Turkse broodjes zijn lekker, hebben een mooi formaat en je kunt ze serveren bij allerlei gerechten. Deze veelzijdige broodjes komen altijd van pas. Of je ze nu serveert bij een soep of een curry, op een borrelplank of lekker belegd voor de lunch of als avondeten, het is altijd handig om een goed broodrecept in je kookrepertoire te hebben.
Iets dat ik altijd in huis heb is bloem. Met bloem in huis kun je zelf de lekkerste broden bakken. Voor deze Turkse broodjes heb je maar weinig ingrediënten nodig. Bij een Turks brood denk je misschien aan een groot rond brood dat je kunt vinden bij de Turkse super of in de supermarkt. Dit recept is voor ‘kleinere’ broodjes. Het brood is licht knapperig van buiten en luchtig van binnen. Je herkend Turkse broodjes aan de sprinkle sesamzaad en nigellazaadjes. Je kunt ze beleggen met zowel hartig als zoet beleg. Het is een ideaal bijgerecht en je kunt het ook prima dippen in bijvoorbeeld hummus, baba ganoush en labneh.
Turkse broodjes
Normaal gesproken wordt er eigeel in combinatie met yoghurt gebruikt om de broodjes mee in te kwasten. Zo krijgen ze een mooie glanzende bovenkant en blijven de zaadjes ‘vastplakken’. Wil je liever geen ei en yoghurt gebruiken omdat je de broodjes vegan wilt maken? In de receptenkaart vind je een ook optie voor een veganistische ‘eggwash’. Kenmerkend voor dit brood is het ‘raster’, die kleine vierkantjes die je de op de bovenkant ziet. Na de laatste rijs, en na het in kwasten van het brood maak je met de zijkant van je hand drie lijnen horizontaal en drie lijnen verticaal in het brood. Zo ontstaat het mooie rasterpatroon. Het hoeft niet perfect, het mag er lekker rustiek uitzien.
Als je brood gaat bakken is het handig een om keukenweegschaal te gebruiken om de ingrediënten af te wegen. Het is nog makkelijker als je de tare functie op de weegschaal gebruikt. Hoe dit precies werkt kun je lezen in dit artikel.





