Tofu van linzen met maar twee ingrediënten, namelijk rode linzen en water. Ik vertel het al jaren op mijn blog, linzen zijn niet oubollig! Linzen zijn lekker, gezond en veelzijdig. Van een simpel pakje gedroogde linzen kun je allerlei gerechten maken en zelfs wraps, eiwitrijke broodjes dus ook tofu. Het is geen ‘echte’ tofu, maar je kunt deze linzenvariant precies zoals tofu gebruiken in je gerechten.
Waarom tofu van linzen? Ik ben gek op tofu en ook op experimenteren in de keuken. Na het lezen van diverse artikelen over de gezondheidsvoordelen van linzen en het bekijken van kookvideo’s wilde ik het zelf eens proberen. Het is namelijk helemaal niet moeilijk. De vraag is alleen: wat kun je er allemaal mee? Dat heb ik dus uitgetest. Ik vind het ook een fijn idee dat ik met weinig ingrediënten iets voedzaams kan maken.
Tofu van linzen
Wat je voor dit recept nodig hebt zijn rode linzen, water en een beetje geduld. Je gaat eerst de gedroogde linzen afspoelen en weken voor minimaal een half uur in koud water. Daarna pureer je de linzen in een blender samen met het water en ga je het mengsel verwarmen tot een dikke pap. Qua structuur heeft het iets weg van polenta of hele smeuïge aardappelpuree. Dit mengsel stort je in een cakeblik of glazen (lasagne)schaal en laat je afkoelen en opstijven in de koelkast. De volgende dag heb je een dikke plak die je in blokjes (of een andere vorm) kunt snijden.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Deze blokjes kun je bakken in de airfryer, oven of gewoon in een beetje olie in een pan. Het is lekker om ze te kruiden, want van zichzelf hebben ze een neutrale / nootachtige smaak. Je kunt de blokjes ook marineren. Het gaat vooral om de structuur en het voedzame aspect. Ook fijn als je sojavrij wilt eten of meer variaties van peulvruchten aan je eetpatroon wilt toevoegen. Linzen en zijn een bron van eiwitten, vezels en ijzer en worden daarom veel gebruikt in de plantaardige/veganistische keuken. Linzentofu is eiwitrijk en een goede aanvulling op je eetpatroon.
Het handige van deze linzen tofu is dat je de blokjes makkelijk kunt invriezen. Je snijdt de tofu in de gewenste vorm en legt deze op een bord of dienblad bekleed met een stukje bakpapier. Zet dit in de vriezer tot de tofu volledig bevroren is. Hierna kun je ze bij elkaar in een zakje doen zonder dat ze aan elkaar bevriezen. Laat ze voor gebruik ontdooien, breng ze op smaak en verwerk ze in je gerecht. Lekker in salades, curry’s, wokgerechten en als bijgerecht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Van rode linzen kun je een eiwitrijke en sojavrije variant van tofu maken. Je kunt deze tofu marineren, bakken in de airfryer of oven, toevoegen aan soepen en curry’s.
Kookmodus
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.
INGREDIËNTEN
200gramgedroogde rode linzen
700milliliterwater
halvetheelepelzout
optioneel: gedroogde kruiden
BEREIDING
Spoel 200 gram linzen goed af onder de kraan tot al het schuim verdwenen is.
Doe de linzen met 700 milliliter water in een blender. Laat dit nu minimaal een half uur staan.
Voeg daarna een halve theelepel zout en/of kruiden aan de linzen toe en blend dit tot het vloeibaar is.
Schenk het mengsel in een ruime pan en breng het zachtjes aan de kook. Blijf roeren met een spatel of garde zodat het niet verbrand.
Verwarm dit ongeveer 8 tot 10 minuten tot het een dikke pap wordt wat lijkt op polenta of hele smeuïge aardappelpuree.
Stort het mengsel nu in een (glazen) lasagneschaal of brownie bakblik en dek het af met huishoudfolie. Laat het mengsel volledig afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast.
De volgende dag kun je het zo uit de vorm halen, het glijd er gemakkelijk uit. Snijd het in vierkantjes en neem de hoeveelheid die je nodig hebt. De rest zet je op een bord en deze plaats je in de vriezer. Als de blokjes volledig bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje doen.
De blokjes die je wilt gebruiken, kun je kruiden of marineren en bakken in een koekenpan of airfryer net zoals je bij ‘gewone’ tofu zou doen.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten.
Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.