het brood veel te stevig. Daarom is het beter het recept gewoon 2 keer apart te maken.

6-Delige Maatlepel Set RVS
Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan gehaktbrood van linzen – lentil loaf
10
porties25
minuten45
minuten1
uur10
minutenEen heerlijk vegan/plantaardig eiwitrijk gehaktbrood op basis van groene linzen, groenten en kikkererwtenmeel. Serveer deze lentil loaf met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes samen met een salade of groenten. Ook lekker op een broodje of sandwich. Lekker met barbecuesaus, maar ook goed te combineren met jus of champignonsaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
120 gram gedroogde groene linzen
75-100 gram havermout, vermalen
40 gram kikkererwtenmeel
3 eetlepels aquafaba (vocht uit een pot kikkererwten)
1 middelgrote winterpeen (uit een zak)
2 stengels bleekselderij
1 ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
1 verse jalapeno peper, fijngesneden
4 eetlepels barbecuesaus + extra voor op het gehaktbrood
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel mosterd
halve eetlepel tijm
halve eetlepel komijn
halve eetlepel knoflookpoeder
halve eetlepel uienpoeder
1 eetlepel groentebouillonpoeder
zout en peper
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Weeg 120 gram gedroogde groene linzen af en spoel deze onder de kraan tot het schuim weg is en het water wat eraf komt helder ziet. Doe de linzen samen met 500 milliliter water in een ruime pan en kook ze voor 20 tot 25 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Giet ze af en zet apart tot gebruik.
- Vermaal 100 gram havermoutvlokken in een foodprocessor en doe 75 gram in een ruime kom. Zet 25 gram apart, deze heb je misschien straks nog nodig. Maak de winterpeen, 2 stengels bleekselderij, 1 ui en 2 tenen knoflook schoon, snijd ze in grove stukken en vermaal dit samen in de foodprocessor.
- Verwarm een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak de groenten aan samen met een snufje zout voor ongeveer 5 tot 7 minuten.
- Vervolgens ga je in de foodprocessor de linzen vermalen samen met een snuf zout en een halve eetlepel olie. Pulseer het zodat het goed vermalen wordt. Schraap tussendoor de zijkanten een keer (machine wel uitzetten!). Het mengsel mag zo grof of fijn zijn als je zelf wilt. Doe de vermalen linzen bij het havermeel in de schaal en voeg ook 40 gram kikkererwtenmeel toe. Laat dit even zo staan tot gebruik.
- Ondertussen zijn de groenten aangebakken. Voeg hieraan 2 eetlepels tomatenpuree, een halve eetlepel tijm, een halve eetlepel komijn, een halve eetlepel knoflookpoeder, een halve eetlepel uienpoeder en een halve theelepel zout toe. Bak dit samen aan tot je een rode groentepasta krijgt. Als alles goed vermengd is, zet je het vuur uit. Doe het groentemengsel bij de linzen in de kom en meng het met een spatel door elkaar.
- Vervolgens voeg je 4 eetlepels barbecuesaus, 3 eetlepels aquafaba, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel groentebouillonpoeder en 1 eetlepel mosterd toe. Snijd de jalapeno peper fijn en voeg dit toe aan het mengsel.
- Meng het gehaktbroodmengsel eerst met een spatel goed door elkaar en ga het vervolgens mengen met je handen tot alle havermout is opgenomen. Mocht het mengsel te droog zijn dan kun je een scheutje water toevoegen. Als het te nat is, voeg je de rest van het havermeel toe.
- Neem een bakblik of bakvorm en knip 3 stroken uit een vel bakpapier. Verfrommel de stroken en leg er één op de bodem van de vorm en de andere 2 leg je overdwars in het midden (de bovenkanten steken erboven uit). Hiermee ‘lift’ je straks het gehaktbrood makkelijk uit de vorm.
- Stort het mengsel op een grote snijplank met bakpapier (zodat het gehaktbrood niet blijft plakken) en vorm er met je handen een ‘broodje’ van. Hij hoeft niet perfect/strak te passen in de vorm. Vorm het een beetje tot de vorm van een kleine cake. Mijn broodje was 20 x 10 centimeter.
- Neem 1 tot 2 eetlepels barbecuesaus en kwast het gehaktbrood hiermee in. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het vegan gehaktbrood voor ongeveer 40 tot 45 minuten tot hij mooi bruin is. Prik er met een satéprikker in en als deze er droog uitkomt dan is hij klaar. Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Bestrijk met extra barbecuesaus voor een mooi glanzend effect.