Eetspiratie » Turkse broodjes
Turkse broodjes

Turkse broodjes

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Turkse broodjes zijn lekker, hebben een mooi formaat en je kunt ze serveren bij allerlei gerechten. Deze veelzijdige broodjes komen altijd van pas. Of je ze nu serveert bij een soep of een curry, op een borrelplank of lekker belegd voor de lunch of als avondeten, het is altijd handig om een goed broodrecept in je kookrepertoire te hebben.

Iets dat ik altijd in huis heb is bloem. Met bloem in huis kun je zelf de lekkerste broden bakken. Voor deze Turkse broodjes heb je maar weinig ingrediënten nodig. Bij een Turks brood denk je misschien aan een groot rond brood dat je kunt vinden bij de Turkse super of in de supermarkt. Dit recept is voor ‘kleinere’ broodjes. Het brood is licht knapperig van buiten en luchtig van binnen. Je herkend Turkse broodjes aan de sprinkle sesamzaad en nigellazaadjes. Je kunt ze beleggen met zowel hartig als zoet beleg. Het is een ideaal bijgerecht en je kunt het ook prima dippen in bijvoorbeeld hummus, baba ganoush en labneh.

Turkse broodjes

Normaal gesproken wordt er eigeel in combinatie met yoghurt gebruikt om de broodjes mee in te kwasten. Zo krijgen ze een mooie glanzende bovenkant en blijven de zaadjes ‘vastplakken’. Wil je liever geen ei en yoghurt gebruiken omdat je de broodjes vegan wilt maken? In de receptenkaart vind je een ook optie voor een veganistische ‘eggwash’. Kenmerkend voor dit brood is het ‘raster’, die kleine vierkantjes die je de op de bovenkant ziet. Na de laatste rijs, en na het in kwasten van het brood maak je met de zijkant van je hand drie lijnen horizontaal en drie lijnen verticaal in het brood. Zo ontstaat het mooie rasterpatroon. Het hoeft niet perfect, het mag er lekker rustiek uitzien.

Als je brood gaat bakken is het handig een om keukenweegschaal te gebruiken om de ingrediënten af te wegen. Het is nog makkelijker als je de tare functie op de weegschaal gebruikt. Hoe dit precies werkt kun je lezen in dit artikel.


Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Turkse broodjes Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Turkse broodjes

Turkse broodjes

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Bijgerecht, Ontbijt, LunchKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

4

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Rijstijd

1

uur 

40

minuten
Baktijd

15

minuten
Totale tijd

2

uren 

15

minuten

Turkse broodjes, een makkelijk recept om deze luchtige broodjes zelf te maken. Heerlijk bij soep, een curry of met je favoriete beleg.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • 350 gram bloem

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • 200-210 milliliter lauwwarm water

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel sesamzaadjes

  • 1 theelepel nigellazaadjes (of zwarte sesamzaadjes)

  • 1 eigeel

  • halve eetlepel yoghurt

  • voor de vegan ‘eggwash’
  • 1 eetlepel aquafaba

  • 2 theelepels sojayoghurt

  • halve theelepel olie

  • 1/8 theelepel kurkuma

BEREIDING

  • Doe 200 milliliter lauwwarm water in een grote kom en voeg hieraan 1 theelepel suiker en 7 gram gist (1 zakje) toe. Roer dit even door elkaar en laat dit 5 tot 10 minuten staan tot het bubbelt en er een schuimlaagje op staat.
  • Voeg vervolgens 350 gram bloem toe samen met 1 theelepel zout en 1 eetlepel olijfolie en roer dit met een spatel door elkaar tot de bloem is opgenomen. Kneed het deeg minimaal 10 minuten met de hand of met een standmixer tot een soepel deeg dat niet plakt.
  • Doe een klein beetje olie in de kom en leg hierop de deegbal. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie of een theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Haal het deeg uit de kom, weeg het en deel het getal door 4. Weeg elk stukje deeg af zodat de broodjes ongeveer even groot worden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm het deeg tot 4 bollen. Druk een stukje deeg plat met je handpalm. Trek daarna de randen van buiten naar het midden toe en knijp het deeg in het midden goed dicht. Draai het deeg om en bol het op door met je hand op het deegballetje op werkblad cirkelvormige bewegingen te maken. Doe dit bij elk stukje deeg.
  • Leg de deegbollen op de bakplaat en dek af met een theedoek. Laat dit ongeveer 40 minuten rusten.
  • Meng 1 eigeel met een halve eetlepel yoghurt. Of maak een vegan ‘eimengsel’ door 1 eetlepel aquafaba, 2 theelepel sojayoghurt, een halve theelepel olie en 1/8 theelepel kurkuma te mengen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe 1 tot 2 theelepels van het ‘eimengsel’ op het midden van het broodje en smeer dit uit tot de bovenkant volledig bedekt is met een dun laagje. Herhaal dit bij alle broodjes.
  • Als de broodjes bestreken zijn, ga je het raster maken. Duw met de zijkant van je hand drie lijnen horizontaal en drie lijnen verticaal in het brood. Zo ontstaat het mooie rasterpatroon. Strooi er sesamzaadjes en nigellazaadjes overheen.
  • Bak de broodjes af in ongeveer 13 tot 15 minuten tot ze mooi bruin zijn. Laat ze licht afkoelen op een rooster.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!